Referat från dataträffar 2020

Hej då Windows 7! Hur använder man Windows 10?

Torsdagen den 23 januari 2020

Många av våra medlemmar tyckte att det var något visst med Windows 7, och 77 av dem kom med sorg i hjärtat till Drakenbergssalen för att höra Christian Ewerlöfs intressanta presentation av Windows 10 och bli lite gladare av den.

Måste man verkligen byta?

JA, om man inte bara vill ha datorn som prydnad eller till att spela spel på. Det anses riskabelt att ansluta den till Internet. Man kan vänta sig att säkerhetsmedvetna hemsidor som t.ex. bankernas vägrar att betjäna kunder med Windows 7. Mer om det kan man läsa på vår hemsida: Vanliga frågor – Måste jag byta?

En del gamla datorer går bra att uppgradera till Windows 10, och vill man ha hjälp med det, rekommenderar vi att man bokar tid hos vår supportgrupp.

Är det stora ändringar?

JA, inte i sättet man använder sin dator på ─ för man gör fortfarande samma saker som förr ─ utan i hur man hittar till det man vill göra. Det finns så många fler alternativ och tillvägagångssätt nu än tidigare. Christian jämförde med hur en liten parvel förr kunde handla i en mjölkaffär, och men inte klarar att idag köpa sin mjölk på en stormarknad med alla dess andra varor och irrgångar som stör.

Språkbruket är ändrat. I mobiler kan man ladda ner och köra appar. Därför har Microsoft valt att även kalla de program som finns i Windows 10 –datorer för appar.

Med Windows 10 följer en annan Webbläsare – Edge – än den som hörde till Windows 7 – Internet Explorer – som var mycket riskabel att använda. Edge kommer för övrigt snart att bytas ut så att den bygger på Chromes hemsidesvisningskod.

Windows har länge levererats med ett inbyggt antivirus – Windows Defender – men först med Windows 10 har dess virusdetektering blivit jämnbra med andra programpaket man kan köpa. Den duger, om man inte vill ha andra slags skydd också.

Sättet Windows 10 (Home) uppdateras på är annorlunda. Det kommer stora uppdateringar halvårsvis (med funktionsändringar, motsvarande nya versioner) och små uppdateringar ofta (säkerhetsfixar). De små installeras automatiskt, om datorn får egen tid på Internet för att sköta detta, och det är viktigt att den får det, så man ska inte stänga av eller stänga locket alltför flitigt. Man kan i stället låsa skärmen genom att trycka på Windows-knappen och L samtidigt.

Är något sig likt?

Ja, på datorskärmen finns fortfarande ett skrivbord med ett aktivitetsfält i underkanten. På skrivbordet kan man lägga filer och genvägar (men det är inte så lämpligt eftersom det döljs så fort man arbetar med något stort).

På aktivitetsfältet (som är sig ganska likt) kan man placera sina favoritprogram så de blir lätt åtkomliga. Det går alltid att nå.

Man kan starta apparna i aktivitetsfältet genom att klicka på dem, och även genom att hålla ner Windows-knappen på tangentbordet och samtidigt trycka på någon av sifferknapparna upptill. Apparna numreras 1, 2, 3… från vänster. Flytta om dem så att det passar!

Appar som körs får ett blått streck i underkanten på aktivitetsfältet, och den aktiva appen får en grå bakgrund där. Håller man musen stilla över appar med blått streck visas små bilder på hur deras fönster ser ut.

Ett nytt och irriterande stort söktextfält kan vara placerat på aktivitetsfältet, men det är onödigt och går att dölja om man högerklickar på aktivitetsfältet och i menyn som visas väljer Sök > Dold. Då får man plats för mycket flera appar.

Längst till vänster på aktivitetsfältet sitter en liten flaggknapp. Klickar man på den (eller trycker ner och släpper upp Windows-knappen till vänster på tangentbordet, vilket är mycket enklare) så visas datorns helt nya Startmeny upp.

Den nya Startmenyn

Startmenyn har tre spalter. Vänsterspalten som är smal visas om man klickar på ≡-symbolen i övre vänstra hörnet på menyn. Överst i den menyn står namnet på aktuell användare. Vänsterklickar men på användarnamnet erbjuds man t.ex. att låsa datorn eller byta användare.

Därunder följer några vanliga mappar på datorn som man går direkt till i utforskaren med vänsterklick, t.ex. Dokument och Bilder. Högerklicka i stället för att välja fler eller andra mappar.

Under dem kan man komma till Inställningarna (som ersätter kontrollpanelen i Windows 7) och välja i Av/på –menyn: Strömsparläge (motsvarar stängt lock), stänga av datorn och starta om.

Christian rekommenderar inte att man stänger av datorn med strömknappen (annat än i nödfall) utan väljer avstängning via startmenyn.

I den långa mittenspalten finns alla appar/program i bokstavsordning som är installerade i datorn. Överst visas även nyligen installerade resp mest använda appar. För att hitta i listan kan man antingen dra i rullisten med musen eller direkt börja skriva namnet på den app man vill ha. Då kommer en sökresultatruta upp som man kan starta programmet från genom att vänsterklicka på namnet.

Högerklickar man på app-namnet i sökresultatet eller i mittenspaltsmenyn, får man bl.a. möjligheten att lägga till appen på aktivitetsfältet, och det kan vara praktiskt.

Väljer man i stället alternativet ”Fäst på Start” så visas app-namnet dessutom som en ruta i den breda högra spalten. App-rutan kan man ändra storlek på och flytta om som man vill. Rutan kan dessutom bli levande, så man direkt kan se t.ex. de hetaste nyheterna och det aktuella vädret utan att öppna respektive app. (Vädervisningen förutsätter att man tillåter Microsoft att få veta datorns fysiska position.)

När man köper en ny dator så är den ofta försedd men en massa appar man inte behöver. Det är därför en bra idé att städa startmenyns högerspalt så att bara de nödvändiga apparna syns i högerspalten. Man döljer appar genom att högerklicka på rutan och välja ”Ta bort från Start”, och möblerar om i panelen genom att klicka och dra i rutorna.

Ändå mera radikalt är att avinstallera de oönskade apparna. Då försvinner de oåterkalleligt från datorn. Det gör man också från högerklicksmenyn,

Den nya sökfunktionen

Lättaste sättet att nå sökfunktionen är att trycka till på Windowsknappen så att startmenyn kommer upp och sedan bara börja skriva. Då visas sökfönstret och man söker efter appnamn, filnamn, i inställningarna och i brev (i appen e-post). Allt samtidigt.

De nya inställningarna

Att sökfunktionen fungerar i inställningarna är mycket praktiskt. Sök t.ex. efter ”pekare” för att direkt hitta till inställningarna för muspekaren. Den är normalt svår att se men kan förstoras och fås att ändra färg efter bakgrunden!

Söker man efter ”specifikationer” får man reda på vad man har för dator och vilken version av Windows 10 man har. Ett alternativt sätt att hitta Windowsversionen är att öppna appen Anteckningar och välja ”Om Anteckningar” i hjälpmenyn.

Söker man efter ”uppdateringar” visas inställningarna för uppdateringar: om några uppdateringar pågår, om några valbara uppdateringar finns och man kan även få se vilka uppdateringar som gjorts nyligen i alternativet uppdateringshistorik.

Andra tips

Appen ”Tips” innehåller mycket intressant för den ovane, och den uppdateras kontinuerligt med förändringarna i Windows 10.

Windows 10 uppdateringar sköter sig själva, när allt fungerar. De program man själv installerat får man vackert se till att uppdatera själv. Det är viktigt att göra det.

För att förstora en app man just startat, kan man trycka på Windows-knappen och pil uppåt samtidigt. Tar man pil nedåt i stället förminskas appen. Pil åt höger lägger den mot högerkanten och pil vänster mot vänsterkanten.

Det finns en väldigt stor mängd tangentbordsgenvägar i Windows 10. Botanisera här: https://support.microsoft.com/sv-se/help/12445/windows-keyboard-shortcuts

Senare i vår kommer Christian att hålla sin kurs ”Bli vän med Windows 10”. Då har den intresserade möjlighet att förkovra sig ytterligare.

För att se alla presentationsbilderna, klicka här.

Sammanfattat av

Johan Murray


Vågar vi använda sociala medier?

Torsdagen den 20 februari 2020

Vårfåglarna i Stockholm låter sig minsann inte störas av lite regn och blåst. De har redan kvittrande påbörjat sitt sociala bobyggande helt ovetande om att 80 SeniorNet-medlemmar begett sig till Drakenbergssalen för att bygga upp sin sociala digitala kompetens genom att höra Johanna Gyllvik Abdiyo, egenföretagare och fil kand i PR och kommunikation, berätta om sociala medier av idag. Det blir en ögonblicksbild, för det kommer nya medier och de som finns förändras hela tiden. Hon har fått sitt företag att växa enbart genom att använda sociala medier, alltså utan egna marknadsföringskostnader.

70 % av publiken använde redan sociala medier, 50% FaceBook. I genomsnitt ägnar vi i Sverige 4 timmar per dag åt Internet, mest på mobilen.  Vi har alltid mobilen med oss och kan bli nådda och påverkade jämt. Det finns ingen frizon längre.

Ändå finns det människor som står utanför, av fri vilja eller rädsla. Johannas mormor tycker att sociala medier är obehagliga, för att hon inte vet vilka som kan se informationen där. Sådant utanförskap blir till ett handikapp i vårt digitala samhälle.

Informationens spridning och tillförlitlighet var ett ämne som engagerade publiken. När alla kan vara med och skapa information, vad är en pålitlig källa? Vad är en äkta källa och inte bara fejk?

Professionella fuskare kan skapa falska kampanjer som kan se väldigt äkta ut och innehålla alldeles för bra erbjudanden för att vara sanna.

Sociala medier är gratis att använda, men bekostas genom att vi blir påtvingade reklam. Ibland är den bra, men oftast bara störande. Villigheten att handla allt möjligt på Internet har ökat starkt och i publiken var det också många som shoppade på nätet, mest böcker.

Falska inlägg (spam) på sociala medier från falska konton ledde snabbt över till en diskussion om falsk e-post, som ju är vanligt förekommande. Flera åhörare hade fått sina e-post-konton kapade. Till slut kan det gå så illa att man måste börja om med en ny e-postadress. Allra värst är när någon annan skapar ett konto med ens namn och profilbild.

Johanna, som har en gammal e-postadress och dessutom 8000 följare på sociala medier upplevde dock inte att hon ännu haft några stora problem med trakasserier.

Vilka är då de vanligaste sociala medierna idag? Alla dessa är reklamfinansierade.

Instagram, används mest i åldrarna 20 till 50 år.

På Instagram har man följare och visar bilder och videor med bildtexter antingen permanent eller som en “Story” för dem. De permanenta inläggen visas i följarnas “flöden” medan en “Story” endast kan ses i 24 timmar, sedan försvinner den. Har man inställningen “privat” på sitt konto kan endast de personer man godkänt bli följare. Annars är kontot publikt och alla som vill får vara följare. Följarna kan kommentera inläggen.

Instagram har många olika typer av filter man kan förändra sina bilder med, så att de blir roligare.

Den som laddat upp en bild eller video behåller upphovsrätten men ger Instagram rätten att sprida och använda bilden, för såvitt den inte kontot är privat.

Snapchat, används mest i åldrarna 10 till 20 år.

På Snapchat har man vänner som man visar bilder (med text på bilden) och korta videor (snaps) för. Bilderna visas i 5 sekunder innan de försvinner och snaps försvinner efter 24 timmar. Man kan också utbyta textmeddelanden (chatta) med sina vänner, och även de meddelandena försvinner från vännerna efter att de är lästa.

Snapchat har också många olika typer av filter man kan förändra bilderna med, så att de blir roligare. Skulle en vän spara en kopia av sin skärm (skärmdump) när en snapchatbild visas, så informeras avsändaren om det.

Twitter, används mest av folk som har åsikter de vill förmedla.

Det är avsett för korta textmeddelanden som klassificeras med sk hashtags (#någonting) så att det kan bli sammanhängande konversationer. Tonen kan vara ganska elak, rentav hatisk.

LinkedIN, används mest av yrkesverksamma.

På detta medium publicerar man sin arbetslivshistoria, dvs sitt CV, och gör arbetsrelaterade inlägg som visas för ens nätverk av kontakter. Man kan också ha privata textkonversationer med sitt nätverk och be om hjälp. LinkedIN fungerar lite som en arbets- och tjänsteförmedling.

Youtube, används av alla åldrar.

Här finns en enorm samling av videor, korta och långa, gjorda av alla sorters människor, kända och okända. Videoproducenterna har “kanaler” man kan prenumerera på, där videorna görs tillgängliga för tittning. Det finns instruktionsvideor för allt möjligt och underhållning mm. Johannas favorit är hennes kompis mustigamauri Youtubekanal (om mat).

FaceBook, används inte längre av barn och ungdomar men av de flesta andra

Det finns redan 2 miljarder konton. När man skapar sitt konto bör man se på det som sitt visitkort, så att man väljer en snygg och välliknande profilbild.

Grundfunktionen i FaceBook är att man har en “vägg” som bara ens egna vänner kan se, om man har valt den inställningen. Den kan också vara helt öppen. På den väggen kan man själv och vännerna göra inlägg med text, bilder, videor och länkar. Dessa visas för ens vänner, i deras “flöde”. Har man många vänner är det inte säkert att alla inlägg från alla ens vänner får plats i flödet. Man kan också “gilla” andras inlägg (och det får de reda på) eller skicka vidare (dela) andras inlägg till sina egna vänner. Hur många gillanden ett inlägg får är betydelsefullt för hur högt upp i andras flöden det ska visas.

När man laddar upp bilder ger man Facebook rätten att sprida och använda dem så som de finner bäst, även efter att man avslutat sitt konto. På bilderna har man möjlighet att sätta etiketter (taggar) som berättar vilka FB-användare som förekommer och på vilken plats bilden är tagen. Det är lämpligt att informera de avbildade om att man tänker göra det.

FaceBook är utmärkt för att hålla kontakten med geografiskt avlägsna släktingar, så att man kan hålla sig informerad om vad som händer med dem. Det finns också en funktion för att kunna ringa gratis via Internet till sina vänner, kallad FaceBook Messenger. I den kan man chatta, ringa och även ha videosamtal.

Det finns andra funktioner också. Två viktiga är grupper och evenemang.

Det skapas grupper för alla möjliga intressegemenskaper. Johanna visade upp den privata gruppen “Pensionärsvänner” som verkar för vänskap mellan ålderspensionärer.

Evenemang kan vara officiella händelser, men lika gärna privata tillställningar. Man kan anmäla sig och arrangören får reda på hur många som vill komma.

Umgängestonen på FaceBook beror förstås på vad olika grupper handlar om eller vems inlägg man kommenterar, men kan allmänt sägas vara ganska god. Näthat förekommer förstås också. Anonymiteten bakom skärmen gör det lätt att överreagera, men i det långa loppet är det bättre att bete sig väl, att vara sig själv, likadan på Internet som i det vanliga livet.

Oavsett vilket socialt medium man använder, så behöver man tänka till innan man publicerar sina inlägg. Kanske även fråga någon mer erfaren. Man kan råka skriva något eller ladda upp en bild som inbjuder till (in)brott, något som kränker andra eller som man inte kan stå för i framtiden, något som framtida arbetsgivare finner anstötligt eller barnbarnen finner pinsamt.

När det gäller bilder på barn, behöver man också tänka på att Barnkonventionen (nybliven svensk lag) ger barn rättigheten till ett privatliv. De får inte exponeras hur som helst. Här är det lämpligt med försiktighet.

Rätt använda, så är sociala medier en stor källa till glädje. Använd dem gärna – och Ha Kul!

För att se alla presentationsbilderna, klicka här

Sammanfattat av

Johan Murray


 


Välkommen till

SeniorNet Södermalm

Kanelbullen, vårt Internetcafé, finns på Rosenlundsgatan 44A, dit alla seniorer är välkomna. Klicka här för våra öppettider.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan boka stöd på våra fasta supporttider eller på annan tid efter överenskommelse.

Medlemmar som vill hjälpa till, t.ex. med att ge support och undervisa är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 1000 medlemmar är vi en av de största klubbarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Logga in på något SeniorNet-forum …

... för att t.ex ställa eller besvara en fråga i Datorbiten. Eller för att bara läsa inlägg. SeniorNets Forum är för närvarande stängt!!!

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår moderorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal, IT-cafét Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser klubbens datorer med Microsoft-program till lågpris

Top