Vad man kan göra

Här ser du vad Kanelbullen kan erbjuda:

Internetkaféet är i första hand avsett för seniorer (folk över 55).

Det finns sex PC-datorer med Windows 10. Vi har också en Mac-dator, en Chrome-book och en iPad tillgängliga.

Det finns normalt två personer från SeniorNet på plats som sköter om verksamheten och som – så långt det är möjligt – ger dig stöd om du har frågor eller får problem.

Du kan om du vill boka tid vid en dator för kommande dagar. Du kan också ringa och boka dator när K@nelbullen är bemannad (13 – 16), telefon 08 – 694 82 33. Dit ringer du också om du skulle behöva avbeställa en bokad dator.

Du kan använda datorutrustningen till (bland annat)

  •  att surfa på webben, söka information etc
  •  att skriva egna dokument (brev, kalkyler, register etc)
  •  att sända och ta emot e-post ( via web-baserat e-postkonto, typ Hotmail)
  •  att skanna in bilder – även från negativ och dior
  •  att överföra dokument och bilder till eget USB-minne
  •  att skriva ut dokument och bilder på papper (50 öre/sida, vid utskrift av färgfoto-bilder dock andra priser)
  •  bränna egna CD-skivor eller DVD
  •  föra över video från VHS till DVD/USB  och/eller redigera video (men då måste du kunna rätt mycket själv)
  •  föra över musik från LP eller kassettband till  CD eller USB-minne)

Datorn ska givetvis hanteras varsamt

Du får ha med dig egna CD/DVDskivor, USB-minnen etc, men de ska förstås vara fria från virus.

Tala om för representanten för SeniorNet när du är klar att gå. Du behöver inte stänga av datorn (om du inte använt en egen dator).


Här hittar du ett info-blad som du kan skriva ut. Det finns också tillgängligt på Kanelbullen


Men, vad finns det egentligen för utrustning?

Datorer
Vi har sex stationära PC-datorer och en laptop med Windows 10.  Och en Chromebook. En iPad finns också för demo, och nu har vi också installerat en Mac-dator för dem som vill pröva på den varianten.

Möjlighet att spela och bränna CD och DVD, hantera bilder m m finns i datorerna . Givetvis har de snabb bredbandsanslutning till Internet.

Skrivare
Vi har en Samsung laserskrivare för snabb och distinkt utskrift i svartvitt och en Epson fotoskrivare (bläckskrivare). Till denna finns särskilt fotopapper för bra bildkvalitet.
Dessutom finns en kombinerad färglaserskrivare/skanner/kopiator av märket Brother.
Skrivarna kan användas från alla våra datorer.

Bildläsare/skanner
En Epson fotoskanner som också klarar negativ (även i större format) och diabilder är kopplad till en dator (C) så att du kan läsa in bilder eller textdokument från papper. Inlästa textdokument kan också göras om till redigerbara datafiler. Vi har också en snabb småbildskanner för negativ och dior (normalt vid dator D).
Dessutom finns skanner för pappersbilder såväl i vår Brother färglaserskrivare som i vår Epson-skrivare.

Kamera
På en dator (B) finns en liten videokamera. Med den kan man enkelt ta både stillbilder och videosnuttar (med ljud förstås) och – om man vill – komprimera och bifoga till ett e-mail. Eller kanske för ett bildsamtal via Skype. I vår bärbara datorn  finns kamera inbyggd.

Nätanslutning
Alla datorer är anslutna till en gemensam ComHem-förbindelse med upp till 250 Mbps hastighet.  Via en router och switchar är datorerna anslutna via kabel i ett lokalt nätverk (Kanelbullen). X-datorn är trådlöst ansluten. Medhavda datorer kan anslutas med tråd eller trådlöst.

Ljudutrustning och video
Det finns hörlurar anslutna till datorerna. Högtalare är monterade på en dator (men de kan av naturliga skäl inte användas hur som helst).
En dator (A) har en grammofon ansluten för den som vill föra över musik från LP till dator (fvb CD el dyl). Det finns också möjlighet (vid dator C) att föra över ljud från kassettband till dator/CD.
Några datorer har möjlighet till anslutning av digital videokamera och redigering av video. En dator (F) har en VHS-bandspelare ansluten för överföring av analog video till dator (fvb DVD el USB-minne)

Programvaror
Microsoft Office 2010 (med bl a Word, Excel, Outlook och PowerPoint) finns i datorerna. Alternativa programpaket finns parallellt i vissa datorer.

Operativsystem är Windows 10. Internet Explorer och Edge är installerat i alla datorer, liksom ofta Chrome och Firefox. E-postprogram finns också (Office Outlook, Windows Live Mail eller Thunderbird).

Bildbehandlingsprogram (Photoshop Elements.) finns inlagt i några av datorerna , liksom program för OCR-inläsning av text. Videoredigeringsprogram (Pinnacle Studio och Adobe Première Elements) finns i dator F och Windows Movie Maker finns i några datorer.

Virusskydd, brandvägg och antispionprogram finns i datorerna (som regel F-secure).

Internet
Alla datorer har anslutning till Internet, e-post kan utväxlas via besökares webbaserade konton. Vi har också E-postadresser registrerade för datorerna (ex: kanelbullen.a@snso.se)  och inlagda i Office Outlook. Dessutom två gemensamma adresser för webbmail: stodperson.kanelbullen@gmail.com och stodperson.kanelbullen@snso.se.
Lösenord finns tillgängligt i lokalen för den som vill sända och ta emot på resp. konto.

Det går förstås bra att öppna personliga, lösenordsskyddade konton hos Hotmail/Outlook, g-mail, sverige.nu el dyl och sedan sköta sin e-post från K@nelbullen.

Hot Spot
En trådlös router gör det möjligt att ta med egen bärbar dator och ansluta den trådlöst till vår Internet-förbindelse. Det krävs en nätverkssnyckel som vid behov går att få reda på av Kanelbullens stödperson


Vi kompletterar successivt med fler program. I samråd med vår stödperson kan det också vara möjligt att (tillfälligt) installera program.


Välkommen till

SeniorNet Södermalm

Den 8:e december öppnade vi Kanel Digital för alla seniorer. Läs mer här!


Vår verksamhet sker nu via Internet, pga Corona. Kanelbullen, vårt populära Internetcafé på Rosenlundsgatan 44A vill vi återuppta så snart det är möjligt. Nu är det tyvärr stängt.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

Medlemmar som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 1000 medlemmar är vi en av de största klubbarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår moderorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal, IT-cafét Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser klubbens datorer med Microsoft-program till lågpris

Top