Vanliga frågor – FAQ

Administrativa frågor

1. Hur blir jag medlem?
  2. Vad har ni för kurser mm?
  3. Hur anmäler jag mig till en kurs?
  4. Hur skriver jag ut information om en viss kurs?
  5. Hur avbokar jag mig vid förhinder?
  6. Hur avslutar jag medlemskapet?

Här nedan kan du klicka dig till svar på ett antal vanliga frågor från våra besökare. Svaren kan säkert bli bättre och du är välkommen att ge förslag till ändringar och till nya frågor. Mejla till webmaster@snso.se

Givetvis går det inte att ge svar på allt, och vi kan heller inte garantera att våra tips alltid är bäst. Men ändå. Klicka på lämplig fråga för att få ett svar.

Allmänna frågor

1. Vilken sorts dator/surfplatta behöver jag ha?
  2. Vad är en Chromebook?
  3. Vilket internetabonnemang behöver jag ha?
  4. Hur skaffar jag en e-postadress?
  5. Vad är en kaka/cookie?
  6. Vad betyder de vanligaste IT-orden och symbolerna?
  7. Vilka IT-produkter är släkt med varandra?
  8. Vad har man ett VPN till?
  9. Hur väljer jag bra lösenord?
  10. Hur kan jag hålla reda på mina konton och lösenord?
  11. Hur jag undviker jag säkerhetsrisker på Internet?

Frågor om videomöten

1. Hur deltar jag i ett Zoom-möte?
  2. Hur använder jag Jitsi Meet?

Frågor om hjälp på distans

Om du har enhet som går igång och är hyfsat hanterbar, men inte uppför sig som du förväntar dig, eller du behöver hjälp att göra det du vill, är fjärrsupport ett alternativ. Det går ut på att du låter någon annan koppla upp sig över Internet till din enhet och får styra den åt dig. Visst kan det kännas lite otäckt, så välj bara någon du litar på, och ha kontakt med den hela tiden. SeniorNet Södermalm erbjuder denna service till sina medlemmar, Läs mer här.

Var inte orolig för tekniken; det finns kända fjärrstyrningstjänster med gott rykte och du måste aktivt godkänna den uppkoppling som görs, och du ser hela tiden vad som sker. Efter avslutad supportsession kan ingen utifrån ansluta sig till din enhet utan att du på nytt måste godkänna det.

1. Hur installerar jag MS Snabbhjälp på Win10 och Win11?
  2. Hur kan jag få Win10/11-hjälp på distans med MS Snabbhjälp?
  3. Hur kan jag få Windows-hjälp på distans med TeamViewer QS?
  4. Hur kan jag få Android-hjälp på distans med TeamViewer QS?
  5. Hur kan jag få iPhone/iPad-hjälp på distans med TeamViewer QS?
  6. Hur kan jag få Chromebook-hjälp på distans med Remote Desktop?
  7. Hur kan jag få Mac-hjälp på distans med Remote Desktop?
  8. Hur kan jag få Mac-hjälp på distans med TeamViewer QS?

Frågor om surfplattor och smarta telefoner

1. Vad har jag för sorts mobil?
  2. Hur gör man när man byter mobil?
  3. Hur gör man när man städar sin mobil?
  4. Hur skaffar jag Mobilt BankID?
  5. Hur skaffar jag Swish?
  6. Hur använder jag min nya mobil (både iPhone och Android)?
  7. Hur anpassar jag min iPad vid synnedsättning?
  8. med mera

Frågor om PC-datorer

1. Behöver jag ett e-postprogram?
  2. Hur för jag över bilder från kamera till datorn?
  3. Hur laddar jag in program i datorn?
  4. Hur tar jag bort program ur datorn?
  5. Hur kan jag få hjälp med min krånglande dator?
  6. Har jag tillräcklig säkerhet i min dator?
  7. Hur byter jag antivirusprogram?
  8. Vilken webbläsare behöver jag ha?
  9. Vilket ordbehandlingsprogram är bäst?
  10. Kan jag behålla Windows XP/Vista/7 eller måste jag byta?
  11. Vad menas med datorns prestanda?
  12. Behöver jag rensa min dator?
  13. Varför går min dator så segt?
  14. Office 2010 uppdateras inte mer – vad gör jag?
  15. Hur får jag en snabb, säker och lättskött PC?

Frågor om molntjänster

1. Vad är Microsoft OneDrive (fd SkyDrive)?
  2. Vad gör jag när min Google Drive börjar bli full?
  3. Vad har jag för nytta av molnet?
  4. med mera

Aktuella IT-varningar från
🔗Stöldskyddsföreningen
🔗Råd och rön
🔗Polisen
🔗Källkritikbyrån
Välkommen till

SeniorNet Södermalm

Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vissa åtgärder är (eller borde vara) så efterfrågade att vi erbjuder dem som särskilda stödpaket speciellt riktade till våra medlemmar.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller enskild undervisning kan få det genom vår tidsbokade  support.

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Besök SeniorNet Sweden

SeniorNet Sweden erbjuder dig som är medlem att logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar i dess IT-forum.

🔗 Forumdörren

Seniornet Swedens Fotoklubb har regelbundna Zoommöten:

🔗 Fotoklubben på Facebook

SeniorNet Sweden har också släktforskningscirkeln Släktskapet med Zoommöten:

🔗 Mer info om Släktskapet

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullen

som är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.

som håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar

som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

🔗Information om kakor/cookies på vår webbplats

Top