Brev från ordföranden

April 2024

Först en liten påminnelse om årsstämman som äger rum fredagen den 19 april 13:00-16:00 i lokal Svärdet på Rosenlundsgatan 44A. Alla handlingar kommer att finnas på https://snso.se/om-klubben/arsmoten-och-fester/.

Varför kommer det här meddelandet från SeniorNet Sweden! Anledningen är att utskick från SeniorNet Sweden har större sannolikhet att nå din Inkorg.

Information om våra stödpaket, support och dataträffar hittar du på https://snso.se/.

Svårt att somna? I Sveriges Radio kan du lyssna på poddar på 15-60 minuter, och när tiden gått ut stängs mobilen automatiskt av. Det här är riktigt bra om du har svårt att somna. Titta på utbudet på https://sverigesradio.se/poddar-program. Mina favoriter är P3 Id och P3 Historia som båda sänder ca timslånga poddar. Kolla dock först att mobilen är ansluten till WiFin hemma.

Så här på äldre dagar har jag börjat gilla e-böcker. Mest för att texten kan förstoras och jag slipper läsglasögon, och så är ju e-böcker också billigare i inköp. En e-bok i läsplattan fungerar utmärkt även ute i solen, surfplattan är lite kinkigare.
Från Stockholms Stadsbibliotek kan du låna både e-böcker och ljudböcker om du har lånekort och pinkod. Utbudet visas här: https://biblioteket.stockholm.se/e-b%C3%B6cker-1.
E-(ljud)böcker kan även lånas via appen Biblio.

Har det kommit mycket skräppost på sistone? DN påstod i januari att massor av epostadresser och lösenord läckt ut. Bl a till Facebook, Netflix, Paypal.
Kanske har också din egen epostadress läckt ut via dataintrång hos ett företag och används nu för att skicka oönskade mejl till dig eller till andra i ditt namn. Du kan själv kontrollera om din epostadress cirkulerar ute på nätet via https://haveibeenpwned.com/.
Läs också vad Hålla konsument säger på https://www.hallakonsument.se/konsumentratt/sa-slipper-du-fa-oonskad-reklam/.

Slutligen, skulle du vilja medverka som volontär? Mejla i så fall kanelbullen@snso.se eller titta in en måndag, onsdag eller torsdag 13:00-16:00.

Vänligen
Rita Dubbelman, ordförande

Februari 2024

Boka in fredagen 19 april 13:00-16:00 för SeniorNet Södermalms årsmöte som kommer att äga rum i lokal Svärdet, Rosenlundsgatan 44A.

Som medlem har du rösträtt och om du har idéer om hur vi kan förbättra verksamheten så vill vi gärna ta del av dem i form av en skriftlig motion som måste vara oss tillhanda senast 7 mars. Motionen kan handla om olika saker: ändringar i föreningens stadgar, nya aktiviteter, ekonomiska frågor eller annat som är relevant för föreningen. Skicka dina förslag till ordforande@snso.se.

Comhem.se, tele2.se och bredband.net har lagt ner sina eposttjänster. När du bytt epostadress så meddela oss din nya epostadress! Du kan också ändra själv på https://seniornet.se/medlemskap/min-profil/ genom att logga in med medlemsnumret (som finns på fakturan) och ditt lösenord. Om du har glömt lösenordet så kan det återställas.

Information om vårens kurser finns på https://snso.se/kurser/.
Som medlem har du även gratis tillgång till självstudiekurser i Word, Excel, PowerPoint, Outlook och Windows på Aktiv.se. Här, https://seniornet.se/medlemskap/medlemssida-officeutbildning/, finns information om hur du skapar ett konto eller loggar in.

Vi och SeniorNet Sweden bjuder också på flera dataträffar Mer information finns på https://snso.se/datatraffar/kommande-traffar/ samt https://seniornet.se/seminarier-arrangerade-av-seniornet-sweden/.

Händer det att du träffar fel bokstav när du ska söka information via mobilen eller surf­plattan?
Testa röstsökning i stället. Sååå mycket enklare än att skriva.
Låtsas att du vill veta hur många som bor på Södermalm och försöka hitta mobilens eller plattans mikrofonsymbol, klicka på den och tala in frågan. Testa också att fråga: Hur går jag till Rosenlundsgatan 44? För att få rätt svar på sista frågan måste du ha gett tillgång till din plats. Förmodligen fungerar det utan problem, eller så måste du aktivera röststyrning eller kanske be Kanelbullen om hjälp.

Ta också en titt i mejlkorgens Skräppostlåda! Hittar du meddelanden där som inte är skräppost så kan du oftast högerklicka på mejlet och välja antingen Ej skräppost eller Betrodd avsändare för att meddelanden från den avsändaren i framtiden inte ska klassas som skräp.
Ett annat alternativ är att välja Hög skyddsnivå i epostprogrammets inställningar.

Med vänlig hälsning
Rita Dubbelman (ordförande)

December 2023

Julen nalkas. Det betyder att Kanelbullen är stängd och öppnar igen måndag 8/1. Därefter har vi öppet som vanligt: måndag, onsdag och torsdag kl 13-16.

Stödpaketen är en stor framgång! Våra 9 paket täcker en stor del av aktuella problem­områden.
Se vidare på https://snso.se/support/stodpaket/ och anmäl dig för att få en genomgång med en person som kan sin sak!

Vissa problem kan också lösas med kvalificerad support på Kanelbullen? Läs mer på https://snso.se/support/

Vi behöver fler stödpersoner som hjälper till på Kanelbullen med det de kan.
I gengäld får man gratis stödpaket och kurser, och slipper medlemsavgiften.
Mentor till nybliven stödperson är en annan trevlig syssla. Du bör själv ha varit stödperson ett tag så du vet hur det går till, men du behöver inte vara superspecialist på IT. Mejla stodpersoner@snso.se för mer info

SeniorNet Sweden, som SeniorNet Södermalm är en del av, erbjuder nätbaserade utbildningar som det kan vara bra att ta del av. Se https://seniornet.se/studiematerial/ och https://seniornet.se/medlemskap/medlemssida-officeutbildning/. Användarnamnet till Aktiv.se är ditt medlemsnummer.

Titta också in på SeniorNet Swedens Facebook-sida, https://www.facebook.com/SeniorNetSweden !

På Internetstiftelsen, https://internetkunskap.se/grundkurs-i-ai/, kan du läsa och se videor om artificiell intelligens, AI. Testa själv att ställa t ex följande frågor till https://chat.openai.com/ :

 • Vad heter Sveriges längsta älv?
 • Be AI skriva en kort dikt om Sverige.
 • Översätt ett stycke text till annat språk!

Nämnas bör att AI-chatten ovan inte har kunskap om de två sista åren.

Slutligen, våndas du över julklappsrimmen så kan kanske https://rimlexikon.com/ hjälpa dig.

God Jul och Gott Nytt År!
     Rita Dubbelman
     Ordförande


November 2023

Kanelbullen har tyvärr fått ha stängt en tid pga oväsen från reparationer i huset men nu är det öppet igen för drop-in må, ons och to kl 13-16, fast på förmiddagarna kan buller fortfarande påverka oss fram till 3 november.

Vill du boka support fysiskt på Kanelbullen så finns mer information på https://snso.se/support/.
Från 18 december till 7 januari är drop in-verksamheten julstängd.

Stödpaketen rekommenderas! Du får en genomgång tillsammans med en kamrat som vet hur man gör! Läs mer på https://snso.se/support/stodpaket/ !

Vill du bli stödperson? Man hjälper till med det man kan och lotsar det man inte kan vidare till
supportpersonerna. Som stödperson får du gratis stödpaket och gratiskurser! Och Du slipper betala medlemsavgiften.

Eller vill du bli mentor till en nybliven stödperson? Då bör du själv ha varit stödperson ett tag så du vet hur det går till, men du behöver inte vara superspecialist på IT.

Mejla stodpersoner@snso.se för mer info!

Kommande dataträffar är Zoom-möten med möjlighet för ett mindre antal besökare att närvara i lokalen Svärdet på Rosenlundsgatan 44A. Läs mer på https://snso.se/datatraffar/kommande-traffar/.
17/11 ”AI i vården – nu och i framtiden”
7/12 ”Om digitala tillbehör”

Titta också in på:
SeniorNets nätbaserade utbildningar på https://seniornet.se/studiematerial/
SeniorNet Swedens Facebook-sida, https://www.facebook.com/SeniorNetSweden
Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet som handlar om ”Näthat och kränkningar” och finns på https://internetstiftelsen.se/kunskap/

231013 var det Digital idag med Internetstiftelsen. Ämnet var säkerhet, nätfiske, AI, skärmtid m m. Inspelningen finns kvar på https://www.youtube.com/playlist?list=PLtDs7N_g_eiZmG0OXuQAo-MjZBryyH1VF

Vi vill en vara utåtriktad verksamhet och samverkar med pensionärsorganisationer såsom Föreningen Viljan, kommunen genom Nytorgsträffen, mässor m m.

Rekommendera gärna vår trevliga verksamhet! Vi är nu runt 880 medlemmar men kan gärna bli fler.

Vänligen
Rita Dubbelman, ordforande@snso.se


September 2023

Bästa medlem i SeniorNet Södermalm!

Detta är en sammanfattning om nyheter och om vårt växande utbud.
Undertecknad valdes vid årsmötet i april 2023 till ordförande efter tre år som medlem och stödperson. Under fem år, fram till slutet 2019, var jag ansvarig för SeniorNet Swedens kansli. Och nu ser jag fram emot att fortsätta bidra till verksamheten som ordförande men även som stödperson!

Vårt internetcafé Kanelbullen på Rosenlundsgatan 44A är nu åter öppet måndag, onsdag och torsdag kl 13-16, bemannat av 2-3 stödpersoner som hjälper dig med de problem du kan ha med mobiltelefon eller dator. Om de inte lyckas, blir du hänvisad till supportpersonerna som brukar klara det mesta.

På Kanelbullen kan du surfa på någon av tre datorer, skriva ut (till låg kostnad), scanna med mera. Hörselslinga kan användas vid kurserna. Se mer på hemsidan https://snso.se/!

Olika stödpaket har tagits fram sista halvåret och fler är på gång. Väljer du ett stödpaket får du individuell hjälp med din mobil eller dator under någon timme.

En komplett förteckning över våra stödpaket finns på https://snso.se/support/stodpaket/.
I skrivande stund finns följande stödpaket:

 • Hur man använder sin Androidmobil
 • Kom igång med min iPhone
 • Mobilvård iOS
 • Mobilvård Android
 • Surfa säkrare
 • Förbättra din Windowsintegritet och säkerhet
 • Molnlagring
 • Lösenordshantering

Vill du bli stödperson? Det är en trevlig syssla. Man hjälper till med det man kan och lotsar det man inte kan vidare till supportpersonerna som nås på https://snso.se/support/ Du får en introduktion på plats och börjar tillsammans med någon mer erfaren stödis.
Många besökande kommer med mycket enkla frågor, t ex hur man läser mejl på en mobiltelefon. Det är då mycket tacksamt att i ett samtal reda ut detta.
Vi behöver fler stödpersoner om vi skall kunna ha öppet mer, kanske alla vardagar som innan pandemin. Som stödperson får du gratis stödpaket och får gå gratis på kurser! Och Du slipper betala medlemsavgift. Mejla Stefan Löfqvist, stodpersoner@snso.se, för mer info!

Vill du bli mentor till nybliven stödperson? Också en trevlig syssla! Du bör själv ha varit stödperson ett tag så du vet hur det går till, men du behöver inte vara superspecialist på IT. Mejla Gunilla Örnberg, stodpersoner@snso.se, för mer info!

Bokad support, fysiskt på Kanelbullen. Aktuell info finns på  https://snso.se/support/

Höstens kursprogram hos SeniorNet Södermalm innehåller ett stort antal kurser. Några platser finns kvar, se https://snso.se/kurser/ !

Dataträffar. Det finns mycket att lära sig och att diskutera på dataträffarna. Läs mer på https://snso.se/datatraffar/kommande-traffar/. Dataträffarna kan även vara Zoom-möten med möjlighet för ett mindre antal besökare att närvara i lokalen Svärdet på Rosenlundsgatan 44A.

SeniorNet Sweden, som SeniorNet Södermalm är en del av, har intressant information på https://seniornet.se/studiematerial/. Titta också in på SeniorNet Swedens Facebook-sida, https://www.facebook.com/SeniorNetSweden !

Internetstiftelsen, https://internetstiftelsen.se/kunskap/, har också en del värdefullt att ta del av. I oktober släpps årets upplaga av rapporten Svenskarna och internet.

Utåtriktad verksamhet bedrivs genom kontakt med pensionärsorganisationer, såsom Föreningen Viljan, kommunen genom t ex. Nytorgsträffen, mässor m m.

Vi är nu runt 860 medlemmar men kan gärna bli fler.

Vänligen

Rita Dubbelman


April 2023

Kära läsare! Antingen har du fått dessa rader via mejl, eller så har du hamnat här via webbplatsen.

• Vårt senaste stolthet – Stödpaket – ligger nu ute på webben och väntar på att du ska nappa. De fyrtio första paketen bokades redan efter några timmar. Paketet “Molnlagring” är så populärt att de som står sist i kön får vänta en tid på leverans.

Paketens leverantörer är pionjärer såtillvida att de är testade, godkända, och diplomerade. Du kan lita på Ann-Marie Eriksson, Barbro Onyango Wååk, Bengt Karlsson, Bengt Könberg, Christer Eklund, Christina Ternström-Frostegren, Gunilla Örnberg, Hans von Zeipel, Lars Andersson, Liselotte Bergstrand, Marianne Ekdahl och Risto Bengtsson, Och på alla andra stödpersoner, förstås.

• SeniorNet Södermalm har årsmöte 20 april, fysiskt för första gången efter pandemin. Under senare år har det varit Zoom-möten på internet. Nästan alla handlingar finns på webbplatsen. Valberedningens sammankallande Lars Bogren (valberedning@snso.se) säger att det finns kandidater så det räcker, men att nya förslag fortfarande är välkomna.

• Hur får du pengarna att räcka? Konsumentvägledare Cecilia Collin ger tips på nästa Dataträff, torsdagen 13 april. Collin är knuten till IDÈLA Kunskapscentrum AB, som på uppdrag av kommuner ger neutral och opartisk konsumentupplysning. Dataträffen genomförs via Zoom på internet. För att kunna delta via Zoom behöver du anmäla dig till datatraffar@snso.se, då får du en länk till mötet. Du kan också komma till lokalen Svärdet på Rosenlundsgatan 44A för att delta i mötet “på plats”, utan dator.

• SeniorNet Sweden, vår moderorganisation, har digitalt årsmöte måndag 8 maj kl 10, med hjälp av Zoom. Alla medlemmar i SeniorNet Södermalm är välkomna att lyssna och uttala sig, men endast valda ombud får rösta och komma med förslag. Handlingar och Zoom-länk till årsmötet finns senast 24 april på webbplatsen https://seniornet.se/arsmotet-2023-seniornet-sweden/ .

• Det finns massor av goda råd och värdefulla erfarenheter på SeniorNet Swedens kunskapsportal SeniorNet Studera. Hjälp till självhjälp!

• Behöver du hjälp med det digitala hemmavid? Du som är 68 år eller äldre och bor inom Södermalms stadsdelsområde kan få kostnadsfri hjälp i hemmet med enklare it-frågor. Boka Fixartjänst via länken https://senior.stockholm/hjalp-i-vardagen/digital-fixartjanst/ , eller ta direkt kontakt med fixaren Mats Klöfver 08-508 12 621,  måndag–fredag 08.30–9.30; e-post: mats.klofver@stockholm.se

• Internetmuseum (som hör till Internetstiftelsen) https://internetmuseum.se/ har fått en ny sajt med en spännande tidslinje (skrolla neråt).Där kan vi som varit med några år återuppliva gamla digitala minnen, från 1960 och framåt. Dessutom ett antal utställningar, om teknik och händelser.

• I slutet av mars var vi 934 medlemmar, varav 19 nya. Ni är välkomna!

• Under mars gjorde föreningen 144 insatser vilket tog 126 timmar. Hundratalet insatser var drop-in på Kanelbullen där omkring trettio stödpersoner assisterade, återstoden var mer kvalificerade åtgärder via bokad support.

• Södermalmsföreningen förekommer på Facebook. Skriv där! Eller skicka ett mejl till mig eller till någon annan adress på webbplatsen.

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se


Mars 2023

Hej allihop! Drygt nio hundra seniorer får dessa rader hem i mejlboxen, något tiotal fler än för en månad sedan. Och så är det några som läser på nätet.

Det ljusnar, åtminstone astronomiskt. Just nu fem minuter om dagen. Måndagen 20 mars är dagen lika lång som natten.

• Snart presenterar SeniorNet Södermalm något alldeles nytt, Stödpaket. Avsikten är att underlätta tillvaron för medlemmar som har svårt att komma till skott. Det handlar mer om att förebygga problem än att vänta på att problemen uppstår.

Vi vet att stödpaketen är efterlängtade, eftersom enkäten om dem som den energiske Lars Andersson gjorde i höstas gav 300 svar. Sedan dess har Lasse och hans flitiga och kunniga kamrater ställt samman ett antal väl avgränsade paket med recept på klokare hantering av digital utrustning. Testas för närvarande, presenteras för medlemmarna senare i vår.

• Fredagen 31 mars sprider Fredrik Löfgren ljus över den nya digitala snackisen, artificiell intelligens (AI) och robotar. Löfgren kan det här med program som skriver texter och målar tavlor på kommando. SeniorNet Sweden ordnar helt påpassligt en föreläsning på nätet för alla medlemmar, som också får personlig inbjudan. Tid: 31/3 2023 klockan 10 – 11.30. Plats: Digitalt via Zoom länk: https://zoom.us/j/4169763214.

• Nästa Dataträff dröjer till torsdagen 13 april. Vårens tema är “hållbarhet”, den här gången handlar det om privatekonomi

• På Kanelbullen är det ibland köbildning och irritation vid öppningsdags (måndag, onsdag och torsdag kl 13). Visa tålamod, stödpersonerna vet att ni väntar!

• Flera medlemmar rekommenderar TV-serien Din hjärna (SVT Play), med läkaren och civilekonomen Anders Hansen som entusiastisk guide. Begripligt, roligt, spännande tycker jag, aningen förenklat enligt ett proffs med insikter.

• Det har hänt – flera gånger! – att medlemmar betalat medlemsavgiften med Swish. Gör inte det! Kassören Rolf Gillemyr får en massa trassel i onödan. Använd inbetalningsavin från SeniorNet i stället!

• Årsmöte i Drakenbergssalen (Tellus fritidscenter, Lignagatan 8, vid Hornstull) torsdag 20 april kl 18. Det kommer kallelse!

• Förslag (motion) till årsmötet ska skickas till info@snso.se, senast torsdag 9 mars.

• Vårfest för alla medlemmar fredagen 12 maj, men bara för medlemmar. Lusthuset på Långholmen (som i höstas), 150 kr per deltagare inkl vin till maten.

• Hela sommaren (19 juni – 20 augusti) erbjuder Kanelbullen drop-in alla måndagar kl 13 – 16, I övrigt är det stillsamt inom SeniorNet Södermalm.

• Under februari hanterade vi 170 uppdrag, varav 110 på Kanelbullen. Merparten var drop-in, men 50 ärenden gällde bokad support. Närmare 30 stödpersoner var inblandade!

Södermalmsföreningen har ju inget debattforum, men förekommer på Facebook. Vi läser e-post, det finns fler adresser på webbplatsen.

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se


Februari 2023

Hej igen, alla gamla medlemmar och ni drygt 20 nykomlingar som anslöt er under januari! Kul att leta sig in i era e-postlådor med några ord från SeniorNet Södermalm.

Och God Dag alla gäster som hittat dessa ord på vår webbplats!

• Du som vill förbättra föreningen på ett eller annat sätt har din chans på årsmötet i Drakenbergssalen (Tellus, Lignagatan 8, Hornstull) torsdag 20 april. Då är det medlemmarna som väljer och beslutar.  Motioner till årsmötet ska vara inlämnade till styrelsen info@snso.se senast torsdag 9 mars. Kallelse med fler detaljer kommer senast torsdag 6 april (skärtorsdagen).

• Vår verksamhet bygger på drop-in på Kanelbullen, tre gånger i veckan. Dit är alla (55+, alltså) välkomna med stora och små problem. Stödpersoner bistår efter förmåga, och kan vid behov lotsa vidare till supportpersoner  med djupare insikter.

Från årsskiftet har omsorgen om stödpersonerna trappats upp. Numera är det ett helt litet gäng som ska se till att nya stödpersoner blir väl omhändertagna, och att alla stödpersoner trivs med uppdraget.

• I april förra året började vi föra statistik över våra insatser. Och i januari i år noterades nytt rekord: 134 insatser, trots att vi inte öppnade förrän den 9 januari. Vi slog alltså rekord, trots att månaden var en vecka kortare än tidigare månader!

• Våra vanligaste problem: lösenord och inloggning, uppdateringar, flytta bilder mellan mobil och dator, Google Foto, utskrifter, komma igång med ny mobil/dator, fullt i minnet. Nio problem av tio löstes på plats.

• 14 oktober 2025 – en tisdag – upphör Microsofts support av Windows 10. Inga fler säkerhetsuppdateringar som skyddar datorn från virus, spionprogram och annan skadlig kod. Det är lång tid dit, ingen brådska att uppgradera till Windows 11.

• Redan i fredags, 10 februari, upphörde supporten för Windows 8.1. Ingen teknisk support, inga programvaruuppdateringar, inga säkerhetsuppdateringar; därmed ökad risk för virus och skadlig kod.

• Det händer att någon som är medlem i en annan SeniorNet-förening än Södermalm vill gå på någon av våra kurser. Det är ok, om det finns plats. Våra medlemmar har företräde.

• Under våren ska vi presentera en ny verktygslåda för medlemmar som vet med sig att de har problem, men som inte kommit sig för att göra något åt saken. Vanligen handlar det om dålig säkerhet, oordning, lösenordskaos. Fortsättning följer!

• Allt är inte idyll. Under senare tid har jag förstått att den mänskliga omtanken understundom sviktar oss funktionärer emellan. När jag i ett internt meddelande skrev om lättja brast det för en funktionär som förklarade att “man får sällan eller aldrig lovord för det man gör, bara gliringar för det man inte gör!”

Den här mänskliga snålheten är sällan avsiktlig, men gör ändå lika ont för den som drabbas. SeniorNet är en alldeles frivillig sammanslutning, som lever på alldeles frivilliga insatser. Uppmuntra din stödperson eller kursledare eller vad det nu är för en funktionär du har med att göra!

• Numera sköter vi städningen själva, i Kanelbullen och i andra lokaler vi använder på Rosenlundsgatan 44 A (Tanto Seniorlokus). Därför finns nu sådana där blå skoskydd som förekommer på vårdinrättningar och förskolor även i Kanelbullen. Hjälp din medmänniska, använd skoskydd!

• Nästa Dataträff torsdag 2 mars handlar om förändringar på elmarknaden. Endast för medlemmar, som får separat inbjudan.

• SeniorNet har som tidigare en monter på höstens Seniormässa i Älvsjö, tisdag 3 – torsdag 5 oktober 2023. Vår Stefan Löfquist har lovat hålla i arrangemanget.

Vi har fortfarande inget debattforum, men förekommer fortfarande på Facebook. Och vi läser e-post, det finns fler adresser på webbplatsen.

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se


Januari 2023

Hej!

Dessa rader skickas med e-post till medlemmar i SeniorNet Södermalm, men finns också att läsa på vår webbplats.

Drop-in på Kanelbullen

Ovanligt många väntade utanför Kanelbullen när vårens första drop-in öppnade dörren. De ordinarie stödpersonerna fick välkommen hjälp av kamrater som råkade vara på plats, och som ryckte in helt utanför schemat. En snygg uppvisning av en fungerande förening! Och flertalet frågor kunde lösas på plats.

Men alla fick inte den hjälp de hoppats på.

De som kommer till drop-in har vitt skilda förväntningar. Någon vill veta hur man skaffar Bank-ID, en annan vill ha hjälp med övergången från Office till Microsoft 365.

Hjältar utan skam

Stödpersonerna är ju inte mer än människor, även om några är rysligt duktiga. Somliga av oss andra (som inte är lika duktiga) känner sig osäkra och otillräckliga. Det finns faktiskt stödpersoner som skäms om de inte klarar ut problemet.

Stödpersoner ska inte skämmas! Stödpersoner är hjältar som ska vara stolta över sina insatser. De behöver inte vara specialister, i bästa fall finns någon annan i lokalen som kan reda ut problemet.

Allt går faktiskt inte att klara ut vid ett hastigt besök på Kanelbullen. Somligt kräver fördjupad kontakt via bokad support. Och ibland kan en kurs göra susen.

Det enda kravet på den som vill bli stödperson är att han/hon behärskar sina egna digitala grejer (dator, surfplatta och/eller telefon av något slag). Den som hyggligt klarar sina egna prylar är välkommen att hjälpa andra!

Ny kurskatalog

En återkommande attraktion i början av varje termin är den nya kurskatalogen med hela nitton kurser (datorer, smarta mobiltelefoner och surfplattor, släktforskning, molntjänster samt hantering och skanning av gamla fotografier och diabilder). Det brukar bli rusning!

Nya Dataträffar

“Hållbarhet” är temat för vårens fem dataträffar, Redan torsdag 19 januari kan vi fördjupa oss i hur moderna elprylar påverkar miljön och hotar mänskliga rättigheter. Välkommen till Rosenlundsgatan 44 A (Svärdet) eller kolla på zoom (länk finns på vår webbplats).

Nya priser

Prislistan för utskrifter på Kanelbullen har justerats. Tidigare behövde man inte betala alls om totalsumman understeg 20 kr, nu ska allt utöver fem svart-vita utskrifter betalas, Det är dyrare att skriva ut på färgprintern (Brother) än på den svart-vita (Samsung), och den som vill skriva ut fler än 20 sidor får i fortsättningen vända sig till någon firma på stan.

Ny styrelse

I april ska vi välja ny styrelse, på årsmötet. Du medlem har rösträtt och mer därtill: du kan tipsa valberedningen om någon du tror på. Det kan vara du själv! Lars Bogren, Stig Lind och Lars Andersson utgör valberedning. Du når dem via e-post valberedning@snso.se

Varning för QR!

“Vänner besökte utställning. Då de scannade QR-kod hamnade de, hör och häpna, och på en Spelsite! Det går tydligen att manipulera en QR-kod. Själv använder jag inte det så mycket och ännu mindre nu.” Ur ett mejl från en medlem.

Vi har ju inget debattforum, men förekommer på Facebook. Och vi läser e-post, det finns fler adresser på webbplatsen.

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se


 

Äldre brev från våra ordföranden finns här.


Aktuella IT-varningar från
🔗Stöldskyddsföreningen
🔗Råd och rön 
🔗Polisen
🔗Källkritikbyrån
Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vissa åtgärder är (eller borde vara) så efterfrågade att vi erbjuder dem som särskilda stödpaket speciellt riktade till våra medlemmar.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller enskild undervisning kan få det genom vår tidsbokade  support.

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Besök SeniorNet Sweden

SeniorNet Sweden erbjuder dig som är medlem att logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar i dess IT-forum.

🔗 Forumdörren

Seniornet Swedens Fotoklubb har regelbundna Zoommöten:

🔗 Fotoklubben på Facebook

SeniorNet Sweden har också släktforskningscirkeln Släktskapet med Zoommöten:

🔗 Mer info om Släktskapet

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullen



som är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.



som håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

🔗Information om kakor/cookies på vår webbplats

Top