Brev från ordföranden

Februari 2024

Boka in fredagen 19 april 13:00-16:00 för SeniorNet Södermalms årsmöte som kommer att äga rum i lokal Svärdet, Rosenlundsgatan 44A.

Som medlem har du rösträtt och om du har idéer om hur vi kan förbättra verksamheten så vill vi gärna ta del av dem i form av en skriftlig motion som måste vara oss tillhanda senast 7 mars. Motionen kan handla om olika saker: ändringar i föreningens stadgar, nya aktiviteter, ekonomiska frågor eller annat som är relevant för föreningen. Skicka dina förslag till ordforande@snso.se.

Comhem.se, tele2.se och bredband.net har lagt ner sina eposttjänster. När du bytt epostadress så meddela oss din nya epostadress! Du kan också ändra själv på https://seniornet.se/medlemskap/min-profil/ genom att logga in med medlemsnumret (som finns på fakturan) och ditt lösenord. Om du har glömt lösenordet så kan det återställas.

Information om vårens kurser finns på https://snso.se/kurser/.
Som medlem har du även gratis tillgång till självstudiekurser i Word, Excel, PowerPoint, Outlook och Windows på Aktiv.se. Här, https://seniornet.se/medlemskap/medlemssida-officeutbildning/, finns information om hur du skapar ett konto eller loggar in.

Vi och SeniorNet Sweden bjuder också på flera dataträffar Mer information finns på https://snso.se/datatraffar/kommande-traffar/ samt https://seniornet.se/seminarier-arrangerade-av-seniornet-sweden/.

Händer det att du träffar fel bokstav när du ska söka information via mobilen eller surf­plattan?
Testa röstsökning i stället. Sååå mycket enklare än att skriva.
Låtsas att du vill veta hur många som bor på Södermalm och försöka hitta mobilens eller plattans mikrofonsymbol, klicka på den och tala in frågan. Testa också att fråga: Hur går jag till Rosenlundsgatan 44? För att få rätt svar på sista frågan måste du ha gett tillgång till din plats. Förmodligen fungerar det utan problem, eller så måste du aktivera röststyrning eller kanske be Kanelbullen om hjälp.

Ta också en titt i mejlkorgens Skräppostlåda! Hittar du meddelanden där som inte är skräppost så kan du oftast högerklicka på mejlet och välja antingen Ej skräppost eller Betrodd avsändare för att meddelanden från den avsändaren i framtiden inte ska klassas som skräp.
Ett annat alternativ är att välja Hög skyddsnivå i epostprogrammets inställningar.

Med vänlig hälsning
Rita Dubbelman (ordförande)

December 2023

Julen nalkas. Det betyder att Kanelbullen är stängd och öppnar igen måndag 8/1. Därefter har vi öppet som vanligt: måndag, onsdag och torsdag kl 13-16.

Stödpaketen är en stor framgång! Våra 9 paket täcker en stor del av aktuella problem­områden.
Se vidare på https://snso.se/support/stodpaket/ och anmäl dig för att få en genomgång med en person som kan sin sak!

Vissa problem kan också lösas med kvalificerad support på Kanelbullen? Läs mer på https://snso.se/support/

Vi behöver fler stödpersoner som hjälper till på Kanelbullen med det de kan.
I gengäld får man gratis stödpaket och kurser, och slipper medlemsavgiften.
Mentor till nybliven stödperson är en annan trevlig syssla. Du bör själv ha varit stödperson ett tag så du vet hur det går till, men du behöver inte vara superspecialist på IT. Mejla stodpersoner@snso.se för mer info

SeniorNet Sweden, som SeniorNet Södermalm är en del av, erbjuder nätbaserade utbildningar som det kan vara bra att ta del av. Se https://seniornet.se/studiematerial/ och https://seniornet.se/medlemskap/medlemssida-officeutbildning/. Användarnamnet till Aktiv.se är ditt medlemsnummer.

Titta också in på SeniorNet Swedens Facebook-sida, https://www.facebook.com/SeniorNetSweden !

På Internetstiftelsen, https://internetkunskap.se/grundkurs-i-ai/, kan du läsa och se videor om artificiell intelligens, AI. Testa själv att ställa t ex följande frågor till https://chat.openai.com/ :

 • Vad heter Sveriges längsta älv?
 • Be AI skriva en kort dikt om Sverige.
 • Översätt ett stycke text till annat språk!

Nämnas bör att AI-chatten ovan inte har kunskap om de två sista åren.

Slutligen, våndas du över julklappsrimmen så kan kanske https://rimlexikon.com/ hjälpa dig.

God Jul och Gott Nytt År!
     Rita Dubbelman
     Ordförande


November 2023

Kanelbullen har tyvärr fått ha stängt en tid pga oväsen från reparationer i huset men nu är det öppet igen för drop-in må, ons och to kl 13-16, fast på förmiddagarna kan buller fortfarande påverka oss fram till 3 november.

Vill du boka support fysiskt på Kanelbullen så finns mer information på https://snso.se/support/.
Från 18 december till 7 januari är drop in-verksamheten julstängd.

Stödpaketen rekommenderas! Du får en genomgång tillsammans med en kamrat som vet hur man gör! Läs mer på https://snso.se/support/stodpaket/ !

Vill du bli stödperson? Man hjälper till med det man kan och lotsar det man inte kan vidare till
supportpersonerna. Som stödperson får du gratis stödpaket och gratiskurser! Och Du slipper betala medlemsavgiften.

Eller vill du bli mentor till en nybliven stödperson? Då bör du själv ha varit stödperson ett tag så du vet hur det går till, men du behöver inte vara superspecialist på IT.

Mejla stodpersoner@snso.se för mer info!

Kommande dataträffar är Zoom-möten med möjlighet för ett mindre antal besökare att närvara i lokalen Svärdet på Rosenlundsgatan 44A. Läs mer på https://snso.se/datatraffar/kommande-traffar/.
17/11 ”AI i vården – nu och i framtiden”
7/12 ”Om digitala tillbehör”

Titta också in på:
SeniorNets nätbaserade utbildningar på https://seniornet.se/studiematerial/
SeniorNet Swedens Facebook-sida, https://www.facebook.com/SeniorNetSweden
Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet som handlar om ”Näthat och kränkningar” och finns på https://internetstiftelsen.se/kunskap/

231013 var det Digital idag med Internetstiftelsen. Ämnet var säkerhet, nätfiske, AI, skärmtid m m. Inspelningen finns kvar på https://www.youtube.com/playlist?list=PLtDs7N_g_eiZmG0OXuQAo-MjZBryyH1VF

Vi vill en vara utåtriktad verksamhet och samverkar med pensionärsorganisationer såsom Föreningen Viljan, kommunen genom Nytorgsträffen, mässor m m.

Rekommendera gärna vår trevliga verksamhet! Vi är nu runt 880 medlemmar men kan gärna bli fler.

Vänligen
Rita Dubbelman, ordforande@snso.se


September 2023

Bästa medlem i SeniorNet Södermalm!

Detta är en sammanfattning om nyheter och om vårt växande utbud.
Undertecknad valdes vid årsmötet i april 2023 till ordförande efter tre år som medlem och stödperson. Under fem år, fram till slutet 2019, var jag ansvarig för SeniorNet Swedens kansli. Och nu ser jag fram emot att fortsätta bidra till verksamheten som ordförande men även som stödperson!

Vårt internetcafé Kanelbullen på Rosenlundsgatan 44A är nu åter öppet måndag, onsdag och torsdag kl 13-16, bemannat av 2-3 stödpersoner som hjälper dig med de problem du kan ha med mobiltelefon eller dator. Om de inte lyckas, blir du hänvisad till supportpersonerna som brukar klara det mesta.

På Kanelbullen kan du surfa på någon av tre datorer, skriva ut (till låg kostnad), scanna med mera. Hörselslinga kan användas vid kurserna. Se mer på hemsidan https://snso.se/!

Olika stödpaket har tagits fram sista halvåret och fler är på gång. Väljer du ett stödpaket får du individuell hjälp med din mobil eller dator under någon timme.

En komplett förteckning över våra stödpaket finns på https://snso.se/support/stodpaket/.
I skrivande stund finns följande stödpaket:

 • Hur man använder sin Androidmobil
 • Kom igång med min iPhone
 • Mobilvård iOS
 • Mobilvård Android
 • Surfa säkrare
 • Förbättra din Windowsintegritet och säkerhet
 • Molnlagring
 • Lösenordshantering

Vill du bli stödperson? Det är en trevlig syssla. Man hjälper till med det man kan och lotsar det man inte kan vidare till supportpersonerna som nås på https://snso.se/support/ Du får en introduktion på plats och börjar tillsammans med någon mer erfaren stödis.
Många besökande kommer med mycket enkla frågor, t ex hur man läser mejl på en mobiltelefon. Det är då mycket tacksamt att i ett samtal reda ut detta.
Vi behöver fler stödpersoner om vi skall kunna ha öppet mer, kanske alla vardagar som innan pandemin. Som stödperson får du gratis stödpaket och får gå gratis på kurser! Och Du slipper betala medlemsavgift. Mejla Stefan Löfqvist, stodpersoner@snso.se, för mer info!

Vill du bli mentor till nybliven stödperson? Också en trevlig syssla! Du bör själv ha varit stödperson ett tag så du vet hur det går till, men du behöver inte vara superspecialist på IT. Mejla Gunilla Örnberg, stodpersoner@snso.se, för mer info!

Bokad support, fysiskt på Kanelbullen. Aktuell info finns på  https://snso.se/support/

Höstens kursprogram hos SeniorNet Södermalm innehåller ett stort antal kurser. Några platser finns kvar, se https://snso.se/kurser/ !

Dataträffar. Det finns mycket att lära sig och att diskutera på dataträffarna. Läs mer på https://snso.se/datatraffar/kommande-traffar/. Dataträffarna kan även vara Zoom-möten med möjlighet för ett mindre antal besökare att närvara i lokalen Svärdet på Rosenlundsgatan 44A.

SeniorNet Sweden, som SeniorNet Södermalm är en del av, har intressant information på https://seniornet.se/studiematerial/. Titta också in på SeniorNet Swedens Facebook-sida, https://www.facebook.com/SeniorNetSweden !

Internetstiftelsen, https://internetstiftelsen.se/kunskap/, har också en del värdefullt att ta del av. I oktober släpps årets upplaga av rapporten Svenskarna och internet.

Utåtriktad verksamhet bedrivs genom kontakt med pensionärsorganisationer, såsom Föreningen Viljan, kommunen genom t ex. Nytorgsträffen, mässor m m.

Vi är nu runt 860 medlemmar men kan gärna bli fler.

Vänligen

Rita Dubbelman


April 2023

Kära läsare! Antingen har du fått dessa rader via mejl, eller så har du hamnat här via webbplatsen.

• Vårt senaste stolthet – Stödpaket – ligger nu ute på webben och väntar på att du ska nappa. De fyrtio första paketen bokades redan efter några timmar. Paketet “Molnlagring” är så populärt att de som står sist i kön får vänta en tid på leverans.

Paketens leverantörer är pionjärer såtillvida att de är testade, godkända, och diplomerade. Du kan lita på Ann-Marie Eriksson, Barbro Onyango Wååk, Bengt Karlsson, Bengt Könberg, Christer Eklund, Christina Ternström-Frostegren, Gunilla Örnberg, Hans von Zeipel, Lars Andersson, Liselotte Bergstrand, Marianne Ekdahl och Risto Bengtsson, Och på alla andra stödpersoner, förstås.

• SeniorNet Södermalm har årsmöte 20 april, fysiskt för första gången efter pandemin. Under senare år har det varit Zoom-möten på internet. Nästan alla handlingar finns på webbplatsen. Valberedningens sammankallande Lars Bogren (valberedning@snso.se) säger att det finns kandidater så det räcker, men att nya förslag fortfarande är välkomna.

• Hur får du pengarna att räcka? Konsumentvägledare Cecilia Collin ger tips på nästa Dataträff, torsdagen 13 april. Collin är knuten till IDÈLA Kunskapscentrum AB, som på uppdrag av kommuner ger neutral och opartisk konsumentupplysning. Dataträffen genomförs via Zoom på internet. För att kunna delta via Zoom behöver du anmäla dig till datatraffar@snso.se, då får du en länk till mötet. Du kan också komma till lokalen Svärdet på Rosenlundsgatan 44A för att delta i mötet “på plats”, utan dator.

• SeniorNet Sweden, vår moderorganisation, har digitalt årsmöte måndag 8 maj kl 10, med hjälp av Zoom. Alla medlemmar i SeniorNet Södermalm är välkomna att lyssna och uttala sig, men endast valda ombud får rösta och komma med förslag. Handlingar och Zoom-länk till årsmötet finns senast 24 april på webbplatsen https://seniornet.se/arsmotet-2023-seniornet-sweden/ .

• Det finns massor av goda råd och värdefulla erfarenheter på SeniorNet Swedens kunskapsportal SeniorNet Studera. Hjälp till självhjälp!

• Behöver du hjälp med det digitala hemmavid? Du som är 68 år eller äldre och bor inom Södermalms stadsdelsområde kan få kostnadsfri hjälp i hemmet med enklare it-frågor. Boka Fixartjänst via länken https://senior.stockholm/hjalp-i-vardagen/digital-fixartjanst/ , eller ta direkt kontakt med fixaren Mats Klöfver 08-508 12 621,  måndag–fredag 08.30–9.30; e-post: mats.klofver@stockholm.se

• Internetmuseum (som hör till Internetstiftelsen) https://internetmuseum.se/ har fått en ny sajt med en spännande tidslinje (skrolla neråt).Där kan vi som varit med några år återuppliva gamla digitala minnen, från 1960 och framåt. Dessutom ett antal utställningar, om teknik och händelser.

• I slutet av mars var vi 934 medlemmar, varav 19 nya. Ni är välkomna!

• Under mars gjorde föreningen 144 insatser vilket tog 126 timmar. Hundratalet insatser var drop-in på Kanelbullen där omkring trettio stödpersoner assisterade, återstoden var mer kvalificerade åtgärder via bokad support.

• Södermalmsföreningen förekommer på Facebook. Skriv där! Eller skicka ett mejl till mig eller till någon annan adress på webbplatsen.

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se


Mars 2023

Hej allihop! Drygt nio hundra seniorer får dessa rader hem i mejlboxen, något tiotal fler än för en månad sedan. Och så är det några som läser på nätet.

Det ljusnar, åtminstone astronomiskt. Just nu fem minuter om dagen. Måndagen 20 mars är dagen lika lång som natten.

• Snart presenterar SeniorNet Södermalm något alldeles nytt, Stödpaket. Avsikten är att underlätta tillvaron för medlemmar som har svårt att komma till skott. Det handlar mer om att förebygga problem än att vänta på att problemen uppstår.

Vi vet att stödpaketen är efterlängtade, eftersom enkäten om dem som den energiske Lars Andersson gjorde i höstas gav 300 svar. Sedan dess har Lasse och hans flitiga och kunniga kamrater ställt samman ett antal väl avgränsade paket med recept på klokare hantering av digital utrustning. Testas för närvarande, presenteras för medlemmarna senare i vår.

• Fredagen 31 mars sprider Fredrik Löfgren ljus över den nya digitala snackisen, artificiell intelligens (AI) och robotar. Löfgren kan det här med program som skriver texter och målar tavlor på kommando. SeniorNet Sweden ordnar helt påpassligt en föreläsning på nätet för alla medlemmar, som också får personlig inbjudan. Tid: 31/3 2023 klockan 10 – 11.30. Plats: Digitalt via Zoom länk: https://zoom.us/j/4169763214.

• Nästa Dataträff dröjer till torsdagen 13 april. Vårens tema är “hållbarhet”, den här gången handlar det om privatekonomi

• På Kanelbullen är det ibland köbildning och irritation vid öppningsdags (måndag, onsdag och torsdag kl 13). Visa tålamod, stödpersonerna vet att ni väntar!

• Flera medlemmar rekommenderar TV-serien Din hjärna (SVT Play), med läkaren och civilekonomen Anders Hansen som entusiastisk guide. Begripligt, roligt, spännande tycker jag, aningen förenklat enligt ett proffs med insikter.

• Det har hänt – flera gånger! – att medlemmar betalat medlemsavgiften med Swish. Gör inte det! Kassören Rolf Gillemyr får en massa trassel i onödan. Använd inbetalningsavin från SeniorNet i stället!

• Årsmöte i Drakenbergssalen (Tellus fritidscenter, Lignagatan 8, vid Hornstull) torsdag 20 april kl 18. Det kommer kallelse!

• Förslag (motion) till årsmötet ska skickas till info@snso.se, senast torsdag 9 mars.

• Vårfest för alla medlemmar fredagen 12 maj, men bara för medlemmar. Lusthuset på Långholmen (som i höstas), 150 kr per deltagare inkl vin till maten.

• Hela sommaren (19 juni – 20 augusti) erbjuder Kanelbullen drop-in alla måndagar kl 13 – 16, I övrigt är det stillsamt inom SeniorNet Södermalm.

• Under februari hanterade vi 170 uppdrag, varav 110 på Kanelbullen. Merparten var drop-in, men 50 ärenden gällde bokad support. Närmare 30 stödpersoner var inblandade!

Södermalmsföreningen har ju inget debattforum, men förekommer på Facebook. Vi läser e-post, det finns fler adresser på webbplatsen.

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se


Februari 2023

Hej igen, alla gamla medlemmar och ni drygt 20 nykomlingar som anslöt er under januari! Kul att leta sig in i era e-postlådor med några ord från SeniorNet Södermalm.

Och God Dag alla gäster som hittat dessa ord på vår webbplats!

• Du som vill förbättra föreningen på ett eller annat sätt har din chans på årsmötet i Drakenbergssalen (Tellus, Lignagatan 8, Hornstull) torsdag 20 april. Då är det medlemmarna som väljer och beslutar.  Motioner till årsmötet ska vara inlämnade till styrelsen info@snso.se senast torsdag 9 mars. Kallelse med fler detaljer kommer senast torsdag 6 april (skärtorsdagen).

• Vår verksamhet bygger på drop-in på Kanelbullen, tre gånger i veckan. Dit är alla (55+, alltså) välkomna med stora och små problem. Stödpersoner bistår efter förmåga, och kan vid behov lotsa vidare till supportpersoner  med djupare insikter.

Från årsskiftet har omsorgen om stödpersonerna trappats upp. Numera är det ett helt litet gäng som ska se till att nya stödpersoner blir väl omhändertagna, och att alla stödpersoner trivs med uppdraget.

• I april förra året började vi föra statistik över våra insatser. Och i januari i år noterades nytt rekord: 134 insatser, trots att vi inte öppnade förrän den 9 januari. Vi slog alltså rekord, trots att månaden var en vecka kortare än tidigare månader!

• Våra vanligaste problem: lösenord och inloggning, uppdateringar, flytta bilder mellan mobil och dator, Google Foto, utskrifter, komma igång med ny mobil/dator, fullt i minnet. Nio problem av tio löstes på plats.

• 14 oktober 2025 – en tisdag – upphör Microsofts support av Windows 10. Inga fler säkerhetsuppdateringar som skyddar datorn från virus, spionprogram och annan skadlig kod. Det är lång tid dit, ingen brådska att uppgradera till Windows 11.

• Redan i fredags, 10 februari, upphörde supporten för Windows 8.1. Ingen teknisk support, inga programvaruuppdateringar, inga säkerhetsuppdateringar; därmed ökad risk för virus och skadlig kod.

• Det händer att någon som är medlem i en annan SeniorNet-förening än Södermalm vill gå på någon av våra kurser. Det är ok, om det finns plats. Våra medlemmar har företräde.

• Under våren ska vi presentera en ny verktygslåda för medlemmar som vet med sig att de har problem, men som inte kommit sig för att göra något åt saken. Vanligen handlar det om dålig säkerhet, oordning, lösenordskaos. Fortsättning följer!

• Allt är inte idyll. Under senare tid har jag förstått att den mänskliga omtanken understundom sviktar oss funktionärer emellan. När jag i ett internt meddelande skrev om lättja brast det för en funktionär som förklarade att “man får sällan eller aldrig lovord för det man gör, bara gliringar för det man inte gör!”

Den här mänskliga snålheten är sällan avsiktlig, men gör ändå lika ont för den som drabbas. SeniorNet är en alldeles frivillig sammanslutning, som lever på alldeles frivilliga insatser. Uppmuntra din stödperson eller kursledare eller vad det nu är för en funktionär du har med att göra!

• Numera sköter vi städningen själva, i Kanelbullen och i andra lokaler vi använder på Rosenlundsgatan 44 A (Tanto Seniorlokus). Därför finns nu sådana där blå skoskydd som förekommer på vårdinrättningar och förskolor även i Kanelbullen. Hjälp din medmänniska, använd skoskydd!

• Nästa Dataträff torsdag 2 mars handlar om förändringar på elmarknaden. Endast för medlemmar, som får separat inbjudan.

• SeniorNet har som tidigare en monter på höstens Seniormässa i Älvsjö, tisdag 3 – torsdag 5 oktober 2023. Vår Stefan Löfquist har lovat hålla i arrangemanget.

Vi har fortfarande inget debattforum, men förekommer fortfarande på Facebook. Och vi läser e-post, det finns fler adresser på webbplatsen.

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se


Januari 2023

Hej!

Dessa rader skickas med e-post till medlemmar i SeniorNet Södermalm, men finns också att läsa på vår webbplats.

Drop-in på Kanelbullen

Ovanligt många väntade utanför Kanelbullen när vårens första drop-in öppnade dörren. De ordinarie stödpersonerna fick välkommen hjälp av kamrater som råkade vara på plats, och som ryckte in helt utanför schemat. En snygg uppvisning av en fungerande förening! Och flertalet frågor kunde lösas på plats.

Men alla fick inte den hjälp de hoppats på.

De som kommer till drop-in har vitt skilda förväntningar. Någon vill veta hur man skaffar Bank-ID, en annan vill ha hjälp med övergången från Office till Microsoft 365.

Hjältar utan skam

Stödpersonerna är ju inte mer än människor, även om några är rysligt duktiga. Somliga av oss andra (som inte är lika duktiga) känner sig osäkra och otillräckliga. Det finns faktiskt stödpersoner som skäms om de inte klarar ut problemet.

Stödpersoner ska inte skämmas! Stödpersoner är hjältar som ska vara stolta över sina insatser. De behöver inte vara specialister, i bästa fall finns någon annan i lokalen som kan reda ut problemet.

Allt går faktiskt inte att klara ut vid ett hastigt besök på Kanelbullen. Somligt kräver fördjupad kontakt via bokad support. Och ibland kan en kurs göra susen.

Det enda kravet på den som vill bli stödperson är att han/hon behärskar sina egna digitala grejer (dator, surfplatta och/eller telefon av något slag). Den som hyggligt klarar sina egna prylar är välkommen att hjälpa andra!

Ny kurskatalog

En återkommande attraktion i början av varje termin är den nya kurskatalogen med hela nitton kurser (datorer, smarta mobiltelefoner och surfplattor, släktforskning, molntjänster samt hantering och skanning av gamla fotografier och diabilder). Det brukar bli rusning!

Nya Dataträffar

“Hållbarhet” är temat för vårens fem dataträffar, Redan torsdag 19 januari kan vi fördjupa oss i hur moderna elprylar påverkar miljön och hotar mänskliga rättigheter. Välkommen till Rosenlundsgatan 44 A (Svärdet) eller kolla på zoom (länk finns på vår webbplats).

Nya priser

Prislistan för utskrifter på Kanelbullen har justerats. Tidigare behövde man inte betala alls om totalsumman understeg 20 kr, nu ska allt utöver fem svart-vita utskrifter betalas, Det är dyrare att skriva ut på färgprintern (Brother) än på den svart-vita (Samsung), och den som vill skriva ut fler än 20 sidor får i fortsättningen vända sig till någon firma på stan.

Ny styrelse

I april ska vi välja ny styrelse, på årsmötet. Du medlem har rösträtt och mer därtill: du kan tipsa valberedningen om någon du tror på. Det kan vara du själv! Lars Bogren, Stig Lind och Lars Andersson utgör valberedning. Du når dem via e-post valberedning@snso.se

Varning för QR!

“Vänner besökte utställning. Då de scannade QR-kod hamnade de, hör och häpna, och på en Spelsite! Det går tydligen att manipulera en QR-kod. Själv använder jag inte det så mycket och ännu mindre nu.” Ur ett mejl från en medlem.

Vi har ju inget debattforum, men förekommer på Facebook. Och vi läser e-post, det finns fler adresser på webbplatsen.

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se


December 2022

Hej du medlem som får brevet som e-post! Och du nyfikne besökare på vår webbplats, här får du en glimt av vad vi har för oss i SeniorNet på Södermalm i Stockholm.

• Jullov från och med fredag 16 december till och med söndag 8 januari 2023.  Alltså:

God Jul och Gott Nytt År!

• För en tid sedan mejlade Lars Andersson ut en enkät till våra närmare 900 medlemmar. Lasse efterlyste önskelistor med drömmar som har med det digitala att göra. Närmare 40 procent svarade. Över 300 svar!

Önskningarna gällde allt möjligt, från att komma igång med en ny mobil till att bli bekant med det så kallade molnet. Så nu är det full fart i Lasses paketverkstad, där nissarna Hans, Kjell, Bengt, Christina och Ann-Marie designar och slår in läckra digitala paket.

(Eftersom vi respekterar GDPR får ni inte veta vad nissarna heter i efternamn. Inte ens förnamnen är att lita på, de kan ju vara påhittade!)

• Ibland får jag frågan vilka som är medlemmar i föreningen. Närmare 900 individer som kan grupperas exempelvis så här:

Fem procent är aktiva funktionärer som är besjälade av att motverka digitalt utanförskap.

Tio procent, allra minst, besöker vårt IT-café Kanelbullen (Rosenlundsgatan 44A), eller bokar support, eller vidgar sina vyer på våra kurser och Dataträffar.

Men vad får övriga åttiofem procent att betala medlemsavgiften? Jag vet inte, men jag gissar att de söker trygghet och gemenskap.

Förhoppningsvis får alla hundra procenten vad de söker, på det ena eller det andra sättet.

• För att drop-inverksamheten på Kanelbullen ska fungera krävs ett schema där stödpersoner antecknar sig för bestämda pass. Vanligen fungerar det bra.

Det händer naturligtvis att en stödperson får förhinder och tvingas ställa in, med kort varsel. Larmet går via en mejllista och kamratskapet sätts på prov. Hittills har det fungerat. Någon annan stödperson har ryckt in, ibland med några få timmars varsel. Det känns väldigt bra!

• Vårens kursprogram publiceras på hemsidan onsdag 11 januari 2023.

• Dataträffarna lockar besökare från när och fjärran, såsom Umeå, Örebro, Lund, Malmö, Kreta, Mallorca, Portugal och nu senast en person från USA. Det är ju poängen med zoom-möten, att kroppen kan vara på annan plats än själen.

• Vi som använder internet är ännu en gång kartlagda. Internetstiftelsen håller reda på vad vi sysslar med därute, och publicerar årligen skriften Svenskarna och internet https://svenskarnaochinternet.se/rapporter/svenskarna-och-internet-2022/.

* Så småningom får vi kanske ett yngre syskon som skulle kunna namnas JuniorNet. Fem företagsamma herrar i Örebro samlar in utrangerade datorer, renoverar och ger dem till barn som inte har dator hemma och därför hamnar utanför den ungdomliga gemensskapen. “Barnens dator” har adressen https://www.barnensdator.se/

• Se upp med biometriska metoder (fingeravtryck, ansiktsigenkänning)! De är inte alltid så pålitliga som leverantörerna påstår, enligt en notis i Computer Sweden som en omtänksam medlem tipsade om. https://computersweden.idg.se/2.2683/1.773976/dagens-biometriska-losningar-haller-inte-mattet

• Vi har inget debattforum, men förekommer på Facebook. Och vi läser e-post, det finns fler adresser på webbplatsen.

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se


November 2022

Hej alla medlemmar som får brevet som e-post! Och du nyfikne besökare på vår hemsida, du är varmt välkommen!

• För en tid sedan fick alla medlemmar en enkät med e-posten. Lars Andersson undrade om du går och ruvar på frågor som du inte kommit dig för att ta itu med. Det kan gälla säkerhet på nätet, risken för dataförlust vid hårdvarufel, den obekväma hanteringen av dator eller mobil…

Lasse vill att SeniorNet ska erbjuda några paket med lösningar på de vanligaste frågorna. Det var därför han bad dig rota lite bland dina hemliga önskningar. Redan efter några dagar hade 16 procent av närmare 900 medlemmar svarat, och då var det ändå tio dagar kvar till stoppdatum.

Det blir spännande att se vad paketen kan komma att innehålla, vilka tjänster som erbjuds och hur de har anpassats till din situation. Varje tjänst ska ha en mall som kunniga stödpersoner ska följa.

• Föreningen krymper så här års. Den årliga städningen i registret visade att 94 medlemmar inte hade betalat avgiften. Några hade avslutat jordevandringen, Men vi fick 22 nya medlemmar under oktober!

• Våra 25 första år på den digitala banan firades med kalas på Långholmen. Lyckat, med förtäring, underhållning och massor av skvaller. Johan Murray sammanfattade historien med hjälp av ett bildspel som är lättare att avnjuta här på skärmen än under en månghövdad middag.

Det var första kalaset på tre år. Före pandemin brukade vi ha fest både på våren och på hösten, en tradition som förhoppningsvis återuppstår.

• Till årets sista Dataträff torsdag 8 december har vi bjudit in medlemmar i Hörselskadades förening i Stockholm, Det handlar om hörapparater, som kan kompletteras med allt fler tekniska finesser. Nedsatt hörsel kan medföra utanförskap, ungefär som stigande ålder. Just sådant som vi motarbetar. Den här gången krävs föranmälan för tillträde till Svärdet, eftersom vi har bjudit in HRFs medlemmar och antalet platser är begränsat.

• Under oktober utförde 43 funktionärer 129 stödinsatser. Det tog 113 timmar. En besökare hjälpte sig själv! Nittio procent av insatserna lyckades.

• Jullov ska vi ha. Datum publiceras på hemsidan.

• Vi finns på Facebook. Och vi läser e-post. Det finns fler adresser på hemsidan.

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
mailto:ordforande@snso.se


Oktober 2022

Hej alla medlemmar som får dessa ord som mejl på nätet!

Hej alla tillfälliga besökare på vår hemsida!

• Surfare behöver flytväst året runt. Källkritik alltså, ett bra sätt att undvika digitala olyckor och katastrofer. Internetstiftelsen erbjuder massor av upplysningar https://internetkunskap.se/kallkritik/,

Även staten tänker på vårt bästa och har därför gett MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) och Polisen i uppdrag att driva kampanjen TÄNK SÄKERT. Är du en vandrande risk? https://tanksakert.sakerhetskollen.se/

Du kan bättra på din digitala motståndskraft med hjälp av ett 20-tal småkurser, på några minuter vardera. Det är ovanligt lätt att välja ämne, exempelvis risker med smarta prylar. Det är tydligt. Jag blev på gott humör, det brukar jag bli när jag förstår. https://internetkunskap.se/snabbkurser/

• Du ta upp konkurrensen med SeniorNet och bli din egen stödperson. Bra utbildning till “digital coach“, fyra minutkorta filmer.

• Du kan drabbas av kaos, trots alla förberedelser. Väder, elektricitet, dricksvatten, internet, det ena eller det andra kan pajja. Tina Nordén från Civilförsvarsförbundet tipsar om praktisk planering vid Dataträffen torsdag 3 november. Skicka gärna frågor i förväg till datatraffar@snso.se.

• De fyra senaste veckorna fick vi 23 nya medlemmar. Endast en medlem lämnade oss.

• Många nyblivna pensionärer saknar den support som arbetsgivaren erbjöd. I arbetslivet är fjärrsupport vanligt. Den som arbetar hemifrån och möter problem med datorn kan kontakta arbetsgivarens fjärrsupport som på distans kopplar in sig på din hemmadator och fixar sådant som du inte begriper. SeniorNet Södermalm erbjuder samma möjlighet: fjärrsupport

• Volontärbyrån utser varje år Årets volontär. Alla som är med i någon förening kan lämna förslag. Jag har föreslagit Stefan Löfquist, med motiveringen att han får massor ur händerna utan att synas särskilt mycket. För egen del var det obekvämt att välja en av många kvalificerade kamrater, men jag fick goda råd.

Vi har inget debattforum, men förekommer på Facebook. Och vi läser e-post, det finns fler adresser på hemsidan.

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se


September 2022

Hej du medlem som får dessa rader med e-post! Och välkommen du som glider runt på nätet och råkat hamna på den här sidan!

• Hörselslingan i vår lokal Kanelbullen är numera godkänd av HRF (Hörselskadades Riksförbund), vars Stockholmsavdelning kollar upp hur det är med hörselslingor i offentliga miljöer https://hrf.se/stockholm/slingkollen/

• Årets första Dataträff handlade om nedläggningen av 2G- och 3G-mobilnäten. Hela världen byter teknik, och Sverige kan inte stå utanför. Du bör kolla dina prylar – klarar de 4G? Senast i mitten av 2025! Och köp ingenting nytt som bara kan 2G och 3G! Det finns massor av prylar som upphör att fungera i mitten av 2025: larm av olika slag, äldre robotgräsklippare, styrning av värmen i stugan… Referat av föreläsningen: https://snso.se/datatraffar/referat-fran-datatraffar-2022/#HT22-D01

• Det blir fler Dataträffar:

 • Fredag 7 oktober om 1177,
 • torsdag 3 november om MSB – Om krisen kommer, och
 • torsdag 8 december om nya finessrika hörapparater (i samarbete med Hörselskadades förening i Stockholm).
 • Kan avnjutas digitalt via Zoom (skaffa länk via hemsidan), eller på plats Rosenlundsgatan 44A, “Svärdet”.

• Intresserad av släktforskning? Riksarkivet har många intressanta uppgifter. Om du vill ha hjälp kan du kontakta Gunilla Jändel, som leder kurser i ämnet. Du når Gunilla via kurser@snso.se , skriv att det är Gunilla du söker.

• Våra stödpersoner klarar ut över 90 procent av de problem som de ställs inför.

• Gratis medlemskap resten av året för den som redan nu betalar avgift för 2023.

• Förresten behöver man inte ens vara medlem för att få hjälp på Kanelbullens drop-in, det räcker att vara 55 år fyllda. Vi har hittills aldrig frågat efter legitimation. Däremot brukar vi rekommendera medlemskap, annars kostar hjälpen 20 kr halvtimmen.

• Inga hembesök i SNSös regi! Hembesök är en strikt privat affär mellan support och hjälpsökande; hembesök har ingenting med SeniorNet Södermalm att göra. Men du kan få fjärrsupport, skrolla ner till avsnittet Frågor om hjälp på distans på sidan Vanliga frågor – FAQ. Du och din apparat stannar hemma och släpper in någon supportperson från SeniorNet Södermalm som du litar på, in i datorn eller paddan, via nätet. Passar särskilt bra för den som räds smitta!

• Kanel Digital öppnar tisdag 27 september. I god tid dessförinnan publiceras en Zoom-länk på sidan https://snso.se/support/kaneldigital/

• Mässan i Älvsjö myllrar av seniorer 4-6 oktober, då Seniormässan fyller lokalerna. Vårt “paraply” SeniorNet Sweden ställer upp med en monter, där vår Stefan Löfquist med stolthet och med flera berättar om SeniorNet och särskilt Södermalmsavdelningen.

• Fredag 14 oktober blir det Digitalidag, en årligen återkommande temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. På nätet förstås. Hela det svenska etablissemanget från kyrkan till näringslivet vill främja ett digitalt samhälle för alla.

• SeniorNet Sweden erbjuder en föreläsning om Trendspaning fredag 21 oktober. Det är teknikbloggaren och författaren Eva Wieselgren som tittar framåt.

• Fredag 28 oktober blir det födelsedagskalas. Vi fyller 25. Mer info kommer.

Hör gärna av dig! På Facebook, eller till mig!

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se

 


Augusti 2022

Du som är medlem får dessa rader som e-post. Andra läsare hittar samma text på nätet. Återbruk alltså, modernt!

• De kallas stödisar, de hjältar av alla kön som får SeniorNet Södermalm att fungera. De finns på Kanelbullens drop-in och reder ut nästan alla digitala svårigheter.

Vi behöver fler stödpersoner! Det räcker långt att du kan hantera din egen digitala vardag. SeniorNet Söder ordnar vidareutbildning om du så önskar. Ingen kan allt, och stödisar är inga soloartister. Själv blir jag trygg i närheten av kamrater med de kunskaper som jag saknar.

Intresserad? Skriv till mailto:kaneldigital@snso.se, eller till någon i styrelsen!

Andra funktionärer hanterar lokaler, utrustning, hemsidan och ekonomiska transaktioner. Alla funktionärer slipper medlemsavgiften.

• Dock finns gränser för vad vi erbjuder. Klubben gör inte längre några hembesök. Möjligen gör någon stödis hembesök efter “privat” överenskommelse med en hjälpsökande.

• Du som bor på Södermalm och har fyllt 68 kan dock  – utan kostnad! – få hjälp av Stockholms stads Fixartjänst “för enklare it-frågor”. Söderfixaren heter Mats Klöfver. Mats kan göra hembesök, men brukar tipsa om SeniorNet Södermalm och Kanelbullen

Några hållpunkter under hösten, med reservation för ändringar:

• Måndag 22 augusti Kanelbullen öppnar, drop-in måndag, onsdag och fredag torsdag under hösten

• Tisdag 23 augusti, höstens Kursprogram släpps på hemsidan. Över 20 kurser!

• Tisdag 30 augusti Kanel Digital

• Torsdag 1 september är det Dataträff om nedläggningen av mobilnäten 2G och 3G. Tommy Ljunggren från it- och telekomföretagens branschorganisation TechSverige förklarar. Föreläsningen sänds via Zoom, men det blir också möjligt att ta del av föreläsningen på plats.

• Någon dag i  oktober firar vi 25-årsjubileum. Just nu letar vi lokal. Kommunen har tagit över Drakenbergssalen från den tidigare privata entreprenören, varvid alkohol blev förbjudet. Det är möjligt att vi ändå väljer Drakenbergssalen eftersom andra alternativ är orimligt dyra.

Hör gärna av dig! På Facebook, eller till mig!

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se

 


Juli 2022

Hur hamnade du här? Kanske letar du efter lösningen på något digitalt problem, eller också är du medlem i klubben. I vilket fall är du välkommen!

Under våren fick sexhundra besökare stöd och hjälp av SeniorNet Södermalm. Varje besök tog en timme.

För första gången var det fler som bokade support än som besökte drop-in på Kanelbullens IT-café (läs här om olika möjligheter att få hjälp).

Under sommaren är IT-caféet öppet endast på tisdagar. Många besökare. Tisdagarna på Kanelbullen behövs uppenbarligen, trots att det inte serveras något kaffe.

För första gången var det fler som behövde hjälp med sin smarta telefon än med sin dator.

Allt fler behöver hjälp med sin iPhone, sådana kräver mer tid än Androidtelefoner.

Statistikkunnigt folk håller reda på vad vi har för oss.

Några medlemmar är besjälade av att sprida sitt vetande. Under hösten blir det minst 24 kurser. Om allt går vägen presenteras programmet här på hemsidan 23 augusti, som är en tisdag.

Det finns inget debattforum på den här hemsidan (närmaste SeniorNet-debatt finns hos SeniorNet Sweden, https://seniornet.se/chat2/). Och den platsen är stängd för alla som inte är medlemmar.

Dock har vi en vrå på Facebook,

Det går att mejla direkt till mig (adress längre ner). Några medlemmar gjorde så efter mitt påstående att besökare klagat på dålig service. Mejlväxlingen blev halvlyckad.

En medlem var förbannad, och hävdade bestämt att SeniorNet Söder är toppen: “Rekommenderar er hela tiden till vänner som kör fast I dataträsket!” Roligt att läsa, och att svara på.

En annan medlem undrade vad jag menade med missnöjda besökare. Också roligt att läsa. Jag svarade att “vid några tillfällen har personer på byn berättat om din besvikelse…”.

Det var ju helt bortitok! Genom att skriva din i stället för sin sårade jag den undrande medlemmen, som för egen del var utomordentligt nöjd med SeniorNet.

Nu har jag lärt mig att ett “d” i stället för ett “s” kan väcka förstämning. Bokstäverna ligger visserligen bredvid varandra på tangentbordet, men är verkligen inte utbytbara. Och antagligen är det bra att läsa igenom texten innan mejlet går iväg.

Hör gärna av dig!

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se

 


Juni 2022

• De sista pandemireglerna borta. Äntligen!

• Sommartider: Kanelbulle endast på tisdagar, ingen Kanel Digital. Men det går att boka support även under sommaren.

• Det störande dagsljuset på Kanelbullen är nu ett minne blott. Gardinernas upphängning har restaurerats.

• Det händer att besökare hos oss klagar på “dålig service”. Tråkigt att höra, här finns ju varken kunder eller tjänstefolk. Däremot finns det medlemmar av skilda slag, sådana som behöver hjälp och andra som bjuder på kunskap och erfarenhet. Stödpersonernas kompetens är färskvara som hela tiden uppgraderas,

• En av våra nya och väl konfigurerade datorer är numera försedd med Windows 11.

• Fjärrsupport är ett verktyg som via nätet släpper in en fjärran supportperson i din dator. Där kan supportpersonen styra och ställa, medan du på din skärm kan se vad som händer. Det låter kanske mystiskt och farligt, men fungerar väldigt bra rent tekniskt. En förutsättning är dock att du kan lita på supportpersonen. Ingen vill ju släppa in digitala gangsters eller bedragare, varken i hemmet eller i dator/platta/mobil. SeniorNet Södermalms supportrar är garanterat hederliga. Testade och godkända genom långvarig praktik! Du når dem via hemsidan, eller med mejl direkt till support@snso.se.

• Varannan medlem i SeniorNet Södermalm, minst, har problem med hörseln. Det tror i alla fall Hörselskadades Riksförbund. Senare i höst medverkar HRFs Stockholmsavdelning vid dataträffen om smarta hörapparater,

• Kursavgiften höjs, från 70 till 100 kr/tillfälle/elev.

• Planerade dataträffar i höst: om nedläggning av 2G, 3G, och om hörapparater med moderna finesser. Fullständigt program kommer på hemsidan.

• 22 augusti: drop-in-verksamheten i Kanelbullens IT-café öppnar.

• 23 augusti: kursprogrammet släpps på hemsidan

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se


Maj 2022

Vad får du för pengarna?

Du som är medlem i SeniorNet Södermalm betalade 250 kronor, varav 150 stannade här på Södermalm. För detta fick du tillgång till lokalen Kanelbullen med drop-in-support flera gånger i veckan. Du kunde boka personlig support för knepigare frågor, du kunde gå på kurs och du kunde avnjuta Dataträffar med föreläsningar i vitt skilda ämnen med anknytning till det digitala.

Och ibland kunde du välja om du ville gå till en lokal för att ta del av en föreläsning, eller om du ville stanna hemma och delta i sammankomsten med hjälp av Zoom.

Du är samtidigt medlem i riksorganisationen SeniorNet som behöll en hundralapp av din medlemsavgift. SeniorNet hanterar alla betalningar och sköter medlemsregistret för de 43 föreningarna runt om i landet med sammanlagt 7 000 medlemmar. Tack för det!

SeniorNet sysslar inte bara med administration, utan har dessutom en omfattande verksamhet på nätet. Du kan hitta ett studiematerial som passar dig i den nya utbildningsportalen SeniorNet Studera, du blir inbjuden till digitala föreläsningar med inom säkerhet, källkritik och andra aktuella teman. Du får fri tillgång till utbildningspaketet Microsoft Office 365 (inklusive Teams och Windows 11) via Aktiv.se, samt diverse rabatterbjudanden. Du har tillgång till diverse rabatter, bland annat 10 procent rabatt på TaxiKurir vid bokning i appen.

Och SeniorNet har en Zoom-licens som gör det möjligt att ordna möte på nätet med tusen deltagare, alla med tekniska möjligheter att synas och höras.

Men framför allt är SeniorNet vår kraftfulla torped i samtiden. Det är SeniorNet som syns och hörs i annonser och på TV, och som visar på de digitala möjligheter på diverse mässor. SeniorNet har dessutom en plats i ledningen för Digidel, tillsammans med digitala experter från SKR (Sveriges kommuner och regioner), Internetstiftelsen, Post- och telestyrelsen, Svensk Biblioteksförening och ett antal myndigheter som ska främja digital delaktighet.

Allt detta sköts av frivilliga av alla kön som fyllt femtiofem, och som oavlönat lär sina jämnåriga att använda digital teknik. Blygsamma arvoden förekommer, men ingen kan livnära sig på att vara stödperson eller support inom SeniorNet!

Det händer att omvärlden hör av sig till SeniorNet med diverse erbjudanden. Det kan gälla en ny app som ägaren hoppas att vi ska göra reklam för, eller tjänsteföretag som helt oblygt vill veta vad våra medlemmar tycker, och hur undervisning av äldre går till.

Andra gånger är det patientorganisationer eller föreningar för människor med någon funktionsnedsättning som föreslår samarbete. Där kan finnas något gemensamt, vår strävan att alla ska kunna vara med i den digitala världen.

Hörselskadades förening i Stockholm med lokal på Malmgårdsvägen föreslagit samarbete. Till att börja med kommer någon erfaren HRFare och kollar den nya hörselslinga som kommunen placerat i Kanelbullen.
Hörselslingor är ett bra sätt att inkludera. HRF har kontrollerat hörselslingorna i ett antal offentliga inrättningar i Stockholm, med blandat resultat.

Har du tänkt på en sak? Berätta gärna för vår Facebookgrupp! Den behöver näring.

Vad SeniorNet erbjuder i sommar är inte klart ännu.

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se

 


April 2022

Bästa läsare!

Grattis! Du befinner dig mitt på smörgåsbordet! Runt omkring hittar du massor av nyttigheter och godis. SeniorNet Södermalm har förmodligen Sveriges mest allsidiga utbud för folk som vill lära sig använda internet.

Vi diskriminerar hej vilt. Vi är äldre som vänder oss till äldre. Gamlingar har lättare än ungdomar att hjälpa andra gamlingar tillrätta i det digitala. Så är det faktiskt.

Här erbjuds tips och utbildningar, och handgriplig hjälp med krånglande apparater och snåriga program. På vårt IT-Café Kanelbullen och på nätet möter du kompetenta stödpersoner och kunniga lärare.

Även folk över femtiofem ska ha tillgång till hela samhället trots att allt mer hanteras digitalt. Kunskaper, matkassar, texter, pensioner, läkarvård, kultur av alla slag, det finns nog ingen vrå i omvärlden som inte är beroende av det digitala.

För mig är det en fråga om demokrati. Alla har rätt att vara med, överallt.

Rätten till delaktighet är särskilt viktig nu, när bomber faller i grannskapet och det har blivit allt svårare att skilja sant från falskt. SeniorNet hjälper dig med redskapen!

Vår förening hade nyligen årsmöte. Styrelsen förnyades en smula. Handlingarna finns på den här sidan, skrolla neråt!

Kanelbullen är nu åter öppen för ”drop-in” måndagar, onsdagar (från 20 april) och torsdagar kl 13 – 16!

Den som vill bli stödperson kan höra av sig till Stig Lind, stiglind@outlook.com eller kaneldigital@snso.se, eller till någon i styrelsen. Det är roligt, och du slipper medlemsavgiften.

Den tidsbokade supporten utökas och blir tillgänglig även måndagar, på förmiddagen.

Dataträffar är återkommande föreläsningar i aktuella frågor. Under våren återstår tre tillfällen, 28 april om lösenordsdjungeln, 13 maj om bra appar att använda i Stockholm och 20 maj om foto- och videobehandling i mobilen.

Om du är nyfiken, eller har något på hjärtat, använd vår nystartade Facebookgrupp https://www.facebook.com/SeniornetSodermalm

SeniorNet Sweden, som är ett paraply för alla landets 40 lokala SeniorNet-föreningar, har tillsammans med Funka startat utbildningsportalen SeniorNet Studera för den som vill studera på internet. Sidorna är anpassade för alla, med eller utan funktionshinder. Funka är ett företag som specialiserat sig på att göra internet användbart för alla. Nästan alla myndigheter anlitar Funka.

Slutligen några ord om mig själv. Född 1945. Väldigt typisk dator- och internetbrukare. Pc, android. Halvbra stödperson, inga expertkunskaper. Arbetade som journalist. Nyvald ordförande i SeniorNet Södermalm.

Ha det gott därute på webben!

Sven-Åke Aulin

Ordförande SeniorNet Södermalm

ordforande@snso.se


Mars 2022

Bästa medlemmar i SeniorNet Södermalm!

Först, välkommen till:

            Årsmöte 2022,
Torsdag den 7 april kl 16.30, endast via Zoom
Föranmäl dig till: 
arsmote2022@snso.se

Föranmälan stängs 6 april kl 12. Zoommöteslänken mailas ut till dem som anmält sig i tid.
Mötet är gratis och öppnas kl 16:00. Själva årsmötet börjar kl 16:30. Därefter släpps tyvärr inte någon in.

Efter årsmötet finns möjlighet att ställa frågor till den nya styrelsen. Frågorna bör helst skickas in i förväg till arsmote2022@snso.se, så att styrelsen får lättare att svara.

Kanelbullen är nu öppen för ”drop-in” måndagar och torsdagar kl 13 – 16 !   och
från och med onsdagen 20/4 även onsdagar samma tid!

Är du stödperson? Anmäl dig för pass på https://docs.google.com/spreadsheets/d/18hujYtMAvFsQF7e5405nXkgmu0AAPiek1RK8TQmSkw0/edit#gid=1814968497
Man bör notera sig för minst 1-2 pass per månad. Save the date eftermiddagen fre 6 maj för träff med utbildning!

Kan du tänka dig att bli stödperson? Maila till stiglind@outlook.com, kaneldigital@snso.se eller ngn i styrelsen!
Du får en intressant och meningsfull uppgift, nya kontakter och mötesplatser samt slipper betala medlemsavgiften!

Pandemin är dock inte över och fortfarande gäller vissa regler för besök på Kanelbullen, se https://snso.se/om-klubben/smittskydd/

Kolla gärna på vår nya Facebookgrupp och skriv något!
https://www.facebook.com/SeniornetSodermalm

Andra möjligheter att få hjälp med dataproblem genom SeniorNet Södermalm:

Kanel Digital https://snso.se/support/kaneldigital/  tisdagar kl 13-15. Den kanske mest lättillgängliga och kompetenta hjälpen vid icke akuta databesvär! Absolut smittsäkert!

Bokad support, fysiskt på Kanelbullen: Aktuell info finns på https://snso.se/support/ Man kan också maila till support@snso.se

Vårens kursprogram: Se https://snso.se/  I stort fullbokat men man kan ställa sig på reservlistan.

Dataträffar: 5 möten i vår, se https://snso.se/datatraffar/kommande-traffar/ Möten planeras som Zoom-möten med möjlighet för ett mindre antal besökare att närvara i lokalen Svärdet på Rosenlundsgatan 44A, s.k. hybridmöten.

Vår hemsida https://snso.se/ uppdateras regelbundet och ses nu över redaktionellt.

Vill du engagera dig mer? Maila till kaneldigital@snso.se eller någon i styrelsen! Vill du engagera dig i Facebookgruppen? Maila fb@snso.se  !

Seniornet Sweden har oftast en hel del intressant att ta del av t ex webinarier och utbildningar, se https://seniornet.se/
Kolla också på https://www.facebook.com/SeniorNetSweden/

Bästa hälsningar,

Jerker Hanson
Ordförande SeniorNet Södermalm https://snso.se/
ordforande@snso.se


Februari 2022

Vi öppnar för ”drop-in” på Kanelbullen torsdag 3/3 kl 13 – 16 !

Pandemin har minskat sitt grepp och vi öppnar försiktigt på den rejält uppfräschade Kanelbullen, måndagar och torsdagar kl 13-16. Vissa försiktighetsmått måste vi ha:

Pandemin är inte över och vi seniorer är en extra känslig grupp. 

 • Besök oss inte om du har några tecken på infektion.
 • Vi utgår från att du är fullvaccinerad.
 • Köa utanför och undvik att trängas.
 • Tvätta eller sprita händerna innan du använder SeniorNets utrustning.
 • Vill du använda munskydd eller handskar så ta gärna med ett eget/egna.
 • Vi begränsar antalet personer i rummet till högst 7 totalt (stödpersoner, besökande …) – ibland måste du vänta på din tur.
 • Våra funktionärer ska vara fullt vaccinerade och skall försöka hålla avstånd även när du får hjälp.
 • Vi ger dig en plats där du ska sitta i lokalen och en tid som besöket får ta.
 • Vi rengör tangentbord, surfplattor och bordsytor mellan besökarna och vädrar ofta.
 • Vi låter städa lokalen regelbundet.

 Andra möjligheter att få hjälp med dataproblem genom SeniorNet Södermalm:

Kanel Digital https://snso.se/support/kaneldigital/  tisdagar kl 13-15. Den kanske mest lättillgängliga och kompetenta hjälpen vid icke akuta databesvär! Absolut smittsäkert!

Bokad support, fysiskt på Kanelbullen: Aktuell info finns på https://snso.se/support/ Man kan också maila till support@snso.se

Vårens kursprogram: Se https://snso.se/kurser/ ! Kurser ges i samverkan med Vuxenskolan. En hel del är redan fullbokat men man kan ställa sig på reservlistan.

Dataträffar: 5 möten i vår, se https://snso.se/datatraffar/kommande-traffar/ Möten planeras som Zoom-möten med möjlighet för ett mindre antal besökare att närvara i lokalen Svärdet på Rosenlundsgatan 44A, s.k. hybridmöten.

Vår hemsida https://snso.se/ uppdateras regelbundet.

Vill du engagera dig mer? Maila till kaneldigital@snso.se eller någon i styrelsen! Vill du engagera dig i Facebookgruppen? Maila fb@snso.se  !

Seniornet Sweden har oftast en hel del intressant att ta del av på https://seniornet.se/

Kolla också på https://www.facebook.com/SeniorNetSweden/

Bästa hälsningar,

Jerker Hanson
Ordförande SeniorNet Södermalm https://snso.se/

ordforande@snso.se


 

Äldre brev från våra ordföranden finns här.


Aktuella IT-varningar från
🔗Stöldskyddsföreningen
🔗Råd och rön 
🔗Polisen
🔗Källkritikbyrån
Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vissa åtgärder är (eller borde vara) så efterfrågade att vi erbjuder dem som särskilda stödpaket speciellt riktade till våra medlemmar.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller enskild undervisning kan få det genom vår tidsbokade  support.

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Besök SeniorNet Sweden

SeniorNet Sweden erbjuder dig som är medlem att logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar i dess IT-forum.

🔗 Forumdörren

Seniornet Swedens Fotoklubb har regelbundna Zoommöten:

🔗 Fotoklubben på Facebook

SeniorNet Sweden har också släktforskningscirkeln Släktskapet med Zoommöten:

🔗 Mer info om Släktskapet

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

🔗Information om kakor/cookies på vår webbplats

Top