Brev från ordföranden

Februari 2021

Ett nytt år har startat och vi får fortsätta umgås i den digitala världen.
Många av våra medlemmar har glädjande nog anammat det nya sättet att få hjälp med sina frågor och deltar i våra dataträffar och kurser. Vi ser gärna att fler hakar på.

Naturligtvis har vi fortfarande support via telefon eller mail till support@snso.se.

Vår digitala drop-in hjälp finns via ’Kanel Digital’ varje tisdag mellan 13-15.
På hemsidan snso.se finns all information om hur man kommer in via Zoom.
Är du inte bekant med Zoom, kan du gå in på hemsidan under rubriken ’kurser’, där finns  ’Zoom.självstudiekurser’.

Vårt årsmöte är planerat till den 8 april kl 16.00. Det blir också digitalt via Zoom. Tyvärr kan vi fortfarande inte planera för fysiska möten. Vill du lämna in en motion till årsmötet ska den lämnas in skriftligen senast sex veckor före årsmötet d.v.s senast den 25 februari.
Mitt hopp står till att vi kan inleda höstterminen med att träffas ’på riktigt’ igen.

Du som har comhem.se i din mejladress eller  tele2.se: Förmodligen har du bytt till ny mejladress. Glöm inte att gå in på Seniornet Sweden och logga in med ditt medlemsnummer och lösenord och ändra till din nya mejladress, alternativt kontakta mig på ordforande@snso.se så uppdaterar vi i medlemsregistret. Viktigt så att vi kan nå dig med aktuell information.

Vi får fortsätta ett tag till med att hålla ut och hålla avstånd!

Sköt om er och hoppas vi ses på Zoom

Elizabeth Ehrby
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se


Jul- och Nyårshälsning

Alla våra medlemmar önskas God jul och Gott Nytt År!

Vår ’KANEL DIGITAL’ har öppet en tisdag till,
den 22 december. All information finns på vår hemsida
snso.se

Har du frågor till oss mejla till kanelbullen@snso.se eller support@snso.se och beskriv ditt problem, så hör vi av oss.

Vi vill tacka alla medlemmar för året som gått
På grund av pandemin vi ej alla har nått
2020 har för oss alla varit ett tufft år
vi önskar att ni ett bättre 2021 får
Vi fortsätter digitalisera
För att kunna erbjuda ännu mera

Ett varmt tack till alla de medlemmar som ställer upp som stödpersoner, kursledare och seminariearrangörer. Ni gör ett fantastiskt jobb som betyder mycket för våra medlemmar!

Vi hörs och ses 2021

Elizabeth Ehrby
Ordförande Seniornet Södermalm
ordforande@snso.se


December 2020


Nu startar vi Kanel Digital tisdagen den 8 december kl 13

Vi startar nu vår digitala drop-in verksamhet, motsvarigheten till den vi haft på fysiska Kanelbullen på Rosenlundsgatan. Via länk kan du få hjälp direkt med dina it-frågor. Till att börja med på tisdagar 13-15. Via denna länk kommer du in på vår hemsida med all information.
https://snso.se/support/kaneldigital/

Behöver du inte hjälp just nu så är du välkommen att prova och vara med ändå för att se hur det fungerar. Flera av er har deltagit i våra försöksomgångar och tyckt att det fungerar bra och till och med bättre än på fysisk drop-in ’för att här får man vara ostörd med sin handledare’.

Naturligtvis har vi fortfarande support via telefon eller mail till support@snso.se. Vårt kursutbud hittar du under ’kurser’ på hemsidan.

När vi kan återstarta fysiska Kanelbullen återstår att se.

Du som har comhem.se i din mejladress eller tele2.se. Har du bytt till ny mejladress gå in på Seniornet Sweden och logga in med ditt medlemsnummer och lösenord och ändra till din nya mejladress, alternativt kontakta mig på ordforande@snso.se så uppdaterar vi i medlemsregistret. Viktigt så att vi kan nå dig med aktuell information.

Vi på Seniornet Södermalm önskar dig en riktigt

God jul och ett bättre nytt år!

Elizabeth Ehrby
Ordförande Seniornet Södermalm
ordforande@snso.se


November 2020

Vi fortsätter och utökar vår digitaliserade verksamhet, för att ge våra medlemmar information och vidareutbildning och support. Det lär dröja innan vi kan öppna vår drop-in service igen eftersom smittspridningen i Stockholm har eskalerat igen.

Flera av er har deltagit i våra dataträffar och fått hjälp via supporten och förmodligen har vi lärt oss en hel del om att umgås digitalt.

Tveka inte att kontakta @Digital på tisdagar om du behöver hjälp med något.

Några kommentarer från de som deltagit:
’Det var lätt att komma in i det digitala mötet för instruktionerna var glasklara’.
’Det var bättre än fysiska Kanelbullen för här fick man vara ostörd med sin handledare’.

Vi uppdaterar hela tiden vår hemsida med tips och information om vårt utbud, så glöm inte att kolla den ofta: https://snso.se Där finns också all info om hur man når fram för att få hjälp.

Det finns flera sätt att träffas via videolänk. Vi använder mest Zoom och du kan lära dig mer genom att kontakta @Digital. Mycket användbart i dessa tider när vi inte kan träffas fysiskt. Håll kontakt med familj och vänner via dator/telefon.

Nu i november stänger Comhem ner sin mejladress https://comhem.se . Har du bytt till ny mejladress gå in på Seniornet Sweden och logga in med ditt medlemsnummer och lösenord och ändra, alternativt kontakta mig på ordforande@snso.se så ändrar vi i medlemsregistret.

Vi hjälper dig att umgås digitalt. Lycka till och ge inte upp!

Elizabeth Ehrby
Ordförande Seniornet Södermalm
ordforande@snso.se


Oktober 2020

Så har vi kommit till hösten. Under september månad har vi haft flera möten med kursledare, stödpersoner och hemsidesansvariga. Vad kan vi göra för att hjälpa våra medlemmar med den digitala världen trots att vi inte fysiskt kan träffas. Massor av idéer och tankar har diskuterats och vi har börjat lansera en del av dem.

– Promenad med Iphone
– Digitala dataträffar via Zoom
– Tips till nyttig info på nätet (finns på hemsidan)

Fler aktiviteter är under framtagning: Ny dataträff den 8 oktober handlar om fotografering, missa inte det. Anmälan per mejl till datatraffar@snso.se.

Stöd/support: på hemsidan finns kontaktuppgifter till personer som ställer upp med stöd. Vi kommer även snart att lansera digitalt stöd, en ’Kanelbulleverksamhet’ via Zoom, vid vissa tider.

Ja det är mycket på gång så logga in på vår hemsida ofta, för där annonseras alla nyheter. snso.se

Vi kan också snart ge personligt stöd på Rosenlundsgatan, dock endast efter överenskommelse och tidsbokning.  Det är ännu inte möjligt att öppna för drop-in verksamhet på ett bra tag.

Pandemin har i flera avseenden skyndat på den digitala utvecklingen, och det känns ändå bra att det finns möjligheter att handla, umgås m.m. via dator/platta/smartphone. Det är naturligtvis roligare att ses på riktigt men digitalt är bättre än ingenting.
Det är fortfarande skönt att promenera och där är det ju fritt fram även för de av oss som tillhör riskgrupp.  Ska bli spännande att prova på nya  ’guldbron’ vid Slussen. Trafiken där skall enligt uppgift starta den 26 oktober.

För oss som gillar historia har Medeltidsmuséet bra digitala visningar. Kan nås via Facebook eller YouTube.
Idag är det den 4 oktober så unna er en äkta kanelbulle.

Elizabeth Ehrby
Ordförande Seniornet Södermalm
ordforande@snso.se


Augusti 2020

Sommaren har varit, och är fortfarande vacker och fin, vilket underlättat för umgänge med familj och vänner utomhus. Förhoppningsvis håller sig viruset lugnt i höst så att vi så småningom kan öppna upp Kanelbullen igen, om än i begränsad form.
Under sommaren har supporten fungerat bra och de som hört av sig om hjälp har fått det. Dock är det förhållandevis få som hört av sig. Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp med något datorkrångel eller program.
Du kan kontakta oss via hemsidan – https://snso.se/support/
Där finns kontaktuppgifter och vilka ämnesområden som respektive stödperson kan assistera med.
Vi arbetar för närvarande med att uppdatera vår hemsida med länkar till bra information som redan finns på nätet, så glöm inte att kolla då och då.
Vi kommer till största delen att använda oss av Zoom för digital utbildning. Vi övar oss nu så vi kan genomföra temakurser digitalt. Här finns en länk till att bekanta sig med Zoom.
Beträffande Temakurser så behöver vi er hjälp. Vilka ämnesområden önskar ni veta mer om?  Några förslag kan vara: betala på nätet, kommunicera digitalt,  funktioner i Smartphone, foto m.m.
Beträffande dataträffar så kommer även dessa att bli digitala i höst.
Säkert har många av er prövat digital kommunikation under pandemin.  Med familjen har jag använt Messenger och Facebook. Föreningsmöten via Skype och årsmöte via Teams. Det fungerar men ser fram emot när vi kan träffas ’på riktigt’.
Vill man se sig om så kan man gå in på www.webkameror.se. Jag har till och med vinkat till mina släktingar i USA från Hammarbybacken och dom kunde se mig!
Håll ut! Snart lättar restriktionerna och vi kan, om än försiktigt, återgå till en mer normal verksamhet.
Elizabeth Ehrby
Ordförande Seniornet Södermalm

Juni 2020

Vår stämma har nu ägt rum genom röstning via mejl 27-29 maj. Stort tack till alla er som deltog. Protokollet kan du hitta på hemsidan eller via denna länk.
https://snso.se/wp-content/uploads/om-klubben/SnSo-Arsm%C3%B6tesprotokoll-2020.pdf

Vi har ju fortfarande restriktioner på grund av pandemin så tyvärr lär det dröja innan vi kan ge hjälp och stöd på Kanelbullen.

Vi har dock flera av våra stödpersoner som ställer upp och ger hjälp via telefon eller digitala lösningar.
Du kan kontakta dem via hemsidan – https://snso.se/support/

Där finns kontaktuppgifter och vilka ämnesområden som respektive stödperson kan assistera med.

Blir det regniga dagar kan man passa på att lära sig mer om Office 365 och eller Windows10. Via Seniornet Sweden har du tillgång till gratis utbildningsmaterial. Är du intresserad gå in på deras hemsida. Det kräver inloggning med ditt medlemsnummer som användarnamn. Har du glömt ditt lösenord kan du begära nytt. Kommer du inte ihåg ditt medlemsnummer så hör av dig per mejl så tar vi fram det. (Medlemsnumret finns också på din faktura för årsavgiften.)

Vi ska nu se vad vi kan göra till hösten. Tveksamt om vi kan ha någon drop-in på Kanelbullen och vi tittar på vilka utbildningar vi kan köra digitalt. Vi återkommer om detta.

Flera av våra medlemmar har mejladress hos comhem.se. Eftersom de upphör med sin mejlservice så kanske ni skaffat ny adress? Meddela oss i så fall (se mejladress nedan) så att vi kan nå dig med information. Eftersom vi är en IT förening gör vi inga utskick utan information kommer via mejl och hemsidan.

Sköt om er och passa på att träffa familj och vänner utomhus under sommaren och ha det skönt i solen.
Vi hörs igen i augusti.

Elizabeth Ehrby
Ordförande Seniornet Södermalm
ordforande@snso.se


April 2020

Karantänsrapport

Det är nu ganska klart att detta virus kommer att ha ett grepp om samhället för en längre period än vi trodde från början. Detta påverkar oss alla mer eller mindre. Våra normala aktiviteter kommer att vara inställda under en avsevärd tid. Det kräver att vi ställer om till andra alternativ.

Vårt årsmöte som skulle ägt rum den 26 mars blir i stället röstning via mail i slutet på maj, Vi återkommer med instruktioner och utskick i mitten på maj. De årsmöteshandlingar som ligger till grund för röstningen finns på vår hemsida. snso.se

Stöd och support kan man få via mail och telefon. Se under Support på vår hemsida.

För att kommunicera med familj, vänner och bekanta finns flera alternativ:
• WhatsApp
• Messenger
• Skype
• Facetime (med Iphone)

Själv använder jag Messenger som hänger ihop med Facebook. Man behöver dock inte vara med på Facebook om man inte vill, det räcker med att ladda ner appen Messenger och registrera sitt telefonnummer. Jag har en del av släkten i USA och via Messenger kan vi skicka gruppmeddelanden och ha videosamtal.

Det kanske är dags för att etablera ett digitaliserat stöd. Kanske ett bra alternativ även efter pandemin.
Jag är inte förtjust i begreppet ’social distansering’. Tvärtom ska vi vara mer sociala än någonsin med digitala medel, men hålla fysisk distans.

Kulturhuset Stadsteatern har en del att erbjuda på nätet, liksom Moderna Muséet som har flera digitala visningar.
Med tanke på årstiden är det läge för promenader.  Ett tips är att skaffa boken ’Vandra i Stockholm’ som ger inspiration till både korta och långa promenader. Se calazo.se

Elizabeth Ehrby

Ordförande Seniornet Södermalm
ordforande@snso.se


Mars 2020

Mer information om våra arrangemang under våren

Som tidigare meddelats har vår verksamhet på Rosenlundsgatan 44A tagit paus med anledning av coronavirusets framfart. Vi har för närvarande ingen aning om hur länge dessa försiktighetsåtgärder gäller.

Vårt årsmöte som skulle ägt rum den 26 mars skjuter vi upp tills vidare.
Årsmöteshandlingar finns att läsa på vår hemsida. Vi återkommer med ny kallelse så snart vi kan och senast två veckor före mötet.

Vårfesten måste vi tyvärr ställa in. Ni som betalt in avgiften kommer att få pengarna tillbaka. Kontakta vår kassör på kassor@snso.se

Dataträffarna måste vi också skjuta framåt i tiden, förmodligen till hösten.

Kursledarna informerar sina kursdeltagare via mail eller telefon om läget

Det finns en hel del man kan studera hemma:

  • Användarhandbok finns för de flesta mobiler – bara att ladda ner och öva funktioner
  • snso.se vår hemsida har mycket matnyttig information under: support/FAQ
  • seniornet.se– har gratis utbildningsmaterial i officepaketet (word, powerpoint, excel) Se under rubriken studiematerial.

Det känns trist att inte kunna komma med lite gladare nyheter men hälsan är viktigast så nu prioriterar vi detta.
Vi välkomnar dig åter till våra aktiviteter så snart vi kan dra igång verksamheten igen
Sköt om er och njut av vårsolen.

Elizabeth Ehrby

Ordförande Seniornet Södermalm
ordforande@snso.se


Februari 2020

Ingen snö i sikte än men ljuset börjar komma tillbaka och morgonen känns inte längre så mörk. På Kanelbullen är det full fart med kurser på förmiddagar och internetcafé på eftermiddagarna

Är du intresserad att gå någon kurs så checka in på vår hemsida snso.se och kolla.
Vi skickar också ut påminnelse om lediga platser varje månad.

Är det något ämne du skulle vilja att vi håller kurs i, så hör av dig, så kanske vi kan ordna det till hösten.

Jag vill också påminna om våra dataträffar i Drakenbergssalen på Lignagatan.

Den 20 februari kl 13.30 ’Om sociala medier’.
Den 2 april kl 13.30 – Då är det dataträff nr 200!! Än så länge hemligt innehåll. Håll utkik på vår hemsida så du inte missar den.

SVT kommer med en ny TV-serie ’’Seniorsurf@rna’ med Eva Fröhling, Marianne Mörck, Claes Malmberg och Björn Hellberg. Håll utkik efter den! Till och med vårt kanelbulletecken i rubriken. 1:a avsnittet sänds kl. 21.00 i SVT1 den 20:e februari.

Som tidigare meddelats har vi vårt årsmöte den 26 mars med efterföljande vårfest. Glöm inte att boka den dagen! Separat inbjudan kommer senare. Vi vill också påminna om att motioner skall vara styrelsen tillhanda senast 6 veckor före årsmötet.

Årsmöteshandlingar kommer att läggas ut på vår hemsida under första halvan av mars.

Vi har ju infört Swish som en möjlighet att betala på Kanelbullen och vid dataträffarna.
Vid belopp under 20:- gäller dock fortfarande kontantbetalning på grund av bankavgiften.

Ha det så bra i väntan på våren.

Elizabeth Ehrby

Ordförande Seniornet Södermalm
ordforande@snso.se

Januari 2020

God fortsättning på det nya året. Seniornet Södermalm är fortfarande den största SeniorNet föreningen i Sverige. Vi hade vid årsskiftet 1148 medlemmar (1114 vid slutet 2018).
En liten tillbakablick på 2019 ger följande:
Vi hade 44 kurser med ca 270 deltagare.
Vi hade 10 dataträffar med ca 600 deltagare.
Kanelbullen hade öppet 185 dagar, 2705 besök varav 607 på supporten.

Nu ser vi fram emot ett nytt aktivt år, med nya utmaningar. Vi har investerat i ny utrustning för presentationer och kurser på Kanelbullen.
Vi har också introducerat Swish för betalning på Kanelbullen och vid dataträffarna.

Vårt kursutbud kommer att presenteras inom kort. Gå in på vår hemsida, snso.se, och gör din anmälan.

Vi har fått en del nya stödpersoner och kommer att ha en introduktion för dessa den 9 januari.

Är du intresserad att ställa upp som stödperson, kontakta Lars Bogren, e-post: larsbogren02@outlook.com och lämna dina kontaktuppgifter så hör han av sig med vidare info.
Tillsammans kan vi lära oss mer!

Den 26 mars har vi vårt årsmöte med vårfest. Glöm inte att boka den dagen! Separat inbjudan kommer senare.

Ha det så bra . Vi går mot ljusare tider och nya insikter.

Elizabeth Ehrby
Ordförande Seniornet Södermalm
ordforande@snso.se


Äldre brev från våra ordföranden finns här.


Välkommen till

SeniorNet Södermalm

Den 8:e december öppnar vi Kanel Digital för alla seniorer. Läs mer här!


Vår verksamhet sker nu via Internet, pga Corona. Kanelbullen, vårt populära Internetcafé på Rosenlundsgatan 44A vill vi återuppta så snart det är möjligt. Nu är det tyvärr stängt.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

Medlemmar som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 1000 medlemmar är vi en av de största klubbarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår moderorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal, IT-cafét Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser klubbens datorer med Microsoft-program till lågpris

Top