Brev från ordföranden

Juli 2022

Hur hamnade du här? Kanske letar du efter lösningen på något digitalt problem, eller också är du medlem i klubben. I vilket fall är du välkommen!

Under våren fick sexhundra besökare stöd och hjälp av SeniorNet Södermalm. Varje besök tog en timme.

För första gången var det fler som bokade support än som besökte drop-in på Kanelbullens IT-café (läs här om olika möjligheter att få hjälp).

Under sommaren är IT-caféet öppet endast på tisdagar. Många besökare. Tisdagarna på Kanelbullen behövs uppenbarligen, trots att det inte serveras något kaffe.

För första gången var det fler som behövde hjälp med sin smarta telefon än med sin dator.

Allt fler behöver hjälp med sin iPhone, sådana kräver mer tid än Androidtelefoner.

Statistikkunnigt folk håller reda på vad vi har för oss.

Några medlemmar är besjälade av att sprida sitt vetande. Under hösten blir det minst 24 kurser. Om allt går vägen presenteras programmet här på hemsidan 23 augusti, som är en tisdag.

Det finns inget debattforum på den här hemsidan (närmaste SeniorNet-debatt finns hos SeniorNet Sweden, https://seniornet.se/chat2/). Och den platsen är stängd för alla som inte är medlemmar.

Dock har vi en vrå på Facebook,

Det går att mejla direkt till mig (adress längre ner). Några medlemmar gjorde så efter mitt påstående att besökare klagat på dålig service. Mejlväxlingen blev halvlyckad.

En medlem var förbannad, och hävdade bestämt att SeniorNet Söder är toppen: “Rekommenderar er hela tiden till vänner som kör fast I dataträsket!” Roligt att läsa, och att svara på.

En annan medlem undrade vad jag menade med missnöjda besökare. Också roligt att läsa. Jag svarade att “vid några tillfällen har personer på byn berättat om din besvikelse…”.

Det var ju helt bortitok! Genom att skriva din i stället för sin sårade jag den undrande medlemmen, som för egen del var utomordentligt nöjd med SeniorNet.

Nu har jag lärt mig att ett “d” i stället för ett “s” kan väcka förstämning. Bokstäverna ligger visserligen bredvid varandra på tangentbordet, men är verkligen inte utbytbara. Och antagligen är det bra att läsa igenom texten innan mejlet går iväg.

Hör gärna av dig!

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se

 


Juni 2022

• De sista pandemireglerna borta. Äntligen!

• Sommartider: Kanelbulle endast på tisdagar, ingen Kanel Digital. Men det går att boka support även under sommaren.

• Det störande dagsljuset på Kanelbullen är nu ett minne blott. Gardinernas upphängning har restaurerats.

• Det händer att besökare hos oss klagar på “dålig service”. Tråkigt att höra, här finns ju varken kunder eller tjänstefolk. Däremot finns det medlemmar av skilda slag, sådana som behöver hjälp och andra som bjuder på kunskap och erfarenhet. Stödpersonernas kompetens är färskvara som hela tiden uppgraderas,

• En av våra nya och väl konfigurerade datorer är numera försedd med Windows 11.

• Fjärrsupport är ett verktyg som via nätet släpper in en fjärran supportperson i din dator. Där kan supportpersonen styra och ställa, medan du på din skärm kan se vad som händer. Det låter kanske mystiskt och farligt, men fungerar väldigt bra rent tekniskt. En förutsättning är dock att du kan lita på supportpersonen. Ingen vill ju släppa in digitala gangsters eller bedragare, varken i hemmet eller i dator/platta/mobil. SeniorNet Södermalms supportrar är garanterat hederliga. Testade och godkända genom långvarig praktik! Du når dem via hemsidan, eller med mejl direkt till support@snso.se.

• Varannan medlem i SeniorNet Södermalm, minst, har problem med hörseln. Det tror i alla fall Hörselskadades Riksförbund. Senare i höst medverkar HRFs Stockholmsavdelning vid dataträffen om smarta hörapparater,

• Kursavgiften höjs, från 70 till 100 kr/tillfälle/elev.

• Planerade dataträffar i höst: om nedläggning av 2G, 3G, och om hörapparater med moderna finesser. Fullständigt program kommer på hemsidan.

• 22 augusti: drop-in-verksamheten i Kanelbullens IT-café öppnar.

• 23 augusti: kursprogrammet släpps på hemsidan

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se


Maj 2022

Vad får du för pengarna?

Du som är medlem i SeniorNet Södermalm betalade 250 kronor, varav 150 stannade här på Södermalm. För detta fick du tillgång till lokalen Kanelbullen med drop-in-support flera gånger i veckan. Du kunde boka personlig support för knepigare frågor, du kunde gå på kurs och du kunde avnjuta Dataträffar med föreläsningar i vitt skilda ämnen med anknytning till det digitala.

Och ibland kunde du välja om du ville gå till en lokal för att ta del av en föreläsning, eller om du ville stanna hemma och delta i sammankomsten med hjälp av Zoom.

Du är samtidigt medlem i riksorganisationen SeniorNet som behöll en hundralapp av din medlemsavgift. SeniorNet hanterar alla betalningar och sköter medlemsregistret för de 43 föreningarna runt om i landet med sammanlagt 7 000 medlemmar. Tack för det!

SeniorNet sysslar inte bara med administration, utan har dessutom en omfattande verksamhet på nätet. Du kan hitta ett studiematerial som passar dig i den nya utbildningsportalen SeniorNet Studera, du blir inbjuden till digitala föreläsningar med inom säkerhet, källkritik och andra aktuella teman. Du får fri tillgång till utbildningspaketet Microsoft Office 365 (inklusive Teams och Windows 11) via Aktiv.se, samt diverse rabatterbjudanden. Du har tillgång till diverse rabatter, bland annat 10 procent rabatt på TaxiKurir vid bokning i appen.

Och SeniorNet har en Zoom-licens som gör det möjligt att ordna möte på nätet med tusen deltagare, alla med tekniska möjligheter att synas och höras.

Men framför allt är SeniorNet vår kraftfulla torped i samtiden. Det är SeniorNet som syns och hörs i annonser och på TV, och som visar på de digitala möjligheter på diverse mässor. SeniorNet har dessutom en plats i ledningen för Digidel, tillsammans med digitala experter från SKR (Sveriges kommuner och regioner), Internetstiftelsen, Post- och telestyrelsen, Svensk Biblioteksförening och ett antal myndigheter som ska främja digital delaktighet.

Allt detta sköts av frivilliga av alla kön som fyllt femtiofem, och som oavlönat lär sina jämnåriga att använda digital teknik. Blygsamma arvoden förekommer, men ingen kan livnära sig på att vara stödperson eller support inom SeniorNet!

Det händer att omvärlden hör av sig till SeniorNet med diverse erbjudanden. Det kan gälla en ny app som ägaren hoppas att vi ska göra reklam för, eller tjänsteföretag som helt oblygt vill veta vad våra medlemmar tycker, och hur undervisning av äldre går till.

Andra gånger är det patientorganisationer eller föreningar för människor med någon funktionsnedsättning som föreslår samarbete. Där kan finnas något gemensamt, vår strävan att alla ska kunna vara med i den digitala världen.

Hörselskadades förening i Stockholm med lokal på Malmgårdsvägen föreslagit samarbete. Till att börja med kommer någon erfaren HRFare och kollar den nya hörselslinga som kommunen placerat i Kanelbullen.
Hörselslingor är ett bra sätt att inkludera. HRF har kontrollerat hörselslingorna i ett antal offentliga inrättningar i Stockholm, med blandat resultat.

Har du tänkt på en sak? Berätta gärna för vår Facebookgrupp! Den behöver näring.

Vad SeniorNet erbjuder i sommar är inte klart ännu.

Sven-Åke Aulin
Ordförande SeniorNet Södermalm
ordforande@snso.se

 


April 2022

Bästa läsare!

Grattis! Du befinner dig mitt på smörgåsbordet! Runt omkring hittar du massor av nyttigheter och godis. SeniorNet Södermalm har förmodligen Sveriges mest allsidiga utbud för folk som vill lära sig använda internet.

Vi diskriminerar hej vilt. Vi är äldre som vänder oss till äldre. Gamlingar har lättare än ungdomar att hjälpa andra gamlingar tillrätta i det digitala. Så är det faktiskt.

Här erbjuds tips och utbildningar, och handgriplig hjälp med krånglande apparater och snåriga program. På vårt IT-Café Kanelbullen och på nätet möter du kompetenta stödpersoner och kunniga lärare.

Även folk över femtiofem ska ha tillgång till hela samhället trots att allt mer hanteras digitalt. Kunskaper, matkassar, texter, pensioner, läkarvård, kultur av alla slag, det finns nog ingen vrå i omvärlden som inte är beroende av det digitala.

För mig är det en fråga om demokrati. Alla har rätt att vara med, överallt.

Rätten till delaktighet är särskilt viktig nu, när bomber faller i grannskapet och det har blivit allt svårare att skilja sant från falskt. SeniorNet hjälper dig med redskapen!

Vår förening hade nyligen årsmöte. Styrelsen förnyades en smula. Handlingarna finns på den här sidan, skrolla neråt!

Kanelbullen är nu åter öppen för ”drop-in” måndagar, onsdagar (från 20 april) och torsdagar kl 13 – 16!

Den som vill bli stödperson kan höra av sig till Stig Lind, stiglind@outlook.com eller kaneldigital@snso.se, eller till någon i styrelsen. Det är roligt, och du slipper medlemsavgiften.

Den tidsbokade supporten utökas och blir tillgänglig även måndagar, på förmiddagen.

Dataträffar är återkommande föreläsningar i aktuella frågor. Under våren återstår tre tillfällen, 28 april om lösenordsdjungeln, 13 maj om bra appar att använda i Stockholm och 20 maj om foto- och videobehandling i mobilen.

Om du är nyfiken, eller har något på hjärtat, använd vår nystartade Facebookgrupp https://www.facebook.com/SeniornetSodermalm

SeniorNet Sweden, som är ett paraply för alla landets 40 lokala SeniorNet-föreningar, har tillsammans med Funka startat utbildningsportalen SeniorNet Studera för den som vill studera på internet. Sidorna är anpassade för alla, med eller utan funktionshinder. Funka är ett företag som specialiserat sig på att göra internet användbart för alla. Nästan alla myndigheter anlitar Funka.

Slutligen några ord om mig själv. Född 1945. Väldigt typisk dator- och internetbrukare. Pc, android. Halvbra stödperson, inga expertkunskaper. Arbetade som journalist. Nyvald ordförande i SeniorNet Södermalm.

Ha det gott därute på webben!

Sven-Åke Aulin

Ordförande SeniorNet Södermalm

ordforande@snso.se


Mars 2022

Bästa medlemmar i SeniorNet Södermalm!

Först, välkommen till:

            Årsmöte 2022,
Torsdag den 7 april kl 16.30, endast via Zoom
Föranmäl dig till: 
arsmote2022@snso.se

Föranmälan stängs 6 april kl 12. Zoommöteslänken mailas ut till dem som anmält sig i tid.
Mötet är gratis och öppnas kl 16:00. Själva årsmötet börjar kl 16:30. Därefter släpps tyvärr inte någon in.

Efter årsmötet finns möjlighet att ställa frågor till den nya styrelsen. Frågorna bör helst skickas in i förväg till arsmote2022@snso.se, så att styrelsen får lättare att svara.

Kanelbullen är nu öppen för ”drop-in” måndagar och torsdagar kl 13 – 16 !   och
från och med onsdagen 20/4 även onsdagar samma tid!

Är du stödperson? Anmäl dig för pass på https://docs.google.com/spreadsheets/d/18hujYtMAvFsQF7e5405nXkgmu0AAPiek1RK8TQmSkw0/edit#gid=1814968497
Man bör notera sig för minst 1-2 pass per månad. Save the date eftermiddagen fre 6 maj för träff med utbildning!

Kan du tänka dig att bli stödperson? Maila till stiglind@outlook.com, kaneldigital@snso.se eller ngn i styrelsen!
Du får en intressant och meningsfull uppgift, nya kontakter och mötesplatser samt slipper betala medlemsavgiften!

Pandemin är dock inte över och fortfarande gäller vissa regler för besök på Kanelbullen, se https://snso.se/om-klubben/smittskydd/

Kolla gärna på vår nya Facebookgrupp och skriv något!
https://www.facebook.com/SeniornetSodermalm

Andra möjligheter att få hjälp med dataproblem genom SeniorNet Södermalm:

Kanel Digital https://snso.se/support/kaneldigital/  tisdagar kl 13-15. Den kanske mest lättillgängliga och kompetenta hjälpen vid icke akuta databesvär! Absolut smittsäkert!

Bokad support, fysiskt på Kanelbullen: Aktuell info finns på https://snso.se/support/ Man kan också maila till support@snso.se

Vårens kursprogram: Se https://snso.se/  I stort fullbokat men man kan ställa sig på reservlistan.

Dataträffar: 5 möten i vår, se https://snso.se/datatraffar/kommande-traffar/ Möten planeras som Zoom-möten med möjlighet för ett mindre antal besökare att närvara i lokalen Svärdet på Rosenlundsgatan 44A, s.k. hybridmöten.

Vår hemsida https://snso.se/ uppdateras regelbundet och ses nu över redaktionellt.

Vill du engagera dig mer? Maila till kaneldigital@snso.se eller någon i styrelsen! Vill du engagera dig i Facebookgruppen? Maila fb@snso.se  !

Seniornet Sweden har oftast en hel del intressant att ta del av t ex webinarier och utbildningar, se https://seniornet.se/
Kolla också på https://www.facebook.com/SeniorNetSweden/

Bästa hälsningar,

Jerker Hanson
Ordförande SeniorNet Södermalm https://snso.se/
ordforande@snso.se


Februari 2022

Vi öppnar för ”drop-in” på Kanelbullen torsdag 3/3 kl 13 – 16 !

Pandemin har minskat sitt grepp och vi öppnar försiktigt på den rejält uppfräschade Kanelbullen, måndagar och torsdagar kl 13-16. Vissa försiktighetsmått måste vi ha:

Pandemin är inte över och vi seniorer är en extra känslig grupp. 

  • Besök oss inte om du har några tecken på infektion.
  • Vi utgår från att du är fullvaccinerad.
  • Köa utanför och undvik att trängas.
  • Tvätta eller sprita händerna innan du använder SeniorNets utrustning.
  • Vill du använda munskydd eller handskar så ta gärna med ett eget/egna.
  • Vi begränsar antalet personer i rummet till högst 7 totalt (stödpersoner, besökande …) – ibland måste du vänta på din tur.
  • Våra funktionärer ska vara fullt vaccinerade och skall försöka hålla avstånd även när du får hjälp.
  • Vi ger dig en plats där du ska sitta i lokalen och en tid som besöket får ta.
  • Vi rengör tangentbord, surfplattor och bordsytor mellan besökarna och vädrar ofta.
  • Vi låter städa lokalen regelbundet.

 Andra möjligheter att få hjälp med dataproblem genom SeniorNet Södermalm:

Kanel Digital https://snso.se/support/kaneldigital/  tisdagar kl 13-15. Den kanske mest lättillgängliga och kompetenta hjälpen vid icke akuta databesvär! Absolut smittsäkert!

Bokad support, fysiskt på Kanelbullen: Aktuell info finns på https://snso.se/support/ Man kan också maila till support@snso.se

Vårens kursprogram: Se https://snso.se/kurser/ ! Kurser ges i samverkan med Vuxenskolan. En hel del är redan fullbokat men man kan ställa sig på reservlistan.

Dataträffar: 5 möten i vår, se https://snso.se/datatraffar/kommande-traffar/ Möten planeras som Zoom-möten med möjlighet för ett mindre antal besökare att närvara i lokalen Svärdet på Rosenlundsgatan 44A, s.k. hybridmöten.

Vår hemsida https://snso.se/ uppdateras regelbundet.

Vill du engagera dig mer? Maila till kaneldigital@snso.se eller någon i styrelsen! Vill du engagera dig i Facebookgruppen? Maila fb@snso.se  !

Seniornet Sweden har oftast en hel del intressant att ta del av på https://seniornet.se/

Kolla också på https://www.facebook.com/SeniorNetSweden/

Bästa hälsningar,

Jerker Hanson
Ordförande SeniorNet Södermalm https://snso.se/

ordforande@snso.se


 

Äldre brev från våra ordföranden finns här.


Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Kanelbullens populära IT-café för seniorer på Rosenlundsgatan 44A, har öppet igen från den 3:e mars.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

Medlemmar som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Utnyttja SeniorNets rabatter

Vissa företag, branschtidskrifter och online-kurser ger rabatt till SeniorNets medlemmar. Läs mer här.

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår riksorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

Top