Vår användning av kakor

 

Vad är kakor?

De är mycket små textfiler som skapas av den dator som driver en webbplats och som placeras ut på internetsurfarens hårddisk. Informationen kan webbplatsdatorn senare återfå och återanvända. Kakor kan betraktas som en slags pass-stämpel, vilket berättar för en webbplats att en viss besökare/dator har återkommit. På engelska kallas de för cookies.

 

Hur ser kakor ut?

Här är en från Hotmail-tjänsten. Endast Hotmail-tjänsten själv kan förstå detta.

HMP1 1 hotmail.msn.com
32107852 1236821008 29449527 *

Kakor gör samverkan mellan surfare och webbplatser snabbare och enklare. Utan kakor skulle det t.ex. vara mycket svårt för webbplatser att låta sina besökare ha en kundvagn eller komma ihåg deras preferenser.

En del webbplatser använder kakor för att samla in information om sina besökare. De gör det för att övervaka deras surfvanor och profilera dem för marknadsföringsändamål (till exempel för att ta reda på vilka produkter eller tjänster de är intresserade av och visa dem riktade annonser).

Kakor kan också ge information om intresset för webbplatsen, antalet besökare, den genomsnittliga tiden de spenderar på sidorna och i allmänhet om webbplatsens prestanda.

Många stora webbplatser har sidor där t.ex. reklamen kommer direkt från  andra webbplatser, som i sin tur kan placera ut sina egna kakor. De kallas för tredjepartskakor.

 

Vad kräver EU?

Alla webbplatser i EU som använder kakor ska förklara för sina besökare vad kakor är, vilka kakor de använder och varför, så att besökarna kan ta ställning till om de går med på detta.

Sådana kakor som besökaren uppenbart önskar (som inloggningskakor och kundvagnskakor) anses så självklara att man inte behöver upplysa och fråga om dem.

 

Hur gör SeniorNet Södermalm?

Vi har inga egna kakor på våra allmänna webbsidor. (De interna webbsidorna för funktionärerna använder sig dock av inloggningskakor.)

Vi  använder oss dock av Google Maps, som har ett flertal kakor som har med aktivitetsspårning och även med säkerhet att göra för den som råkar vara inloggad på ett Googlekonto. Klicka här för mer information om detta.

SeniorNet Södermalms hemsidor drivs med en WordPress-installation. Den har också några kakor relaterade till användarens preferenser (eller avsaknad av sådana). Det är ingen information som vidarebefordras någonstans. Klicka här för mer information om detta.

 

Vad kan man göra själv?

De flesta av programmen man surfar med (s.k. webbläsare) ger användaren möjlighet att inspektera och ta bort de kakor webbplatserna har lagrat på hårddisken. Användaren kan också förbjuda lagring av kakor, särskilt tredjepartskakor, eller begära att de ska tas bort när webbläsaren stängs.

Klicka i listan här för att läsa mer om några webbläsares inställningar.

När man surfar i webbläsare genom s.k. privat surfning (som inte lämnar uppenbara spår efter sig i enheten) ska det inte heller bli några kakor kvar, är det meningen.

2024-06-15/JMy


Aktuella IT-varningar från
🔗Stöldskyddsföreningen
🔗Råd och rön 
🔗Polisen
🔗Källkritikbyrån
Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vissa åtgärder är (eller borde vara) så efterfrågade att vi erbjuder dem som särskilda stödpaket speciellt riktade till våra medlemmar.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller enskild undervisning kan få det genom vår tidsbokade  support.

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Besök SeniorNet Sweden

SeniorNet Sweden erbjuder dig som är medlem att logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar i dess IT-forum.

🔗 Forumdörren

Seniornet Swedens Fotoklubb har regelbundna Zoommöten:

🔗 Fotoklubben på Facebook

SeniorNet Sweden har också släktforskningscirkeln Släktskapet med Zoommöten:

🔗 Mer info om Släktskapet

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

🔗Information om kakor/cookies på vår webbplats

Top