Behöver jag ett e-postprogram?

(Texten reviderad 2017-11-05)

Om du är nöjd med att använda webbmail så behöver du inget e-postprogram i din dator, för då räcker det med en webbläsare för att nå din e-post. Webbmail kan man nå överallt från alla slags utrustningar som kan surfa på Internet, så prova gärna det först. Läs mer om skillnaderna mellan webbmail och e-postprogram i frågan “Hur skaffar jag e-postadress?”.

Vilket man sedan väljer, webbmail eller program, är mycket en fråga om vad man trivs bäst med och hur många olika utrustningar man använder. Man får faktiskt prova sig fram.

Windows-datorer, smarta mobiler och surfplattor har ofta förinstallerade program (appar) som kan hantera e-post. Duger inte de, finns det också alternativa appar/program man kan installera i samma syfte.

Om du fortfarande har Windows XP så ingick e-postprogrammet Outlook Express, som var enkelt och effektivt. En motsvarighet fanns i Windows Vista och hette Windows Mail. I Windows 7 och 8 finns inget e-postprogram inkluderat, utan du får hämta hem något från nätet., t.ex e-postprogrammet Thunderbird från från Mozilla (som gör webbläsaren Firefox). Många valde i stället programmet Windows Live Mail, men det underhålls inte länge. I Windows 10 ingår appen “e-post”.

Det Outlook som ingår i Microsoft Office är givetvis bra, men det är inte gratis och är i första hand gjort för “kontorsbruk”, det innehåller en del funktioner som för en ovan användare kan upplevas som onödigt komplicerade.

För den som vill veta mera

När man ska fylla i e-postprogrammens/apparnas inställningar så finns det en hel del att tänka på. Det brukar upplevas som knepigt, så be gärna om hjälp. Som väl är, så publicerar de flesta e-postleverantörer hur de vill att man gör på sina hemsidor, men det kan ändå vara svårt att lyckas få allting rätt i första försöket.

När man ska sända post används SMTP-metoden, och då behöver man ange namnet på postleverantörens mottagningsdator (server) , vilken “port” den lyssnar på och om inloggning (autentisering) krävs för postleveransen.

Post till dig hamnar i en brevlåda hos postleverantören och ligger kvar där tills du hämtar den (POP3). Man kan också läsa den “på distans” utan att tömma brevlådan (IMAP). Att använda IMAP är att rekommendera om man hanterar sin post från flera enheter (dator, mobil, surfplatta), eftersom de då ser samma brev.

Hämtning av brev sker med POP3-metoden, och då behöver man ange namnet på postleverantörens brevlådesdator (server), vilken “port” den lyssnar på, brevlådans användarnamn och lösenord och om kryptering krävs för överföringen. Brevlådan hos leverantören blir normalt sett tom efter hämtningen, och alla breven finns i stället lagrade i datorn.

Hantering “på distans” sker med IMAP-metoden, och då behöver man ange namnet på postleverantörens brevlådesdator (server) , vilken “port” den lyssnar på samt brevlådans användarnamn och lösenord. För att minska mängden e-post i brevlådan bör man aktivt ta bort breven när de blivit för gamla eller ointressanta.

Man kan undra hur pass säker och hemlig ens e-post är. Tyvärr finns det varken någon 100%-ig säkerhet eller hemlighet för e-post. Det är ungefär som med vykort. De kan både komma bort och tjuvläsas på vägen. Men, så gott som alltid går det bra och kostar nästan ingenting. Vill man absolut ha e-posten krypterad så använder man speciella e-postprogram (t.ex. em client).

Anledningen till att e-post kan försvinna är att såväl postleverantörer som e-postprogram sorterar bort s.k. skräppost. Ofta läggs sådan i en särskilt postmapp och saknar man ett brev kan det finnas anledning att titta i denna mapp.

 

 Välkommen till

SeniorNet Södermalm

Kanelbullen, vårt Internetcafé, finns på Rosenlundsgatan 44A, dit alla seniorer är välkomna. Klicka här för våra öppettider.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan boka stöd på våra fasta supporttider eller på annan tid efter överenskommelse.

Medlemmar som vill hjälpa till, t.ex. med att ge support och undervisa är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 1000 medlemmar är vi en av de största klubbarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Logga in på något SeniorNet-forum …

... för att t.ex ställa eller besvara en fråga i Datorbiten. Eller för att bara läsa inlägg. SeniorNets Forum är för närvarande stängt!!!

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår moderorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal, IT-cafét Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser klubbens datorer med Microsoft-program till lågpris

Top