Behöver jag ett e-postprogram?

(Texten reviderad 2017-11-05)

Om du är nöjd med att använda webbmail så behöver du inget e-postprogram i din dator, för då räcker det med en webbläsare för att nå din e-post. Webbmail kan man nå överallt från alla slags utrustningar som kan surfa på Internet, så prova gärna det först. Läs mer om skillnaderna mellan webbmail och e-postprogram i frågan “Hur skaffar jag e-postadress?”.

Vilket man sedan väljer, webbmail eller program, är mycket en fråga om vad man trivs bäst med och hur många olika utrustningar man använder. Man får faktiskt prova sig fram.

Windows-datorer, smarta mobiler och surfplattor har ofta förinstallerade program (appar) som kan hantera e-post. Duger inte de, finns det också alternativa appar/program man kan installera i samma syfte.

Om du fortfarande har Windows XP så ingick e-postprogrammet Outlook Express, som var enkelt och effektivt. En motsvarighet fanns i Windows Vista och hette Windows Mail. I Windows 7 och 8 finns inget e-postprogram inkluderat, utan du får hämta hem något från nätet., t.ex e-postprogrammet Thunderbird från från Mozilla (som gör webbläsaren Firefox). Många valde i stället programmet Windows Live Mail, men det underhålls inte länge. I Windows 10 ingår appen “e-post”.

Det Outlook som ingår i Microsoft Office är givetvis bra, men det är inte gratis och är i första hand gjort för “kontorsbruk”, det innehåller en del funktioner som för en ovan användare kan upplevas som onödigt komplicerade.

För den som vill veta mera

När man ska fylla i e-postprogrammens/apparnas inställningar så finns det en hel del att tänka på. Det brukar upplevas som knepigt, så be gärna om hjälp. Som väl är, så publicerar de flesta e-postleverantörer hur de vill att man gör på sina hemsidor, men det kan ändå vara svårt att lyckas få allting rätt i första försöket.

När man ska sända post används SMTP-metoden, och då behöver man ange namnet på postleverantörens mottagningsdator (server) , vilken “port” den lyssnar på och om inloggning (autentisering) krävs för postleveransen.

Post till dig hamnar i en brevlåda hos postleverantören och ligger kvar där tills du hämtar den (POP3). Man kan också läsa den “på distans” utan att tömma brevlådan (IMAP). Att använda IMAP är att rekommendera om man hanterar sin post från flera enheter (dator, mobil, surfplatta), eftersom de då ser samma brev.

Hämtning av brev sker med POP3-metoden, och då behöver man ange namnet på postleverantörens brevlådesdator (server), vilken “port” den lyssnar på, brevlådans användarnamn och lösenord och om kryptering krävs för överföringen. Brevlådan hos leverantören blir normalt sett tom efter hämtningen, och alla breven finns i stället lagrade i datorn.

Hantering “på distans” sker med IMAP-metoden, och då behöver man ange namnet på postleverantörens brevlådesdator (server) , vilken “port” den lyssnar på samt brevlådans användarnamn och lösenord. För att minska mängden e-post i brevlådan bör man aktivt ta bort breven när de blivit för gamla eller ointressanta.

Man kan undra hur pass säker och hemlig ens e-post är. Tyvärr finns det varken någon 100%-ig säkerhet eller hemlighet för e-post. Det är ungefär som med vykort. De kan både komma bort och tjuvläsas på vägen. Men, så gott som alltid går det bra och kostar nästan ingenting. Vill man absolut ha e-posten krypterad så använder man speciella e-postprogram (t.ex. em client).

Anledningen till att e-post kan försvinna är att såväl postleverantörer som e-postprogram sorterar bort s.k. skräppost. Ofta läggs sådan i en särskilt postmapp och saknar man ett brev kan det finnas anledning att titta i denna mapp.

 

 Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi återgår nu, undan för undan, till normal verksamhet. Vi tar vår egen och våra besökares hälsa på största allvar, så precis som före pandemin kan det inte bli. Du behöver också hjälpa till. Läs mer om detta här!

Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, öppnade vi den 23 augusti under så smittsäkra former som möjligt.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

Medlemmar som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår riksorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

Top