Hur skaffar jag E-postadress?

Enklast är att registrera sig hos Google och få en gmail-adress eller hos Microsoft och få en outlook-adress. Det är gratis. En E-postadress innehåller inga mellanrum (men ibland streck eller punkter). Den utgörs ofta av ett personnamn och E-postföretagets webbadress och mellan dem sitter alltid ett snabel-a (t ex rufus.bergtall@gmail.com  eller ofelia.birgersdotter@outlook.com)

När du registrerar en E-postadress, ange gärna ditt mobilnummer så att E-postföretaget kan nå dig ifall du skulle ha glömt ditt lösenord. Skriv upp din E-postadress och ditt lösenord (det är lätt att glömma).

Skapa ett Google-konto (E-post hos gmail.com)

Surfa till www.gmail.com  Klicka på Skapa konto

Fyll i dina uppgifter: namn, önskad epostadress, önskat lösenord etc.

Om det finns små piltecken till höger i ifyllnadsrutorna så klicka på pilen: då kommer en lista upp där du ska välja rätt alternativ

Om det önskade användarnamnet redan är upptaget får du besked om det och du får välja ett annat namn.

När det är klart kan du åter gå till www.gmail.com, klicka på logga in och fyll i din epostadress och ditt lösenord så kommer du till inkorgen, där det troligen redan ligger ett meddelande till dig från Google.

Skapa ett Microsoft-konto (E-post hos outlook.com)

På motsvarande sätt kan man skaffa ett konto hos Microsoft, som samtidigt fungerar som en E-postadress..

Surfa till https://www.outlook.com och klicka på Skapa kontoFyll i dina uppgifter: namn, önskad epostadress, önskat lösenord etc.

Om det finns små piltecken till höger i ifyllnadsrutorna så klicka på pilen: då kommer en lista upp där du ska välja rätt alternativ

Om det önskade användarnamnet redan är upptaget får du besked om det och du får välja ett annat namn.

När allt är ifyllt, klicka på Skapa konto

När det är klart kan du åter gå till www.outlook.com, klicka på logga in och fyll i din epostadress och ditt lösenord så kommer du till inkorgen, där det troligen redan ligger ett meddelande till dig från Outlook

För dig som vill veta lite mer.

Ofta får man hos sin internetoperatör (Telia, Tele2, Comhem etc) möjlighet att inrätta en eller flera epostadresser. Det kan förstås vara lämpligt att öppna en adress där. Men det kan också vara bra att använda en annan e-postadress, en som inte är knuten till en viss operatör. Kanske vill eller måste man om några år byta till annan operatör och det är skönt att då slippa byta e-postadress samtidigt.

Det finns många ställen på nätet där man kan registrera e-postadress gratis. Man bör välja någon som förhoppningsvis finns kvar i många år t ex G-mail eller Outlook som är vad Google respektive Microsoft erbjuder. Din ”brevlåda” för e-post finns ute på nätet (hos Telia, Comhem, G-mail eller var du har dit e-postkonto). Du kan nå brevlådan på två sätt.

  1. Genom att surfa till leverantörens hemsida för webmail och där logga in med E-postadress och lösenord. (Enklast att komma igång med)
  2. Genom att i din dator ha ett E-postprogram/app (t ex Thunderbird eller Microsoft Office Outlook) som tar hand om dina mejl och lagrar dem i din dator automatiskt när du är uppkopplad och kör programmet (Kanske enklast i det långa loppet, i vart fall om man oftast är hemma). I Windows10 finns appen E-post där du kan lägga in din(a) e-postadress(er) som i ett e-postprogram, men som i övrigt fungerar som webmail.

Vilket alternativ man föredrar är delvis en smaksak och beror också på hur man använder sin e-post. Med webmail kan man nå sin brevlåda från vilken dator som helst, vill man använda e-postprogram måste man sitta vid den dator där man installerat sitt e-postkonto.

De flesta e-postkonton medger att man ibland använder sin dator med e-postprogram och ibland använder webmail från valfri dator (t ex när man är på resa). Genom att anpassa inställningarna i sitt e-postprogram kan man vid behov låta mejl finnas kvar tillgängliga i brevlådan på nätet även sedan de hämtats till sin dator.

Om man använder webmail för sin E-post lagras normalt alla mejl som man inte kastat i ens utrymme på nätet, och det är begränsat. Därför bör man ibland rensa i sina brevkorgar. Om det ändå blir fullt får man en varning om detta från sin E-postoperatör (och de som skickar mejl till dig får veta att din brevlåda tyvärr var full).

 


 


Aktuella IT-varningar från
🔗Stöldskyddsföreningen
🔗Råd och rön 
🔗Polisen
🔗Källkritikbyrån
Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vissa åtgärder är (eller borde vara) så efterfrågade att vi erbjuder dem som särskilda stödpaket speciellt riktade till våra medlemmar.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller enskild undervisning kan få det genom vår tidsbokade  support.

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Besök SeniorNet Sweden

SeniorNet Sweden erbjuder dig som är medlem att logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar i dess IT-forum.

🔗 Forumdörren

Seniornet Swedens Fotoklubb har regelbundna Zoommöten:

🔗 Fotoklubben på Facebook

SeniorNet Sweden har också släktforskningscirkeln Släktskapet med Zoommöten:

🔗 Mer info om Släktskapet

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

🔗Information om kakor/cookies på vår webbplats

Top