Vad har man VPN till?

Skrivet 2022-05-16

Vad är ett VPN?

Att VPN betyder Virtuellt Privat Nätverk behöver man bara känna till. Det är en förbryllande beteckning, men ordet Privat antyder vad det egentligen handlar om, nämligen att dölja information, sin egen identitet eller sin geografiska position.

Många har hemligheter som de bara vill dela med sig av till ett fåtal andra. Samtidigt kan myndigheter, företag och kriminella vara intresserade av att komma åt dessa hemligheter. Kommunikationen behöver därför göras tillräckligt säker.

Ingen skulle komma på tanken att skicka hemligheterna i klartext skrivna på vykort. Både adress och innehåll blir ju läsbara. När man surfar på Internet brukar en sådan förbindelse anses som osäker och märkas med ett varningsmärke.

Ett bättre sätt är att dölja innehållet med ett kuvert, så att bara adressen är läsbar. När man surfar på Internet brukar en sådan förbindelse anses som säker och märkas med ett hänglås.

Ett ännu bättre sätt är att använda en kurir för transporten av kuvertet. Då är det bara kuriren som syns och som känner till den verkliga sändaren och mottagaren men inte innehållet. Det är viktigt att både avsändaren och mottagaren har stort förtroende för kuriren. På Internet motsvaras detta av att ett VPN används.

VPN ger en möjlighet till hemlig kommunikation där ingen utom de som är anslutna till samma VPN kan se vilka som kommunicerar med varandra. Alla deltagare behöver installera speciell mjukvara, och det är mjukvaran som är kuriren.

Det finns företag som erbjuder färdiga VPN-lösningar som man kan ansluta sig till, om man litar på dem. Internettrafiken går då genom deras servrar och det kan orsaka prestandaproblem.

Vad har man VPN till?

VPN har länge varit mycket vanligt i företagsvärlden. Då skapar företagen sina egna VPN som används så att de anställda kan ansluta sig till företagens interna nätverk även om de är ute på resa eller jobbar hemma som under pandemin. Skapar man ett eget VPN kan man på samma sätt nå sitt eget hemmanätverk utifrån.

VPN används också i stor utsträckning som ett sätt att “förflytta sig” geografiskt. Är man i ett land med begränsade surfmöjligheter så kan man via VPN-tjänster nå andra länder och där bli utsläppt på Internet. Väl ute på det öppna nätet har man då inte längre det extra skydd som ett VPN ger, men man har fått sin geografiska position ändrad. Då blir man blir lika mycket utsatt för reklam o.dyl. som utan en VPN-tjänst.

Man kan till exempel

 • Se TV-program eller filmer (även svenska) i områden av världen där de inte är avsedda att visas.
 • Surfa till sajter som det egna landets myndigheter inte tillåter.

Internetstiftelsen skriver mer om detta här: https://internetkunskap.se/artiklar/sa-funkar-internet/darfor-kan-du-inte-stromma-favoritserien-pa-utlandsresan/

Det är troligt att webbläsarföretagen kommer att bygga in denna typ av VPN-tjänster i sina produkter. Webbläsaren Opera har den redan.

Vad kan man inte ha ett VPN till?

Adressen till de stora VPN-företagens servrar är väl kända bland myndigheter och företag, så ibland kan statliga brandväggar, film-sajter och betal-sajter anse dem som skumma och ändå blockera den trafiken. VPN ger ingen garanti för att man alltid ska kunna göra det man vill. Detta behöver man vara medveten om, och kunna slå av och slå VPN när det behövs.

Man kan se VPN som en tunnelförbindelse mellan de datorer som är anslutna till samma VPN. Om en av datorerna får virus, hackas eller läcker information så drabbar det de övriga datorerna också. Det gäller kanske även VPN-företagets datorer. VPN är inget skydd mot olika slag av angrepp, utan bara ett sätt att dölja sina hemligheter medan de överförs.

Var får man inte använda VPN?

Användning av VPN är otillåten i (åtminstone) dessa länder:

 • Kina
 • Ryssland
 • Vitryssland
 • Nordkorea
 • Turkmenistan
 • Uganda
 • Irak
 • Turkiet
 • Förenade Arabemiraten
 • Oman

 


Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan också få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Utnyttja SeniorNets rabatter

Vissa företag, branschtidskrifter och online-kurser ger rabatt till SeniorNets medlemmar. Läs mer här.

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

Top