Vad har jag för sorts mobil?

Jag valde en smart mobil som är liten och snygg. Spelar det någon roll vad det är för sort? Alla mobiler går väl att ringa med?

Ja, det gör det. Tillverkarna av mobiler och surfplattor vill gärna att man vänjer sig vid just deras apparater, så därför sitter reglagen lite olika, skärmarna ser lite olika ut och de hanteras lite olika. Det finns flera typer. Det är viktigast att kunna skilja mellan typerna Apple, Android och Doro, Det är särskilt viktigt att veta vilken sort man har när man ska gå på mobilkurs eller be någon om hjälp med mobilen. Lättaste sättet att se vilken sorts mobil man har är faktiskt att kolla vad tillverkaren heter.

De mobiler och surfplattor som görs av Apple Inc kallas iPhone och iPad. Layouten på skärmen kallas för iOS. Det finns flera generationer av iPhone; 6, 6+, 6s, 6s+, 7, 7+, 8, 8+ osv… Det finns också flera generationer av iOS: 6, 7, 8, 9, 10 osv… Ofta går gamla mobiler att uppgradera med nya versioner av iOS, men inte hur länge som helst och mobilen kan bli trög.

De extraprogram (s.k. appar) som man kan installera i iPhone och iPad hämtar man från Apple Store och de fungerar bara med iOS, och dessutom i regel bara med de nyare versionerna av iOS.

Mobiler och surfplattor som görs av Samsung, Motorola, LG, Sony, Huawei (och några till) kallas Android. Android är egentligen namnet på skärmlayouten som har utvecklats av Google. Det finns flera generationer av dessa utrustningar också, liksom av Android. De olika tillverkarnas Androidversioner skiljer sig också lite från varandra, men alla skiljer sig mycket mer från iOS.  Ofta går gamla mobiler att uppgradera med nya versioner av Android, men inte hur länge som helst och mobilen kan bli trög.

De extraprogram (s.k. appar) som man kan installera i Androider hämtar man från Google Play och de fungerar bara med Android, och dessutom i regel bara med de nyare versionerna av Android.

Det finns en svensk mobiltillverkare, Doro AB. Den gör mobiler speciellt med tanke på äldre och med ett helt egen och väldigt enkel skärmlayout. Den påminner varken om iOS eller Android.

 

 

 

 

 

 


Välkommen till

SeniorNet Södermalm

Kanelbullen, vårt Internetcafé, finns på Rosenlundsgatan 44A, dit alla seniorer är välkomna. Klicka här för våra öppettider.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan boka stöd på våra fasta supporttider eller på annan tid efter överenskommelse.

Medlemmar som vill hjälpa till, t.ex. med att ge support och undervisa är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 1000 medlemmar är vi en av de största klubbarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Logga in på något SeniorNet-forum …

... för att t.ex ställa eller besvara en fråga i Datorbiten. Eller för att bara läsa inlägg. SeniorNets Forum är för närvarande stängt!!!

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår moderorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal, IT-cafét Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser klubbens datorer med Microsoft-program till lågpris

Top