Vad har jag för sorts mobil?

Jag valde en smart mobil som är liten och snygg. Spelar det någon roll vad det är för sort? Alla mobiler går väl att ringa med?

Ja, det gör det. Tillverkarna av mobiler och surfplattor vill gärna att man vänjer sig vid just deras apparater, så därför sitter reglagen lite olika, skärmarna ser lite olika ut och de hanteras lite olika. Det finns flera typer. Det är viktigast att kunna skilja mellan typerna Apple, Android och Doro, Det är särskilt viktigt att veta vilken sort man har när man ska gå på mobilkurs eller be någon om hjälp med mobilen. Lättaste sättet att se vilken sorts mobil man har är faktiskt att kolla vad tillverkaren heter.

De mobiler och surfplattor som görs av Apple Inc kallas iPhone och iPad. Layouten på skärmen kallas för iOS. Det finns flera generationer av iPhone; 6, 6+, 6s, 6s+, 7, 7+, 8, 8+ osv… Det finns också flera generationer av iOS: 6, 7, 8, 9, 10 osv… Ofta går gamla mobiler att uppgradera med nya versioner av iOS, men inte hur länge som helst och mobilen kan bli trög.

De extraprogram (s.k. appar) som man kan installera i iPhone och iPad hämtar man från Apple Store och de fungerar bara med iOS, och dessutom i regel bara med de nyare versionerna av iOS.

Mobiler och surfplattor som görs av Samsung, Motorola, LG, Sony, Huawei (och några till) kallas Android. Android är egentligen namnet på skärmlayouten som har utvecklats av Google. Det finns flera generationer av dessa utrustningar också, liksom av Android. De olika tillverkarnas Androidversioner skiljer sig också lite från varandra, men alla skiljer sig mycket mer från iOS.  Ofta går gamla mobiler att uppgradera med nya versioner av Android, men inte hur länge som helst och mobilen kan bli trög.

De extraprogram (s.k. appar) som man kan installera i Androider hämtar man från Google Play och de fungerar bara med Android, och dessutom i regel bara med de nyare versionerna av Android.

Det finns en svensk mobiltillverkare, Doro AB. Den gör mobiler speciellt med tanke på äldre och med ett helt egen och väldigt enkel skärmlayout. Den påminner varken om iOS eller Android.

 

 

 

 

 

 


Aktuella IT-varningar från
🔗Råd och rön 
🔗Polisen
🔗Källkritikbyrån
🔗Stöldskyddsföreningen
Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vissa åtgärder är (eller borde vara) så efterfrågade att vi erbjuder dem som särskilda stödpaket speciellt riktade till våra medlemmar.

Vår devis är ”Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller enskild undervisning kan få det genom vår tidsbokade  support.

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Besök SeniorNet Sweden

SeniorNet Sweden erbjuder dig som är medlem att logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar i dess IT-forum.

🔗 Forumdörren

Seniornet Swedens Fotoklubb har regelbundna Zoommöten:

🔗 Fotoklubben på Facebook

SeniorNet Sweden har också släktforskningscirkeln Släktskapet med Zoommöten:

🔗 Mer info om Släktskapet

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullen

Stadsdelen erbjuder oss äldre enklare IT-hjälp i hemmet via sin fixartjänst:
🔗https://senior.stockholm/hjalp-i-vardagen/fixartjanst/



som är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.



som håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

🔗Information om kakor/cookies på vår webbplats

Top