Vad gör jag när min Google Drive börjar bli full?

(Uppdaterad 2020-02-19)

Varje Google-användare får hela 15 GB gratis Google-moln-lagring med sitt konto. Tjänsterna Google Drive, Gmail och Google Foto delar på det här utrymmet.

När ditt utrymme nästan blivit fullt varnar Google dig, bl.a. för att Gmail riskerar att sluta att fungera. Innan du funderar på att köpa mer utrymme kan det vara värt att kolla vad som lagrats och flytta undan eller städa bort det som inte längre behövs.

Det finns några saker att se upp med, som gör städningen lite krånglig:

• Det är inte allt det lagrade som räknas in i dina 15 GB.
  • När du tagit bort sådant som räknas, så ändras inte utrymmessiffran med detsamma.
  • Automatiskt uppladdade filer kan återuppstå om automatiken inte stängs av.

Men, börja med att kolla läget!

Se lagringsfördelningen

På din dator, öppna din webbläsare och gå till https://one.google.com/storage.

Logga in om det behövs.

Nu ser du din lagringfördelning.

Undertill finns länken ”Läs mer..” där Google beskriver hur man rensar (eller köper mer utrymme).

• Om Google Drive visar en hög siffra kan du ta bort filer från Google Drive.
  • Om Gmail visar en hög siffra kan du ta bort gamla brev med stora bilagor.
  • Om Google Foto visar en hög siffra kan du minska upplösningen på bilderna till 16 Mpix och videorna till 1080p. Då räknas de inte in i dina 15 GB längre.

Väljer du i stället att köpa mer utrymme så läs om det längst ner på den här sidan.

Att städa i Google Drive

På din dator, öppna din webbläsare och gå till https://drive.google.com. Logga in på Google om det behövs. I vänsterkanten ser du vilka olika typer av filer som kan finnas i Google Drive.

Överst når du de filer du laddat upp. Allt här räknas med i utrymmet, även bilder, utom filer skapade med Googles Office.
(Har du en Google Drive –mapp på din dator med synkronisering, så finns samma filer där.)
Sedan kommer de filer som laddats upp av appen Backup And Sync. Samtliga räknas. De ”bor” egentligen i din dator.
Sedan kommer de filer som andra delat med dig. De räknas inte som dina.
Under dem kommer dina favoritfiler. Om de räknas eller inte, beror på.
Nästa är papperskorgen. Den måste du tömma efter städning.
Sist visas hur mycket utrymme du använder. Siffran här uppdateras med lång fördröjning. Klicka på sifferraden för att få se dina Google Drive –filer i storleksordning.

För att städa Google Drive effektivt kan man antingen leta efter sina äldsta filer eller de största. De äldsta hittar man genom att gå igenom mapp efter mapp och sortera på datum. Den inringade pilen ska peka nedåt.

De största hittar man genom att klicka på storleksraden i vänsterspalten. Den inringade pilen ska även här peka nedåt.

Markera (klicka på) de filer du vill ta bort. Man kan använda Ctrl- och Shift-tangenterna tillsammans med musklick för att välja flera filer. Ladda ner de filer du tycker är värda att spara genom att högerklicka och välja nedladdning. Har du valt flera filer samtidigt så komprimeras de till ett s.k. zip-arkiv vid nedladdningen.

Högerklicka sedan och välj ta bort i menyn. Filerna hamnar då i papperskorgen.

Använder du appen Backup-And-Sync kan det finnas en synkroniserad Google-Drive –mapp på din dator och då försvinner filerna även därifrån.

En annan sak som appen Backup-And-Sync kan göra är att själv ladda upp olika filer från din dator till Google Drive. Man väljer vilka mappar som ska laddas upp i appens inställningar. Man kan även ladda upp USB-enheter som kameror. Dessa visas i Google Drive under ”Datorer/Computers”.

Bästa sättet att städa dessa är att stänga av uppladdningen från appen Backup-And-Sync på datorn innan man tar bort filerna från Google Drive. Då blir informationen kvar på datorn och laddas inte upp igen.

Avsluta med att tömma papperskorgen i Google Drive genom att öppna den i vänsterspalten och välja Töm.

En del enheter, som Android-mobiler och Chromebook lagrar sina backup-data i Google Drive. Det utrymmet “räknas inte”. Man kan se vilka data det handlar om och hur gamla backuperna är genom att klicka överst till höger på den vy där alla filer visas i storleksordning.

Att städa i GMail

Man kan även här välja att ta bort gammalt eller stort. Man skulle också vilja spara det man tar bort på något sätt, men behöver då ett separat e-postprogram i datorn att läsa den sparade e-posten med, och det är krångligt. Det kanske räcker att skriva ut de viktigaste breven på papper (eller pdf)?

För att ta bort stort:

• Skriv larger:10MB i sökrutan. Om du bara vill ta bort större filer ersätter du 10 med ett större tal.
  • Klicka på Sök.
  • Markera de e-postmeddelanden du inte behöver och klicka på Radera.
  • Klicka på Mer till vänster på sidan följt av Papperskorgen.
  • Klicka på Töm papperskorgen högst upp.

För att ta bort gammalt:

• Skriv before:2018/1/1 i sökrutan. Om du vill ta bort före ett annat datum skriv det i stället.
  • Klicka på Sök.
  • Markera de e-postmeddelanden du inte behöver och klicka på Radera.
  • Klicka på Mer till vänster på sidan följt av Papperskorgen.
  • Klicka på Töm papperskorgen högst upp.

Du kan också tömma skräppostmappen på samma sätt, men den töms av sig själv efter några dagar.

Att städa i Google Foto

Ändra dina lagrade foton och videor från Originalkvalitet till Hög kvalitet. Då tar de inte upp lagringsutrymme. Det gör man genom att gå till https://photos.google.com/settings på en dator. Logga in vid behov. Klicka på knappen Frigör lagringsutrymme. Då komprimeras de bilder och videor som är för stora. Man kan tyvärr inte få reda på vilka de är. Knappen syns bara om det finns något lagringsutrymme som kan frigöras.

Har du appen BackUp-And-Sync i datorn eller Google Foto i din mobiltelefon så kommer uppladdningen av nya foton och videor att fortsätta. Markera därför ”Hög kvalitet” så kommer de fortsättningsvis inte att räknas in i lagringsutrymmet.

Om dolda data

Det här är egentligen överkurs. Man kan koppla appar till Google Drive. De kan ha egna data som inte syns. För att ta bort dessa data:

• Besök drive.google.com på datorn.
  • Klicka på Inställningar (kugghjulet) följt av Inställningar.
  • Klicka på Hantera appar till vänster.
  • Om det finns dold data visas mängden under appbeskrivningen.
  • Om du vill ta bort data klickar du på Alternativ följt av Ta bort dold appdata.

Att köpa mera utrymme

På din dator, öppna din webbläsare och gå till https://one.google.com, dvs till prenumerationstjänsten Google One. Logga in om det behövs.

Längst ner på sidan ser du en prisplan. Välj den datapott du behöver och klicka på priset (per månad eller år) för att beställa.

Välkommen till

SeniorNet Södermalm

Kanelbullen, vårt Internetcafé, finns på Rosenlundsgatan 44A, dit alla seniorer är välkomna. Klicka här för våra öppettider.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan boka stöd på våra fasta supporttider eller på annan tid efter överenskommelse.

Medlemmar som vill hjälpa till, t.ex. med att ge support och undervisa är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!