Har jag tillräcklig säkerhet i min dator?

Det finns alltid risker att något händer som gör att mina filer förstörs, att datorn blir oanvändbar eller fungerar dåligt. Säkerhetsåtgärd nr 1 är därför att se till att man har backup, dvs säkerhetskopia på sina viktiga filer. Det bästa är att ha kopian på skiva, USB-pinne eller extern hårddisk som normalt inte är ansluten till datorn. Det finns också många möjligheter att spara backupfiler på nätet (ofta gratis).

Men det är förstås också väldigt viktigt att förse sin dator med skydd mot intrång och elak programvara. Du bör ha

1. En bra brandvägg (Finns inbyggd i Windows, annars kan man gratis hämta hem Zone Alarm brandvägg på nätet). Brandväggen hindrar att obehöriga tar sig in i din dator. Om du har en router inkopplad innehåller den också oftast en brandväggsfunktion, men det är bra att även då ha någon av de nyss nämnda igång).

2. Ett bra och uppdaterat antivirusprogram som stoppar och oskadliggör eventuella virus o.dyl. De mest kända kostar pengar, men det finns bra varianter som är gratis för privat bruk, t ex Microsoft Security Essentials, AVG eller Avast. En relativ nykomling är Panda Cloud Antivirus som är snabb och inte belastar datorn så mycket eftersom det mesta arbetet sker i ”molnet” dvs på Internet. De nämnda programmen uppdaterar sig automatiskt så att du är skyddad mot nya virus (dock aldrig mot de allra allra nyaste, så helt säker blir man aldrig).

Oavsett vilket antivirusprogram du använder så ska du se till att inte ha mer än ett – om du installerar två stycken kan de börja bekämpa varandra, med i västa fall vådliga följder.

3. Ett bra och uppdaterat antispionprogram som letar upp och oskadliggör spionprogram, elaka cookies m m. Det finns gratisprogram även för detta ändamål. Windows innehåller (ibland) programmet Windows Defender och antispionprogram ingår t ex även i AVG som nämns ovan. Ett utmärkt skydd ger programmet Super Antispyware, som dock i sin gratisversion kräver att du själv ser till att uppdateringar hämtas hem och att datorn söks igenom (i betalversion sker det automatiskt).

4. Ett program som rensar och rättar till småfel i datorn är också att rekommendera. Finns flera som är gratis. Ett av de bästa är Advanced System Care. I sin gratisversion måste man själv se till att programmet körs med jämna mellanrum. Det finns två grader av genomsökning: Simplified mode och Expert mode. Den förra gör ett antal genomgångar och går relativt fort att genomföra, den senare gör ytterligare åtgärder och kan ta lång tid (särskilt första gången man kör det).

Även om du har program som sköter sig automatiskt bör du då och då göra en beordrad genomsökning av hela datorn efter virus och spionprogram. Särskilt då om du misstänker att något obehörigt hänt med datorn.Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi återgår nu, undan för undan, till normal verksamhet. Vi tar vår egen och våra besökares hälsa på största allvar, så precis som före pandemin kan det inte bli. Du behöver också hjälpa till. Läs mer om detta här!

Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, öppnade vi den 23 augusti under så smittsäkra former som möjligt.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

Medlemmar som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår riksorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

Top