Hur tar jag bort program ur datorn?

(Texten reviderad 2017-11-05)

En normal avinstallation är inte särskilt svår att utföra själv. Man börjar förstås med att stänga ner programmet och ta bort de filer man eventuellt själv redan har skapat med det.

I Windows 8, 8.1 och 10 finns ett nytt och enkelt sätt att avinstallera program och appar. Man tar upp Startmenyn från nedre vänstra hörnet och letar rätt på det program / den app man vill avinstallera. Klicka sedan med höger musknapp på programmet och en meny visar sig som har valet “avinstallera”. Det ska starta programmets / appens egen avinstalleringsfunktion.

I Windows behöver man annars starta den s.k. kontrollpanelen för att avinstallera program. Appar kan inte avinstalleras på detta sätt. Kontrollpanelen är tillgänglig i startmenyn för Windows XP, Vista och 7. Men, i Windows 8, 8.1 och 10 finns den inte kvar där. Det lättaste sättet är då att trycka på Windowsknappen och “r” samtidigt. I det lilla fönster som öppnas skriver man “control” och trycker på Enterknappen.

I det stora fönster som nu öppnas letar man efter “Program och Funktioner” eller också kallas det “Lägg till eller ta bort program” och dubbelklickar på den ikonen.

Då visas ett fönster där (efter ett tag) datorns alla program dyker upp. Man väljer det program man vill avinstallera, dubbelklickar på det och får så upp programmets egen avinstalleringsfunktion. De kan se väldigt olika ut och komma med en del kontrollfrågor. Sedan sköter de sig själv, i stort sett.

Det är inte säkert att alla spår av programmet verkligen avlägsnats vid en avinstallation. Vill man städa riktigt ordentligt rekommenderar vi att man använder IOBit Uninstaller som är gratis.

För rättskaffens program är det en hederssak att avinstallation ska fungera, men för program man kommit över på skumma vis eller fått in som virus så saknas som regel denna möjlighet till avinstallation. Då måste man använda något bra antivirusprogram eller tillkalla expertis som manuellt får avlägsna programmet.

 Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan också få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Utnyttja SeniorNets rabatter

Vissa företag, branschtidskrifter och online-kurser ger rabatt till SeniorNets medlemmar. Läs mer här.

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

Top