Hur tar jag bort program ur datorn?

(Texten reviderad 2017-11-05)

En normal avinstallation är inte särskilt svår att utföra själv. Man börjar förstås med att stänga ner programmet och ta bort de filer man eventuellt själv redan har skapat med det.

I Windows 8, 8.1 och 10 finns ett nytt och enkelt sätt att avinstallera program och appar. Man tar upp Startmenyn från nedre vänstra hörnet och letar rätt på det program / den app man vill avinstallera. Klicka sedan med höger musknapp på programmet och en meny visar sig som har valet “avinstallera”. Det ska starta programmets / appens egen avinstalleringsfunktion.

I Windows behöver man annars starta den s.k. kontrollpanelen för att avinstallera program. Appar kan inte avinstalleras på detta sätt. Kontrollpanelen är tillgänglig i startmenyn för Windows XP, Vista och 7. Men, i Windows 8, 8.1 och 10 finns den inte kvar där. Det lättaste sättet är då att trycka på Windowsknappen och “r” samtidigt. I det lilla fönster som öppnas skriver man “control” och trycker på Enterknappen.

I det stora fönster som nu öppnas letar man efter “Program och Funktioner” eller också kallas det “Lägg till eller ta bort program” och dubbelklickar på den ikonen.

Då visas ett fönster där (efter ett tag) datorns alla program dyker upp. Man väljer det program man vill avinstallera, dubbelklickar på det och får så upp programmets egen avinstalleringsfunktion. De kan se väldigt olika ut och komma med en del kontrollfrågor. Sedan sköter de sig själv, i stort sett.

Det är inte säkert att alla spår av programmet verkligen avlägsnats vid en avinstallation. Vill man städa riktigt ordentligt rekommenderar vi att man använder IOBit Uninstaller som är gratis.

För rättskaffens program är det en hederssak att avinstallation ska fungera, men för program man kommit över på skumma vis eller fått in som virus så saknas som regel denna möjlighet till avinstallation. Då måste man använda något bra antivirusprogram eller tillkalla expertis som manuellt får avlägsna programmet.

Välkommen till

SeniorNet Södermalm

Vi återgår nu, undan för undan, till normal verksamhet. Vi tar vår egen och våra besökares hälsa på största allvar, så precis som före pandemin kan det inte bli. Du behöver också hjälpa till. Läs mer om detta här!

Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, öppnade vi den 23 augusti under så smittsäkra former som möjligt.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

Medlemmar som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!