Vilket internetabonnemang behöver jag?

 (Texten reviderad 2020-09-08)

Man kan ansluta sig till Internet på flera olika sätt. Vilket man bör välja beror dels på hur stora behov man har, dels på vilka alternativ som finns just där man bor och dels vad det kostar. Exemplelvis hemsidorna bredbandsval.se och bredband.se visar vilka kabelanslutningar och operatörer en önskad adress har. Så kallat mobilt bredband (som är trådlöst) visas dock inte. Inte heller särskilda seniorrabatter, som kan finnas.

Man anger anslutningarnas kvalitet dels med hastighet (i MBit/s) dels med begränsad datamängd (i GByte/månad). Tänk inte bara på dina egna behov just nu. Aptiten växer när man surfar och släkt och vänner kan komma på besök.

Hastighetsvärdet är ofta skryt. Man kommer i mobila fall ofta bara upp i halva hastigheten. Det kan dessutom vara olika fart upp mot Internet och ner till surfaren.

Har anslutningen en datamängdsbegränsning så kan surfandet antingen tvärt upphöra när potten är slut eller fortsätta med en mycket låg hastighet.

Hur stor hastighet behöver man? (exempel)

  • Liten surf (bara e-post, bankärenden o.dyl.) 3-5 Mbit/s
  • Titta på filmklipp eller använda Skype 7-10 Mbit/s
  • Titta på film på stor TV 25 Mbit/s

Hur stor datamängd behöver man? (exempel)

  • Liten surf 1-2 GByte/månad
  • Titta på Internet-TV 50 GByte/månad

Kabelanslutningar via datakabel-uttag (t.ex. fiber) eller kabelTV-uttag har högst prestanda, både i fråga om hastighet och tillgänglighet. De finns i huvudsak i städer. Ibland kan samma kabel användas av flera olika operatörer.

Kabelanslutningar via telefonjacket (s.k. ADSL) har ganska bra prestanda och finns överallt där man kan ha fast telefon, men de är på väg att avvecklas.

Trådlösa anslutningar via mobilt bredband har också ganska bra prestanda och finns överallt där man har bra mobiltelefontäckning. Dessa anslutningar kan alltså även fungera i sommarstugan. Hastighet och tillgänglighet blir både beroende på hur många på orten som använder mobilt bredband samtidigt och avståndet till sändarmasten.

Anslutningar med Internet-delning är när man använder sin smarta telefon som mellanhand vid surfandet och de fungerar därför precis som mobilt bredband gör.

Operatörernas olika abonnemangsvillkor och priser utgör en ren djungel och förändras ständigt. Det är svårt att ge något annat än allmänna råd om dem. Ta vara på de rabatter och sådant som erbjuds.

Prova att ringa till kundtjänsten innan du bestämmer dig för en leverantör. Då vet du hur bra service du kan få. Fråga till exempel om abonnemangens bindningstid och vad som händer om du plötsligt behöver flytta till en annan adress.

Man behöver också fundera på hur den utrustning (dator, surfplatta mm) som man har själv ska anslutas till operatörens utrustning.

Vid kabelanslutningar (datakabel-uttag, kabelTV-uttag och telefonjacket) får man av operatören en ”burk” som kallas router eller kabel-modem. Till den kan man kabel-ansluta en del egna utrustningar (datorer) med s.k. ethernetkabel. Det vanliga är dock att man ansluter sig trådlöst via radio med begränsad räckvidd, s.k. Wi-Fi. Skulle räckvidden bli för dålig, så finns det Wi-Fi-förlängare att köpa.

Vid trådlös anslutning (mobilt bredband) får man ett (eller flera) sim-kort av operatören. Sätter man in ett i ett USB-modem så kan man koppla in modemet till sin dator. Då är det bara den datorn som blir ansluten till Internet. Alternativt kan man stoppa in sim-kortet i sin surfplatta och då är den bara den som blir ansluten. Tredje alternativet är att man stoppar in sim-kortet i en speciell router med Wi-Fi-funktion och då får man ett trådlöst radionätverk hemma som man kan ansluta sina övriga utrustningar till.

Vid trådlös anslutning via Internet-delning använder man sin mobil. Den brukar ha en funktion som heter Mobil Hotspot (Android) eller Personal Hotspot (iPhone). När den funktionen är aktiv kan andra utrustningar ansluta sig till mobilen via Wi-Fi för att surfa.

Det här är inte helt lätt att varken förstå, förklara eller installera, men förhoppningsvis kan detta svar underlätta valet av Internetanslutning något.

 Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi återgår nu, undan för undan, till normal verksamhet. Vi tar vår egen och våra besökares hälsa på största allvar, så precis som före pandemin kan det inte bli. Du behöver också hjälpa till. Läs mer om detta här!

Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, öppnade vi den 23 augusti under så smittsäkra former som möjligt.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

Medlemmar som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår riksorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

Top