Vilka webbläsare ska jag ha?

(Texten reviderad 2017-11-05)

Det finns många. De flesta är gratis. Den vanligaste är Google Chrome, och det gör att det flesta hemsidor fungera bäst med den.

I Windows 10 ingår både Microsofts nya webbläsare Edge (som inte är riktigt mogen än, men på god väg) och Microsoft Internet Explorer vars version 11 är den senaste. Riktigt gamla hemsidor kan kräva Internet Explorer, men annars bör man undvika den på grund av alla sina säkerhetsproblem.

Man kan med fördel installera flera webbläsare. Närmast till hands ligger nog Mozilla:s som heter Firefox eller Opera software:s som heter Opera (och bygger på Chrome).

Alla har i stort sett samma funktioner, även om inställningsmöjligheterna är lite olika. Men det är inte säkert att alla webbläsare kan fungera vid banktransaktioner.

Skäl till att ha flera olika webbläsare kan vara
– att man kan surfa och hämta en ny version om en annan webbläsare krånglar
– att det ibland går en fortare att surfa med andra en annan
– att en del hemsidor inte gör sig lika bra i alla webbläsare.

Inget hindrar att man har flera webbläsarprogram igång samtidigt.

Den webbläsare man använder måste vara uppdaterad med alla de senaste ändringarna för säkerhetens skull. Windows Update sköter om Edge och Internet Explorer, medan Chrome, FireFox och Opera sköter detta själva.Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi återgår nu, undan för undan, till normal verksamhet. Vi tar vår egen och våra besökares hälsa på största allvar, så precis som före pandemin kan det inte bli. Du behöver också hjälpa till. Läs mer om detta här!

Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, öppnade vi den 23 augusti under så smittsäkra former som möjligt.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

Medlemmar som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår riksorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

Top