Vilka webbläsare ska jag ha?

(Texten reviderad 2017-11-05)

Det finns många. De flesta är gratis. Den vanligaste är Google Chrome, och det gör att det flesta hemsidor fungera bäst med den.

I Windows 10 ingår både Microsofts nya webbläsare Edge (som inte är riktigt mogen än, men på god väg) och Microsoft Internet Explorer vars version 11 är den senaste. Riktigt gamla hemsidor kan kräva Internet Explorer, men annars bör man undvika den på grund av alla sina säkerhetsproblem.

Man kan med fördel installera flera webbläsare. Närmast till hands ligger nog Mozilla:s som heter Firefox eller Opera software:s som heter Opera (och bygger på Chrome).

Alla har i stort sett samma funktioner, även om inställningsmöjligheterna är lite olika. Men det är inte säkert att alla webbläsare kan fungera vid banktransaktioner.

Skäl till att ha flera olika webbläsare kan vara
– att man kan surfa och hämta en ny version om en annan webbläsare krånglar
– att det ibland går en fortare att surfa med andra en annan
– att en del hemsidor inte gör sig lika bra i alla webbläsare.

Inget hindrar att man har flera webbläsarprogram igång samtidigt.

Den webbläsare man använder måste vara uppdaterad med alla de senaste ändringarna för säkerhetens skull. Windows Update sköter om Edge och Internet Explorer, medan Chrome, FireFox och Opera sköter detta själva.Välkommen till

SeniorNet Södermalm

Kanelbullen, vårt Internetcafé, finns på Rosenlundsgatan 44A, dit alla seniorer är välkomna. Klicka här för våra öppettider.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan boka stöd på våra fasta supporttider eller på annan tid efter överenskommelse.

Medlemmar som vill hjälpa till, t.ex. med att ge support och undervisa är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 1000 medlemmar är vi en av de största klubbarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Logga in på något SeniorNet-forum …

... för att t.ex ställa eller besvara en fråga i Datorbiten. Eller för att bara läsa inlägg. SeniorNets Forum är för närvarande stängt!!!

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår moderorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal, IT-cafét Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser klubbens datorer med Microsoft-program till lågpris

Top