Kan jag behålla Windows XP/Vista/7 eller måste jag byta?

(Texten reviderad 2019-06-09)

Windows XP har funnits nästan lika länge som Kanelbullen, och finns fortfarande kvar hos en del entusiaster. Men, våren 2014 slutade Microsoft att underhålla XP. Det går förstås fortfarande att använda XP, men det kommer inga fler uppdateringar (på gott och ont).

För Windows Vista upphörde supporten våren 2017.

För Windows 7 upphör supporten den 14 januari 2020. I Sverige har 18% av Windowsdatorerna fortfarande Windows 7 (Maj 2019).

Säkerheten befaras minska om man behåller sådana gamla Windowsversioner, eftersom nya säkerhetshål inte kommer att täppas till av Microsoft. Hur stor risken är för allvarliga konsekvenser av sådana säkerhetsbristerna är svår att bedöma. Dock kommer en del hemsidor och nät-tjänster att tids nog vägra fungera. Man blir sakta utmobbad från Internet.

I dag har man bara Windows 10 att välja på i stället. Den produkten har inget känt slutdatum, men förbättras gratis med en stor uppdatering varje halvår som bara ges till kompatibla datorer. Dessa uppdateringar har kort livstid, bara 18 månader.

Windows 10 är gjort för att passa både skrivbordsdatorer och surfplattor med pekskärm. Jämfört med Windows XP/Vista/7 är skillnaden i arbetssätt stor, jämfört med Windows 8 är den mindre. Man har bland annat:

• ändrat en del på startmenyns funktion
  • helt gjort om Windows inställningar
  • ersatt Internet Explorer med webbläsaren Edge

Det går dock att med relativt enkla medel (ett gratisprogram som kan hämtas på nätet) göra så att Windows 10:s menyer uppträder nära nog som i Windows 7.

De som hade Windows 7, 8 eller 8.1 gavs möjligheten att gratis uppdatera datorn till Windows 10, fram till sista juli 2016. Den möjligheten finns dock fortfarande kvar, sägs det. Vi har provat att det fortfarande fungerar. Den har bara gjorts mer svårtillgänglig.

Det är dock inte säkert att man bör uppgradera sin äldre dator till Windows 10. Det kan vara så att:

• Datorns prestanda inte räcker till för Windows 10.
  • Datorn har gammal hårdvara som saknar nya drivrutiner för Windows 10.
  • Datorn har gammal kringutrustning (skrivare, 3G-donglar t.ex.) som saknar nya drivrutiner för Windows 10.
  • Datorn har speciella program som inte utan vidare fungerar i Windows 10.

Vill man hänga med i utvecklingen blir man då tvungen att köpa nytt, flytta sina filer och lära om.

Under det närmaste året upphör underhållet av dessa Microsoft-produkter:

• 12/11 2019: Windows 10 från våren 2018 (version 1803)
  • 14/1 2020: Windows 7
  • 14/4 2020: Windows 10 från hösten 2018 (version 1809)
  • 13/10 2020: Office 2010 (+Office 2016 för Mac)

Aktuella IT-varningar från
🔗Stöldskyddsföreningen
🔗Råd och rön
🔗Polisen
🔗Källkritikbyrån
Välkommen till

SeniorNet Södermalm

Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vissa åtgärder är (eller borde vara) så efterfrågade att vi erbjuder dem som särskilda stödpaket speciellt riktade till våra medlemmar.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller enskild undervisning kan få det genom vår tidsbokade  support.

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!