Vad menas med datorns prestanda?

Datorns förmåga att hantera ettor och nollor snabbt (och det är ju det som processorn i en dator ägnar sig åt) återspeglas i ett frekvenstal, oftas i GHz (gigaherz). Ju högre värde desto snabbare processor. Men även antalet kärnor i processorn påverkar dess prestanda ( i princip bättre med fler kärnor än med färre)..

Datorns snabbhet beror också av hur mycket arbetsminne (internminne, RAM) som den har. Anges numera oftast i MB (megabyte = hur många miljoner tecken som kan lagras i arbetsminnet).

Operativsystemets typ inverkar också. I dag är 64-bitars system vanligt, men 32-bitars finns också kvar i många datorer (16-bitars system har nog i stort sett gått ur tiden). Siffrorna anger hu många ”kanaler” med ettor och nollor som processorn kan hantera samtidigt.

Högerklick på ”Dator” och vänsterklick på ”Egenskaper” ger bl.a. följande info:

Hårddiskens snabbhet och volym har också betydelse. Om den börjar bli full kan datorn sega. Det är dock inte vanligt med dagens stora hårddiskar (ofta flera hundra GB eller rent av TB, terabyte, dvs biljoner byte). Om operativsystemet läggs på en SSD-hårddisk (utan rörliga delar, som ett stort flashminne) går det mesta snabbare i datorn.

Även med bra värden på här nämnda saker så kan datorn gå segt. Och de flesta datorer gör det efter några år. Att köra rensnings- och reparationsprogram (typ Advanced System Care) kan bättra på lite, men för en radikal förändring krävs ibland att man formaterar om hårddisken och börjar från början, dvs nyinstallerar all programvara.

Man bör också se till att inte köra onödigt många program samtidigt om datorn känns seg. Ett sätt att minska antalet är att i sökrutan nedtill i startmenyn skriva msconfig och välja fliken Autostart. Där kan man se vilka program som startas samtidig med Windows. En del av dem använder man kanske inte dagligen och då är det onödigt att de startas så fort datorn slås på. Dessa kan man ta bort bocken i rutan på (det går att sätta dit den igen om man gjort fel). Se bilden nedan.

Om det specifikt är surfandet på Internet som går segt så kan det förstås bero på saker utanför den egna datorn – vilken bandbredd man har till nätet, om det för tillfället är hög belastning ute på Internet osv.Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan också få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Utnyttja SeniorNets rabatter

Vissa företag, branschtidskrifter och online-kurser ger rabatt till SeniorNets medlemmar. Läs mer här.

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

Top