Varför går min dator så segt?

I huvudsak hänvisas här till FAQ rörande datorns prestanda och behovet av att rensa datorn.

Alltför lite RAM-minne i datorn gör den långsam eftersom den då tvingas nyttja en del av hårddisken (som är betydligt långsammare än RAM) som kompletterande arbetsminne. Det går ofta att höra på datorn när detta inträffar, hårddisken får då jobba väsentligt mer än normalt.

Ofta blir nog datorn seg (även om den har tillräckligt RAM-minne) långt innan den av tekniska skäl behöver bytas ut. Så det kan löna sig att köra en omformatering av hårddisken eller en recovery-skiva. Det förra kräver dock både kunnande och tålamod.

Men ofta är segheten kopplad till datorstarten. Om datorn får en kvart på sig att komma igång ordentligt kan den sedan kanske funka rätt så bra för surf, epost, ordbehandling m.m.

Det kan förstås också vara så att det går segt att surfa utan att det är datorns fel. Internet skiljer sig från telefonnätet på så sätt att man inte får upptaget, utan man får vänta lite längre om servrarna man anlitar är hårt ansträngda av annat arbete.Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan också få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Utnyttja SeniorNets rabatter

Vissa företag, branschtidskrifter och online-kurser ger rabatt till SeniorNets medlemmar. Läs mer här.

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

Top