Varför går min dator så segt?

I huvudsak hänvisas här till FAQ rörande datorns prestanda och behovet av att rensa datorn.

Alltför lite RAM-minne i datorn gör den långsam eftersom den då tvingas nyttja en del av hårddisken (som är betydligt långsammare än RAM) som kompletterande arbetsminne. Det går ofta att höra på datorn när detta inträffar, hårddisken får då jobba väsentligt mer än normalt.

Ofta blir nog datorn seg (även om den har tillräckligt RAM-minne) långt innan den av tekniska skäl behöver bytas ut. Så det kan löna sig att köra en omformatering av hårddisken eller en recovery-skiva. Det förra kräver dock både kunnande och tålamod.

Men ofta är segheten kopplad till datorstarten. Om datorn får en kvart på sig att komma igång ordentligt kan den sedan kanske funka rätt så bra för surf, epost, ordbehandling m.m.

Det kan förstås också vara så att det går segt att surfa utan att det är datorns fel. Internet skiljer sig från telefonnätet på så sätt att man inte får upptaget, utan man får vänta lite längre om servrarna man anlitar är hårt ansträngda av annat arbete.Välkommen till

SeniorNet Södermalm

Kanelbullen, vårt Internetcafé, finns på Rosenlundsgatan 44A, dit alla seniorer är välkomna. Klicka här för våra öppettider.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan boka stöd på våra fasta supporttider eller på annan tid efter överenskommelse.

Medlemmar som vill hjälpa till, t.ex. med att ge support och undervisa är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 1000 medlemmar är vi en av de största klubbarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Logga in på något SeniorNet-forum …

... för att t.ex ställa eller besvara en fråga i Datorbiten. Eller för att bara läsa inlägg. SeniorNets Forum är för närvarande stängt!!!

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår moderorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal, IT-cafét Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser klubbens datorer med Microsoft-program till lågpris

Top