Hur skaffar jag Mobilt BankID?

Vad är Mobilt BankID?

Mobilt BankID är ett smidigt och bra sätt att legitimera sig på t.ex. när man ska logga in på olika svenska hemsidor. Den möjligheten blir allt vanligare. I stället för att behöva komma ihåg användarnamn och olika lösenord så använder man en Mobilt BankID -app som man har installerat i sin smarta telefon eller sin surfplatta.

Man legitimerar sig med sitt personnummer och en enda sifferkod.

Detta fungerar framför allt när man skall logga in på sin bank men också när man skall logga in på andra webbsidor som Skatteverket, Försäkringskassan, 1177 vårdguiden, ComHem mm.

Förutom att man slipper att komma ihåg sina olika användarnamn och lösenord på olika webbsidor har man alltid inloggningsmöjligheter vid vilken dator som helst om man har sin mobil med sig. Bankdosan kan man ha i en byrålåda hemma.

Mobilt BankID kan även användas för att bekräfta transaktioner man gör i sin smarta telefon.

Hur går det till att skaffa Mobilt BankID?

Man skaffar Mobilt BankID genom sin Internetbank. Beroende på vilken bank man har är det lite olika förfaranden men i princip går det till på samma sätt. Man behöver använda sin koddosa eller liknande till detta. Man gör likadant när man ska förnya sitt Mobila BankID.

Det finns utmärkta instruktionsfilmer på YouTube och varje storbank har sin egen instruktionsvideo.

Här följer några olika länkar:

Hittar du inte din egen bank så kan du titta på en av ovanstående banker då förfarandena är ganska lika eller prova att söka på YouTube.

Är Mobilt BankID säkert?

Ja – tekniken är säker – men, det går att lura den som använder Mobilt BankID till att omedvetet ”låna ut det”, och det är farligt. Är man på sin vakt mot bedragare så klarar man sig.

  • Använd det inte på uppmaning av någon annan!
  • Använd det inte till inloggning via någon länk du fått i e-post eller sms!
  • Använd det bara när du själv behöver logga in och själv har surfat till önskad sida.

Företaget som står bakom Mobilt BankID tillåter bara att det används på så nya smarta telefoner och surfplattor att de fortfarande uppdateras av tillverkarna. Äldre modeller godkänns inte av säkerhetsskäl.

I denna video finns mer information ”Så kapas BankID (bli säker)”: https://www.youtube.com/watch?v=A3hBZnxdg0s

Sedan videon gjordes har en del hemsidor förbättrat säkerheten genom att visa en rutig s.k. QR-kod som man måste fotografera av med telefonens kamera för att få komma in. Då kan ingen mellanhand tränga sig in och luras.


Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi återgår nu, undan för undan, till normal verksamhet. Vi tar vår egen och våra besökares hälsa på största allvar, så precis som före pandemin kan det inte bli. Du behöver också hjälpa till. Läs mer om detta här!

Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, öppnade vi den 23 augusti under så smittsäkra former som möjligt.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

Medlemmar som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår riksorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

Top