Hur gör man när man byter mobil?

Man kan tycka att de som säljer smarta mobiler borde erbjuda sig att “pensionera” den gamla mobilen och föra över allt innehåll (bilder, kontakter, SMS mm) till den nysålda. Det verkar inte vara så vanligt.

Byter man mobil, kan det vara bra att hålla sig till samma sort som den tidigare. Man får en ny version av skärmlayouten men kan ändå relativt lätt känna igen sig.

Det är vanligt att nya mobiler kräver ett SIM-kort av den minsta sorten. Den gamla kanske inte hade ett sådant och då kan man behöva be sin operatör skicka ett nytt SIM-kort med samma telefonnummer. Det gör de så gärna.

Att sätta in SIM-kortet i den nya mobilen gör man inte förrän den är färdigkonfigurerad och allt man behöver är överfört från den gamla till den nya. Vänta alltså med att flytta SIM-kortet.

För att konfigurera den nya mobilen och överföra information är det bra om man håller till hemma och har ett eget wifi-nät att ansluta sig till. Anslut alltså båda mobilerna till samma wifi-nät. Den nya kommer nu att vilja ansluta sig till Google (om det är en Android) eller till iCloud (om det är en Apple). Gör det, och logga in där.

Överföringen av den gamla mobilens innehåll kan gå till på två sätt. Antingen installerar man en app i båda mobilerna och den överför innehållet mellan dem eller också gör man en backup till Google drive / iCloud i den gamla mobilen och hämtar in den till den nya.

Överföring via app

Det här är det snabbaste sättet och kostar ingen extra surfdata vid överföringen.

Beroende på vilket märke den nya mobilen har, så installera följande app i båda mobilerna (som inte behöver ha samma tillverkare):

  • Samsung Smart Switch (för Samsung)
  • Motorola Mitigate (för Motorola)
  • LG Mobile Switch (för LG)
  • Xperia Transfer (för Sony)
  • Huawei Phone Clone (för Huawei)
  • Move To iOS (för Apple)

De fungerar alla på likartat sätt. Man kör appen i båda mobilerna, kopplar dem ev till varandra med en kod, talar om åt vilket håll överföringen ska göras och hur mycket som ska tas med. Sedan kan det ta någon timma innan det är klart.

Därefter stänger man av den gamla telefonen och flyttar över SIM-kortet till den nya och testar att det fungerar.

Överföring via backup (Android)

Har man mycket bilder i sin gamla Android-mobil kan det vara lämpligt att först installera Google Foto och med denna överföra dem till molnet för att på så sätt göra dem tillgängliga för den nya mobilen.

I Androidinställningarna kan man sedan hitta Säkerhetskopiering och Återställ. Välj att utföra en säkerhetskopiering av den gamla mobilen till din Google Drive. När den är klar, välj sedan att återställa denna säkerhetskopia i den nya mobilen.

Överföring via backup (Apple)

Har man en Apple Watch måste man börja med att bryta kopplingen mellan klockan och den gamla mobilen.

Under iCloud i inställningarna på den gamla mobilen, leta rätt på Backup och välj att göra en Backup Nu.

Flytta SIM-kortet till den nya mobilen och leta under Appar och data reda på Återställ från iCloud-kopia och välj den nygjorda kopian. Man kan behöva ange lösenorden till iTunes Store, App Store och Apple Books.

Klicka här för mer detaljerad information om denna metod.

 

 

 

 

 

 

 


Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi återgår nu, undan för undan, till normal verksamhet. Vi tar vår egen och våra besökares hälsa på största allvar, så precis som före pandemin kan det inte bli. Du behöver också hjälpa till. Läs mer om detta här!

Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, öppnade vi den 23 augusti under så smittsäkra former som möjligt.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

Medlemmar som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår riksorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

Top