Vad är en Chromebook?

Chromebook är en ny typ av dator som kör Chrome OS som operativsystem. Med den kan man surfa på Internet och köra alla Internet-baserade tjänster via webbläsaren Chrome. I nuläget kan den också köra alla appar som finns i Chrome Web Store. Inom en snar framtid kommer alla nya och ett stort antal äldre Chromebook att kunna köra Android-appar. Chromebook med pekskärm kommer då att fungera som Android-surfplatta också.

Chromebook är snabbstartad, underhållsfri och virussäker, vilket kan göra den tilltalande för nybörjare och övriga som bara vill ha en lättskött och säker dator.

Filer man skapar eller laddar ner kan sparas på Internet, i datorns internminne eller externt på USB-minne, SD-kort (minneskort) eller portabel hårddisk.

Om man inte tycker om att använda styrplattan på tangentbordet kan man använda en separat trådlös mus eller en med USB-kabel.

Utskrifter gör man normalt via Internet på de skrivare som man i förväg har registrerat som Google Cloud Print-skrivare. Alla sorters skrivare går att registrera hos Google. I dagsläget kan man inte koppla skrivare med USB-kabel direkt till en Chromebook.

Ett undantag är HP-skrivare. Med en app som heter “HP Print till Chrome” som hämtas från Chrome Web Store kan man skriva direkt till en HP-lokalskrivare kopplad med USB-kabel till en Chromebook, utan att gå via Google Cloud Print. Den fungerar alldeles utmärkt med de skrivare den testats på. Det pågår också ett arbete att få lokalutskrift att fungera för alla skrivare oavsett tillverkare.

Det finns en Chromebook på Kanelbullen för stödpersoner och besökare. Dessutom finns det en Chromebook för utlåning till stödpersoner. Kontakta Khonee Andersson eller Christian Ewerlöf för mer info.Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan också få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Utnyttja SeniorNets rabatter

Vissa företag, branschtidskrifter och online-kurser ger rabatt till SeniorNets medlemmar. Läs mer här.

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

Top