Hur för jag över bilder från kamera till datorn?

Ofta följer det med sladd och programvara när man köper kameran. Sladden kopplas till USB-port i datorn och programskivan ger anvisningar om installationsmöjligheter.

Ofta är det dock väl så bra att använda Windows egna funktioner för att föra över och hantera bilder från kameran. När kamerans USB-sladd sätts i datorn och kameran startas kommer det normalt upp en ruta på skrivbordet där man kan välja att se vilka filer som finns i kameran. Bilderna ligger ofta i en mapp kallad DCIM, ibland en undermapp till en mapp med kamerans namn (t ex Canon). I mappen DCIM eller en undermapp till den hittar man bilderna. Sedan kan de föras över till lämlig mapp på datorns hårddisk (Bilder/Mina bilder rekommenderas), där man kan lägga dem i en eller flera undermappar beroende på bildinnehåll och hur man vill ha sitt bildarkiv.
Bilderna hanteras i datorn som vilka filer som helst.

Många program ger automatisk bildsortering på datum el dyl, t ex Picasa, Photoshop album. Dessa program kan arrangera genvägar till bilderna oavsett i vilken mapp de verkligen ligger. Det är en fördel att själv veta var på hårddisken bildfilerna faktiskt förvaras.

Bilder vill man ofta försäkra sig om att ha kvar. Det är därför en bra idé att alltid ha bilderna lagarade på (minst) två ställen. Det ena stället kan lämpligen innehålla ”originalbilderna” (utan några redigeringar), ungefär som ett gammalt negativarkivVälkommen till

SeniorNet Södermalm

Den 8:e december öppnade vi Kanel Digital för alla seniorer. Läs mer här!


Vår verksamhet sker nu via Internet, pga Corona. Kanelbullen, vårt populära Internetcafé på Rosenlundsgatan 44A vill vi återuppta så snart det är möjligt. Nu är det tyvärr stängt.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Alla seniorer som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan få det via Kanel Digital  (Zoom-möten) eller genom tidsbokad support (som endast är för medlemmar).

Medlemmar som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 1000 medlemmar är vi en av de största klubbarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Besök SeniorNet Swedens IT-forum

Här kan du som är medlem logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar. Forumdörren

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår moderorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal, IT-cafét Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser klubbens datorer med Microsoft-program till lågpris

Top