Vilken sorts dator/surfplatta behöver jag?

(Texten reviderad 2017-11-05)

Det är en fråga som är svår att ge något bra svar på. Du kanske inte ens behöver köpa någon. Kom till Kanelbullen och känn efter hur den utrustning som vi har där är att arbeta med. Det kanske räcker med det. En traditionell dator (PC eller Mac) kanske inte heller är det bästa för dig. Redan en surfplatta eller en Chromebook duger till väldigt mycket, som e-post, att betala räkningar, söka information, läsa tidningar, använda sociala medier, ordbehandla, kalkylera, shoppa, blogga, titta på film eller videoklipp mm.

Det handlar så mycket om vad du vill kunna göra, varför, var och hur länge. Har du ett eget behov eller är det andra som påverkar dig? Ska det fungera hemma, på stan, på landet, på resa?

En del kan ha besvär med viss utrustning. Man kanske ser dåligt, är darrhänt eller bara är ovan vid att använda skärm, tangentbord och mus. En surfplatta där man kan peka direkt på skärmen är allra enklast att använda.

Man kommer inte ut på Internet utan en anslutning och ett abonnemang, och det är också viktigt att man köper utrustning som passar till den Internetanslutning man har. Är du osäker på det, fotografera av anslutningen för att kunna fråga!

Du kanske redan har erfarenhet av datorer, eller har vänner som har det, och då är det ofta bäst att fortsätta i samma ”hjulspår” för att slippa lära sig en ny värld och kanske kunna få hjälp av dem. De stora världarna är Apples värld (med Iphone, IPad, Mac mm), Googles värld (med Android och Chromebook) och Microsofts värld (med Windows).

Till sist bör man ställa sig frågan vad det får kosta. Dyrare utrustning har oftast mycket bättre prestanda, men det kanske man inte behöver som vanlig senior. Alltför billig utrustning ska man dock inte välja, för dels brukar behoven växa med tiden och dels brukar datorer automatiskt få ny mjukvara hela tiden som tar mer och mer plats och får datorn att gå långsammare och långsammare. Man ska inte stirra sig blind på konstiga prestandasiffror.

Det går givetvis inte att generellt säga att något visst märke är bättre än någon annat, inte heller att rekommendera någon särskild återförsäljare. Be dock gärna om öppet köp för att kunna prova varan hemma först. Den kanske inte alls fungerar där! Fråga också efter garantin och kolla hur bra service man kan få.

Det man kan säga i allmänhet är:

Om smarta mobiltelefoner

De går förstås att ringa med, och även att ha (video)samtal via Internet på (sk. IP-telefoni) . Man har dem nästan alltid med sig, men de kan få problem med kontakten med telefonnätet (täckningen). De har ofta små skärmar med liten text och pyttesmå tangentbord för textinmatning. De är inte så praktiska att surfa på Internet med, men man kan installera program (appar) som utför mycket av det man behöver kunna göra till vardags, men knappast professionella arbeten. Det är oftast svårt att få utskrifter på papper från en smart telefon. De kan fungera som (tillfällig) anslutning till Internet för de andra slagen av utrustningar.

Om surfplattor

Surfplattor liknar smarta telefoner men går inte att ringa med, fast man kan ha (video)samtal (sk. IP-telefoni) när man har kontakt med Internet. De har större skärmar och bättre skärmtangentbord än mobilerna. Man kan också ansluta ett separat tangentbord och mus om man vill (via BlueTooth). De är särskilt praktiska att ha i knät och surfa på Internet med, eller att se på film och läsa tidningar/böcker med, och man kan installera program (appar) i dem också, men de duger knappast till professionella arbeten. Det är oftast krångligt att få utskrifter på papper från en surfplatta. Man använder särskilda appar (undantag: iPad fungerar bra med AirPrint-skrivare och Android-plattor med Google Cloud Print).

Om Chromebook     (Klicka här för mer information om Chromebook.)

Det är en behändig bärbar dator som man surfar på Internet med. Den kan också köra alla appar som finns i Chrome Web Store. Den är snabbstartad, underhållsfri och virussäker. De filer man skapar kan lagras på Internet, i datorns internminne eller på externt USB-minne/disk eller minneskort. Chromebook har ett inbyggt tangentbord med musplatta. Man kan också ha en separat mus, trådlös eller med USB-kabel. Nyare varianter av Chromebook kan ha pekskärm och alla möjliga Android-appar, och de blir då lika användbara som surfplattor är.

Utskrifter gör man via Internet på skrivare som man i förväg har registrerat som Google Cloud Print-skrivare. Detta går att göra med alla sorters skrivare, på något sätt. Numera finns appar som gör att man kan ansluta vissa nya skrivare med Wi-Fi eller USB direkt till sin Chromebook.

Om PC/Mac-datorer, bärbara och stationära

De går verkligen att använda till allt möjligt. Man kan välja skärm (storlek, styrka, färger), välja bättre tangentbord (bekväma, slitstarka) och kan ha separat mus och man kan ansluta väldigt mycket extrautrustning (som skrivare) till dem. De är praktiska att surfa på Internet med och se på film, och man kan installera program (appar) också. Man kan även ansluta moderna TV-apparater och projektorer. Det är oftast lätt att få utskrifter på papper från datorer.

 

Oavsett vad du köper så räkna med att det dyker upp frågor och problem. Det är bra om du har någon bekant som kan hjälpa till, men det gör vi på SeniorNet gärna också. Dessutom har vi ett utbud av kurser för såväl nybörjare som mer datorvana.Aktuella IT-varningar från
🔗Stöldskyddsföreningen
🔗Råd och rön 
🔗Polisen
🔗Källkritikbyrån
Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vissa åtgärder är (eller borde vara) så efterfrågade att vi erbjuder dem som särskilda stödpaket speciellt riktade till våra medlemmar.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller enskild undervisning kan få det genom vår tidsbokade  support.

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Besök SeniorNet Sweden

SeniorNet Sweden erbjuder dig som är medlem att logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar i dess IT-forum.

🔗 Forumdörren

Seniornet Swedens Fotoklubb har regelbundna Zoommöten:

🔗 Fotoklubben på Facebook

SeniorNet Sweden har också släktforskningscirkeln Släktskapet med Zoommöten:

🔗 Mer info om Släktskapet

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

🔗Information om kakor/cookies på vår webbplats

Top