Vad gör jag när Windows 10 slutar uppdateras hösten 2025?

(Skrivet 2024-05-09)

I oktober 2025 slutar Microsoft att uppdatera Windows 10.

Det innebär att fel och svagheter som kan utnyttjas av hackare inte kommer att åtgärdas. Vad gör man då?
Frågan är relevant, för fortfarande är Windows 10 det i särklass mest använda operativsystemet – ca 70% ligger kvar! Man räknar med att flera hundra miljoner fullt funktionsdugliga datorer kommer att bli icke-supportade nästa höst. Här kommer några av svaren. Det finns säkert fler möjligheter.

1. Uppgradera till Windows 11

Att uppgradera från Windows 10 till 11 är gratis och rekommenderat! Det vanligaste anledningen till att Windows inte tillåter det att göras är att de ganska strikta hårdvarukraven inte är uppfyllda. Oftast är det processor-generationen som är för gammal.

2. Göra ingenting – fortsätta att köra

Inte rekommendabelt! Men ca 5% av de som är ute på nätet kör Windows 7 eller 8/8.1, vilket också är icke-supporterade produkter. Och vi får ibland in medlemmar vars datorer kör någon av dessa versioner.

3. Betala för support

Microsoft har sagt att de kommer att erbjuda förlängd support mot betalning. Vi vet ännu inte hur mycket det kommer att kosta.

4. Skrota och köpa nytt

Det som naturligtvis hela PC-branschen hoppas att vi kommer att göra.

5. Enbart använda datorn offline.

Att enbart använda datorn för t ex fotoredigering eller att spela DVD-skivor, utan anslutning till internet, det går naturligtvis bra.

6. Lämna Windows och gå över till Ubuntu/Linux.

Är du bara lite modig så går det jättebra. Och när du använder de vanligaste programmen – webbläsaren eller t ex LibreOffice – så märker du ingen skillnad! Vill du både äta kakan och ha den kvar kan du installera med s.k. dual boot – när du startar datorn väljer du

1) Windows 10 offline,
2) Linux Online

7. Om du mest kör en webbläsare i datorn kan du ersätta Windows med Chrome OS Flex.

Dett gör din gamla dator till en pigg Chromebook med alla Google-appar tillgängliga.  Även här finns det en både-och-variant: Lägg Chrome OS Flex på en USB-sticka och starta  från den när du vill gå online.

Lars Andersson

Aktuella IT-varningar från
🔗Stöldskyddsföreningen
🔗Råd och rön 
🔗Polisen
🔗Källkritikbyrån
Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vissa åtgärder är (eller borde vara) så efterfrågade att vi erbjuder dem som särskilda stödpaket speciellt riktade till våra medlemmar.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller enskild undervisning kan få det genom vår tidsbokade  support.

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Besök SeniorNet Sweden

SeniorNet Sweden erbjuder dig som är medlem att logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar i dess IT-forum.

🔗 Forumdörren

Seniornet Swedens Fotoklubb har regelbundna Zoommöten:

🔗 Fotoklubben på Facebook

SeniorNet Sweden har också släktforskningscirkeln Släktskapet med Zoommöten:

🔗 Mer info om Släktskapet

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullensom är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.som håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

🔗Information om kakor/cookies på vår webbplats

Top