Vad är Lösennycklar (=Passkeys)

(Skrivet 2024-05-17)

Lösennycklar påminner om BankID

De flesta svenskar använder idag BankID för att logga utan lösenord in hos företag och myndigheter, 99% av alla i åldrarna 18-67 år med svenskt personnummer. Bland de äldre är siffran mycket lägre.

Man kan se BankID som en e-legitimation, där man identifierar sig på samma sätt hela tiden. Man kan också se det som att företaget bakom BankID skapat en slags huvudnyckel, som kan låsa upp flera svenska hemsidor åt oss, samma nyckel hela tiden.

En snarlik teknik med digitala Lösennycklar är på väg att införas på stora hemsidor över hela världen. Det minskar behovet av lösenord och ökar säkerheten. På engelska kallar man dem Passkeys. På svenska kallar Apple, Google och Microsoft dem bara för Nycklar. Lösennycklar är ett bättre ordval.

Man kan ha lösennycklar som komplement till lösenord, och så kommer det att vara till en början.

Lösennycklarna är inte knutna till något personligt ID, bara till Inloggningsnamnet och webb­platsen.

Det här är en gammal teknik som fått en ny utformning. Det är därför än så länge ibland komplext och krångligt. Apple har kommit längst med införandet. Google och Microsoft släpar efter.

I grund och botten är det samma goda teknik som används i våra små bankdosor, fast deras enkla PIN-kod ersätts med ansiktsigenkänning, fingeravtryck eller den PIN man öppnar enheten med.

Eftersom BankID har en så stark ställning i Sverige, kommer det troligen att dröja länge innan dessa lösennycklar införs på stora svenska hemsidor. För de små kan det kosta mer än det smakar.

Glöm inte bort var den är sparad!

Man får skapa och spara sin egen lösennyckel för varje webbplats där man använder tekniken. Den lagras fysiskt i den enhet man använde för att skapa lösennyckeln med och för det konto där man är inloggad. När man sedan ska använda den igen gäller det att komma ihåg var man sparade den.

Lösennycklar går att kopiera mellan enheter via iClouds nyckelring eller Googles lösenords­hanterare när man är inloggad på nyckelringens/lösenordshanterarens konto. Även andra lösenordshanterare kommer att kunna göra detta.

Vill man logga in någonstans och lösennyckeln inte finnas i den enhet som man vill logga in med, så måste den ändå vara tillgänglig på en enhet alldeles i närheten, och det kollas upp via Blåtand. Det går därför oftast bra att logga in på en dator med en lösennyckel man har sparat i sin mobil.

Apple, Google och Microsoft tycks ha olika uppfattning om hur lösennycklarna bör förvaras:

  • Apples attityd är att de ska spridas via iClouds nyckelring, och samma nyckel blir därmed direkt tillgänglig på alla enheter där man använder sin nyckelring (utom i Windows).
  • Googles attityd är att man bör ha lösennyckeln i sin Androidmobil (eller Android­surfplatta) och använda den vid inloggning även på andra enheter (ung som Mobilt BankID).
  • Microsofts attityd är att man ska spara en nyckel i varje Windowsdator man surfar från, oberoende av vilken webbläsare man råkat välja. (Inte bra på ett IT-café!)

Lösennycklarna kräver att man har modern utrustning och en modern webbläsare. Minimikrav (förutom Blåtand):

  • Apple: Skärmlås plus iOS 16, iPadOS16 och MacOS 13.5 (Ventura)
  • Google: Skärmlås plus Android 9 och Chrome 109
  • Windows: Windows Hello plus Windows 10 22H2 (har stora brister) eller Windows 11 22H2
  • Chromebook: Endast inloggning via annan enhet.

Att skapa och spara lösennycklar

Hur man gör och vad det kallas på svenska varierar, eftersom varje webbplats som erbjuder lösen­nycklar gör det på sitt eget sätt. I många fall behöver man redan ha ett konto med lösen­ords­inloggning innan man kan aktivera lösennyckelfunktionen.

Apple, Google och Microsoft har valt olika sätt att skapa lösennycklar till sina egna konton.

Apple

Alla iPhone/iPad som klarar tekniken får automatiskt en lösennyckel skapad och sparad. Man kan alltså direkt använda den vid PC-inloggning på t.ex. icloud.com.

Google

Alla Android-enheter som klarar tekniken får automatiskt en lösennyckel skapad och sparad. Man kan alltså direkt använda den vid PC-inloggning på t.ex. photos.google.com.

Har man en iPhone/iPad som klarar tekniken och har Chrome-appen installerad kan man skapa en lösennyckel där genom att i Chrome-inställningarna välja sitt användarnamn, sedan Hantera Google-kontot, sedan Säkerhet, sedan Nycklar och säkerhetsnycklar och sist Ny nyckel. Ge den ett bra namn.

Microsoft

För att skapa och spara en MS-lösennyckel på en Android/iPhone/iPad eller annan enhet som klarar det surfar man till https://aka.ms/addproof på den enheten, loggar in på sitt MS-konto, väljer alternativet ”Ansiktsigenkänning, Fingeravtryck, PIN eller Säkerhetsnyckel”. Då visas ”Vill du skapa en nyckel”, och sedan är det bara att fortsätta. Ge nyckeln ett bra namn. Den kan t.ex. användas vid PC-inloggning till outlook.com


Aktuella IT-varningar från
🔗Råd och rön 
🔗Polisen
🔗Källkritikbyrån
🔗Stöldskyddsföreningen
Välkommen till

SeniorNet Södermalm


Vi driver Kanelbullens populära IT-café på Rosenlundsgatan 44A, där alla seniorer kan få hjälp av oss med sina digitala bekymmer.

Vissa åtgärder är (eller borde vara) så efterfrågade att vi erbjuder dem som särskilda stödpaket speciellt riktade till våra medlemmar.

Vår devis är ”Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som har frågor eller önskar särskild hjälp med felsökning eller enskild undervisning kan få det genom vår tidsbokade  support.

De som kan tänka sig att ge support, undervisa eller felsöka är mycket välkomna att bli medlemmar och höra av sig till info@snso.se. Det är en väldigt stimulerande, rolig och viktig uppgift!

Med våra ca 900 medlemmar är vi en av de största lokala föreningarna i SeniorNet Sweden som är vår riksorganisation.

SeniorNet Sweden

Besök SeniorNet Sweden

SeniorNet Sweden erbjuder dig som är medlem att logga in och ställa frågor till hela föreningens IT-kunniga medlemmar i dess IT-forum.

🔗 Forumdörren

Seniornet Swedens Fotoklubb har regelbundna Zoommöten:

🔗 Fotoklubben på Facebook

SeniorNet Sweden har också släktforskningscirkeln Släktskapet med Zoommöten:

🔗 Mer info om Släktskapet

Våra samarbetspartners

Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal Kanelbullen

Stadsdelen erbjuder oss äldre enklare IT-hjälp i hemmet via sin fixartjänst:
🔗https://senior.stockholm/hjalp-i-vardagen/fixartjanst/



som är vår samarbetspartner för våra studiecirklar, kurser och dataträffar.



som håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser våra datorer med Microsoft-program till lågpris

🔗Information om kakor/cookies på vår webbplats

Top