Svenskarna och Internet 2018

Idag (3/10) presenterar Internetstiftelsen sin årliga undersökning av våra Internetvanor.  Allt fler och allt yngre barn använder Internet på egna surfplattor och mobiler. Men många, främst äldre, står fortfarande utanför det digitala samhället.

500 000 svenskar använder aldrig Internet, mer beroende på ointresse än på svårigheter att klara datatekniken. Ytterligare 600 000 svenskar använder Internet, men inte varje dag. Man kan alltså säga att 1,1 miljoner har ett digitalt utanförskap. Diagrammet här ovanför visar t.ex. att 77% av de äldsta inte har Mobilt BankID som är en digital dörröppnare i väldigt många sammanhang i samhället nuförtiden, inte bara vid betalningar. Bara 32 % av 30-talisterna använder Facebook, som har blivit en sorts umgängets infrastruktur.

Man kan lätt bli lurad av bedragare eller skrämd av drastiska tidningsartiklar om man inte skaffar sig tillräckligt med digitala erfarenheter. Barnen får en grundutbildning i digital källkritik i skolan, men vi äldre missar den. Kom gärna till SeniorNet Södermalms Internetcafé Kanelbullen på Rosenlundsgatan 44A för att träna och diskutera dessa frågor. Klicka här för våra öppettider/priser.

Klicka här för att läsa Internetstiftelsens undersökning.

 Välkommen till

SeniorNet Södermalm

Kanelbullen, vårt Internetcafé, finns på Rosenlundsgatan 44A, dit alla seniorer är välkomna. Klicka här för våra öppettider.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser och dataträffar för våra medlemmar.

Medlemmar som önskar särskild hjälp med felsökning eller undervisning kan boka stöd på våra fasta supporttider eller på annan tid efter överenskommelse.

Med våra ca 1000 medlemmar är vi en av de största klubbarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Logga in på något SeniorNet-forum …

... för att t.ex ställa eller besvara en fråga i Datorbiten. Eller för att bara läsa inlägg.

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår moderorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal, IT-cafét Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom stöder oss i vår kursverksamhet.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser klubbens datorer med Microsoft-program till lågpris