Tjänstepaket – När du behöver hjälp, men inte riktigt vet med vad!

Kära medlem!

I år fyller SeniorNet Södermalm 25 år. Under så lång tid har vi funnits där och gett dig stöd och handledning i många svåra stunder. Initiativet har legat hos dig – du kommer när du har problem.

Under denna tid har vi också byggt upp en insikt i vad du borde be om hjälp med, men oftast inte gör. Det kan vara insatser för ökad säkerhet på nätet, minskad risk för dataförlust vid hårdvarufel, ökad bekvämlighet, bättre förståelse, mm. Men de är inte akut nödvändiga, du hankar dig fram, och därför blir de inte av. Men lite dåligt samvete har du kanske?

Vi presenterar här nedan en bruttolista på hur några ”tjänstepaket” skulle kunna se ut. Ett sådant skulle vara en tjänst du kan beställa, som levereras till dig, anpassat till din situation vid en tid som passar dig. De stödpersoner som hjälper dig är kunniga inom området och följer en mall för tjänsten.

Vi ber dig pricka för vilket eller vilka du skulle vara intresserad av att nyttja under det närmaste året. Vi kommer därefter skyndsamt ta fram och erbjuda de mest efterfrågade ”tjänstepaketen”.

Svar önskas senast 2022-11-23!

  Genom att ändra inställningarna i din webbläsare (Chrome, Edge, m fl) minimerar vi din spårbarhet på nätet och maximerar din sekretess och säkerhet vid surfning.

  Det bästa sättet att enkelt öka ditt skydd mot illegal inloggning på dina konton är att införa tvåstegsverifiering. Det medför att du på din mobil får en fråga varje gång någon försöker logga in på ditt konto från en ny enhet. Om det är du själv som loggar in från en ny enhet så räcker det med att svara OK en gång. Vi hjälper dig att införa tvåstegsverifiering på dina viktigaste konton.

  Dags att byta mobil? Kom till oss med din gamla och nya mobil, så hjälper vi dig att komma igång. Vi säkerställer att kontakter, bilder, mm finns tillgängliga på den nya mobilen, vi installerar dina favoritappar och vi flyttar över SIM-kortet.

  Har du dåligt samvete för att du inte tillräckligt ofta tar en säkerhetskopia på dina viktigaste filer? Om du har dessa filer sparade i molnet har du hela tiden en aktuell säkerhetskopia! Vi hjälper dig att komma igång med molnlagring. Om det är din gigantiska samling foton som är problemet kan vi behöva diskutera en annan lämplig strategi.

  Vi ser till att mobilen är uppdaterad, rensar bort/gömmer oönskade appar, anpassar hemskärmen för dig, rensar bort skräpfiler, säkerställer att bilder får plats (eller sparas undan), inhiberar oönskade aviseringar, osv

  Vi ser till att operativsystemet och övriga appar är uppdaterade, att oanvända appar avinstalleras, rensar bort skräpfiler, säkerställer att utrymme på hårddisk finns och undersöker ev. fel/systemmeddelanden..

  En kick-start för dig som snabbt behöver komma igång med din nya smartphone från Apple.

  En kick-start för dig som snabbt behöver komma igång med din nya Android smartphone.

  En kick-start för dig som sent omsider vill komma ut på Facebook. Du får hjälp med att skapa ett konto, skaffa din första vän, gå med i en grupp samt göra ditt första inlägg med text och bild.

  Problem med mejl? Flera konton och det ser inte likadant ut på dina olika enheter? Vi bringar ordning.

  ”Man måste vara frisk för att vara sjuk” har vi lärt oss i vårt fragmenterade vård-Sverige. Nu måste vi lägga till ”det är väldigt bra om du kan hantera några viktiga appar också”! Bli bekant med Alltid öppet-, Färdtjänst- och 1177-apparna.

  Trött på att fingrarna inte träffar rätt på mobilen? Prata och diktera till din iPhone i stället för att skriva på tangentbordet.

  Trött på att fingrarna inte träffar rätt på mobilen? Prata och diktera till din Android smartphone i stället för att skriva på tangentbordet..

  Beredd att kasta in handduken och betala digitalt du också? Det är faktiskt svårt att klara sig utan dessa hjälpmedel idag, och våra utländska vänner är både förundrade och gröna av avund. Lär dig att komma igång du också!

  Få hjälp att hantera dina lösenord. Utgående från dina behov och din erfarenhet hjälper vi dig att komma igång med en metod för att hantera dina lösenord. Det kan vara allt ifrån att använda ett pappersformulär till att komma igång med en lösenordshanterare.


  Här har du möjlighet att kortfattat ange några ytterligare områden du skulle vilja ha hjälp med.

  Om ni är flera i hushållet/vänkretsen som har idéer, fyll i och skicka in detta formulär en gång för varje person!

  Tack för din medverkan!

  För SeniorNet Södermalm

  Lars Andersson


  Top