Så får du ordning på dina gamla bilder! 2021-03-04 VT21-K11

Kursbeskrivning
Har du också lite oordning bland dina gamla digitala bilder? Du har en samling av USB-stickor och hårddiskar, och du har en hel del bilder på din dator. Det har blivit ganska många efter åren med digitalkameror och tidiga mobiler. Eventuellt har du en del inskannade bilder också. Du vet att vissa bilder finns på flera ställen, och vad som är säkerhetskopierat vart, eller inte, är du inte helt säker på. Det är svårt att ta fram de bilder du söker efter. Kanske barnen orkar ta tag i det!?

Den enda trösten i eländet är att du inte är ensam! Här kommer kursen för dig som vill göra ett försök.

Men det gäller att skynda på. I juni 2021 upphör Googles generösa erbjudande att lagra ett obegränsat antal bilder i molnet. Därefter börjar de ta betalt.

Målgrupp och förkunskaper
Du använder idag huvudsakligen din mobil för att ta bilder, och du har därmed fått en viss insikt i hur du använder Google Foto. Dina äldre bilder ligger i digital form på olika media, och du kan plocka fram dem i Utforskaren på din dator (Windows eller Mac).

Kursmetod
Vi kör videokonferensverktyget Zoom. Kursen är interaktiv, du har möjlighet att ställa frågor och visa hur det ser ut hos dig om tiden medger det. Strax före kursen får du mer information om hur du förbereder dig och din dator och kan verifiera att du är klar att delta i kursen. Du kommer att ges möjlighet att testa själv tillsammans med kursledaren någon av dagarna före kursen.

I slutet på kurstillfälle 1 får du ett antal övningsuppgifter som vi går igenom på kurstillfälle 2. 

Utrustning
Du följer kursen från en dator med bildskärm, videokamera, högtalare och mikrofon, dvs en normal bärbar dator.

Kursinnehåll
Kursen tar upp:

 • En snabbrepetition av Google Foto.
 • Vi installerar programvaran Google Säkerhetskopiera och synkronisera, och vi lär oss att överföra bilder från digitala media till Googles moln. Komprimera bilderna eller inte? Vi diskuterar frågan.
 • I Google Foto får du nu ordning på dina bilder – duplikat försvinner, bilderna hamnar i kronologisk ordning, du kan söka på tid och plats för att hitta bilder!
 • Vi slår på ansiktsigenkänning och du börjar namnge dina släktingar. Nu kan du få ett album med alla bilder på moster Greta!
 • Du kan skapa nya album med resor, jular, somrar i skärgården, mm, och du kan snygga till bilderna genom editering/beskärning.
 • Du lär dig att skicka (dela) bilder och album till/med vänner.
 • Att ha bilderna i molnet är en utmärkt säkerhetskopia, men du kanske inte vill ha dem där alls? Nåväl, sedan du fått ordning på bilderna kan du ladda ned dem till datorn igen, men nu sorterade i mappar som du vill ha dem. Därefter kan du ta bort dem från molnet om du vill.
Kursnummer VT21-K11
Kursledare Lars Andersson
Tider Kurslängd 2 ggr
To 4 mar 09.00-11.30
To 11 mar 09.00-11.30
Lokal Videokonferens via Zoom
Antal deltagare 10 st
Dokumentation  Digital dokumentation ingår i kursavgiften
Avgift 140 kr betalas via Swish eller banköverföring till kursledaren efter bekräftat kursdeltagande

Klicka här för allmän information om vår kursverksamhet


Kursanmälan

  Kursnummer (redan ifyllt)

  Ditt namn (obligatoriskt)

  Ditt medlemsnummer i SeniorNet (obligatoriskt)
  Skriv "Ny" eller "Glömt" om du inte har numret

  Ditt telefon eller mobilnummer (obligatorisk)

  Din epost (obligatoriskt)

  Ditt personnummer (obligatoriskt)
  Numret används endast vid närvaroredovisningen
  och ger oss ett folkbildningsbidrag som gör att
  vi kan hålla så låga priser

  Medlemskap i SeniorNet krävs för att gå en kurs hos oss

  Du kan klicka här för att direkt anmäla dig som medlem

  Om kursen är fullbokad för vi upp dig på en väntelista. Vid avbokningar kontaktar vi dem som finns på väntelistan och vi får också en anledning att anordna fler kurser.


  Top