Kan jag behålla Windows XP/Vista eller måste jag byta?

(Texten reviderad 2017-11-05)

Windows XP har funnits nästan lika länge som Kanelbullen, men är fortfarande ett bra operativsystem . Men våren 2014 slutade Microsoft att supporta XP. Det går förstås fortfarande att använda efter den tidpunkten, men det kommer inga fler uppdateringar (på gott och ont).

För Windows Vista upphörde supporten våren 2017.

Säkerheten befaras minska om man behåller dessa gamla Windowsversioner, eftersom nya säkerhetshål inte som tidigare kommer att täppas till av Microsoft. Hur stor risken är för allvarliga konsekvenser av detta är svårt att bedöma.

I dag har man Windows 7, 8.1 eller 10 att välja på i stället

Windows 7 är väl fungerande, och kommer att underhållas till 2020.

Windows 8 är gjort för att även passa på datorer med pekskärm, vilket gör att det ibland upplevs som krångligare (med onödiga nyordningar) än Windows 7, särskilt då förstås av den som inte har pekskärm på sin dator. Genom Windows 8.1 och dess uppdateringar har dock övergången från 7 till 8 gjorts något enklare. Det går också att med relativt enkla medel (några gratisprogram som kan hämtas på nätet) göra så att Windows 8 uppträder nära nog som Windows 7.

Windows 10 är gjort för att passa både på arbetsdatorer och surfplattor. Det uppför sig som ett mellanting mellan Windows 7 och Windows 8.1. De som hade dessa versioner av Windows gavs möjligheten att gratis uppdatera datorn till Windows 10, men det tog slut sista juli 2016.Välkommen till

SeniorNet Södermalm

Kanelbullen, vårt Internetcafé, finns på Rosenlundsgatan 44A, dit alla seniorer är välkomna. Klicka här för våra öppettider.

Vår devis är “Seniorer lär seniorer IT” och det gör vi med kurser, tematräffar och dataträffar för våra medlemmar.

Med våra ca 1000 medlemmar är vi en av de största klubbarna i SeniorNet Sweden.

SeniorNet Sweden

Vår hemsida har vissa delar som använder s.k. kakor/cookies. Vill du veta mer om det, så klicka här.

Logga in på något SeniorNet-forum …

... för att t.ex ställa eller besvara en fråga i Datorbiten. Eller för att bara läsa inlägg.

Våra samarbetspartners

SeniorNet Sweden

som är vår moderorganisation.


Södermalms stadsdelsförvaltning, som hjälper oss bland annat med vår lokal, IT-cafét Kanelbullen


som också driver Tanto Seniorlokus där Kanelbullen är belägensom stöder oss i vår kursverksamhet.som ser till att våra datorer är säkrade mot virus och annat eländesom håller oss uppdaterade i IT-samhället och erbjuder rabatterad prenumeration för SeniorNets medlemmar


som förser klubbens datorer med Microsoft-program till lågpris